Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Mid-Season EuroLeague Awards by John Constantine



2 μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου και ο John Constantine αντί να φτιάχνει την βασιλόπιτα, κάθεται και βρίσκεται πίσω από τον υπολογιστή του και συγγράφει το τελευταίο άρθρο της χρονιάς για την Ευρωλίγκα. Πάρτε παρέα ένα πιατάκι μελομάκαρονα, κουραμπίεδες και βουτήξτε το κεφάλι σας όχι στην άχνη αλλά στο τελευταίο άρθρο του Fifty Shades of Basketball για το 2017.  Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλους !



Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε και Χρόνια Πολλά σε όλους ! Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όλους σας και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος! Προτού "κατεβάσω ρολλά" για να αλλάξω χρόνο, σας αποχαιρετώ με μία γιορτινή ανάρτηση και συγκεκριμένα με εκείνη που σας χρωστούσα για την Ευρωλίγκα. Σας κάλυψα όλους, δεν ξέχασα κάποιον νομίζω. Υπήρχε ανάρτηση για NCAA, για NBA (υπάρχουν στα δεξιά σας, εκεί που λέει Δημοφιλείς αναρτήσεις...) και τώρα υπάρχει και για EuroLeague. Μπορώ πλέον ήσυχα να ανεβάσω το γκάζι για την σχολή μου (ξεκινάω σε περίπου 2 εβδομάδες) και επιτέλους να πάρω το πολυπόθητο πτυχίο μου. Άντε γιατί άργησα...

Λοιπόν, στο προκείμενο. Ξέρουμε πως η Ευρωλίγκα δεν έχει γερό κορμό από βραβεία. Με εξαίρεση εκείνα του MVP και DPOY, δεν έχει πληθώρα των ατομικών διακρίσεων που μπορεί να επιβραβεύουν την μη μετρήσιμη προσφορά ενός αθλητή. Για την ανάγκη του άρθρου, θα "δανειστούμε" μερικά βραβεία από το NBA και θα τα προσαρμόσουμε στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Με βάση λοιπόν αυτά που έχουμε δει, θα γίνει μια πρώτη απονομή όχι μόνο στον MVP, στον Καλύτερο Αμυντικό και Καλύτερο Προπονητή του πρώτου γύρου αλλά και στον Πιο Βελτιωμένο καθώς και στον Καλύτερο Παγκίτη.

1o βραβείο: Most Valuable Player (MVP)


Ξέρω πως συνήθως η επιλογή του MVP ακολουθεί και βαθμολογικά κριτήρια. Την σεζόν 2016-17, ο Σέρχιο Γιούι οδήγησε την Ρεαλ στην 1η θέση της κανονικής περιόδου. Την σεζόν 2015-16, o Ντε Κολό, οδήγησε την ΤΣΣΚΑ σε δύο συννεχόμενες πρωτιές, σκούπισε τον Ερυθρό Αστέρα και με συνολικό ρεκόρ 22-5 έστειλε την ομάδα του πρώτη πρώτη στο Βερολίνο. Την σεζόν 2014-15, ο Μπιέλιτσα έστειλε την Φενέρμπαχτσε στο πρώτο F4 της ιστορίας της με πλεονέκτημα έδρας, σκουπίζοντας την τότε κάτοχο τροπαίου, Μακάμπι. Το πιάσατε το concept, έτσι;

John Constantine's pick: Luka Doncic (Real Madrid)


Πιστεύω πως αν δεν ήταν ο πιτσιρικάς και με την δεδομένη κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, η Ρεαλ θα βίωνε με εφιαλτική σεζόν. Θα είναι άδικο να τον περιορίσουμε στο βραβείο του Rising Star. Πιστεύω πως πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι οι Μαδριλένοι παραμένουν ανταγωνιστικοί χάρη στις παραστάσεις που μας χαρίζει κάθε βράδυ. Με την νέα σεζόν θα το κάνω trend στο Twitter. #DoncicMVP. Ποίος είναι μαζί μου;

Runner-up: Nando De Colo (CSKA Moscow)

2ο βραβείο: Defensive Player of the Year


Δίχως να θέλω να το παίξω ειδήμονας και έξυπνος αλλά η επιτροπή τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να πηγαίνει το βραβείο έναν χρόνο πίσω. Τι εννοώ;  Πέρσι ποίος το πήρε; Ο Άνταμ Χάνγκα της Μπασκόνια. Το άξιζε; Ν... Όχι, γιατί οι περισσότεροι φωνάζανε/με για τον Έκπε Ούντο. Δεν χρειάζεται να βάλω στην κουβέντα βαρετά στατιστικά αλλά όλοι όσοι είχαμε δει την Φένερμπαχτσε, το τείχος του Αμερικανονιγηριανού δέσποζε κάτω από το καλάθι των Πρωταθλητών Ευρώπης. Πρόπερσι όμως το πήρε ο Χάνγκα έτσι; Όχι πάλι. Το πήρε ο Ντάνστον όταν η άμυνα του Χάνγκα ήταν αυτή που οδήγησε την Μπασκόνια μια ανάσα από τον τελικό στο Βερολίνο. Δυστυχώς για την επιτροπή, ο Ούντο έφυγε για την Γιούτα και δεν μπορεί να κάνει ξανά το ίδιο τρικ. Θα το στείλει με κούριερ σε έναν παίκτη που δεν αγωνίζεται καν φέτος στην διοργάνωση; Ευκαιρία λοιπόν για μία νέα αρχή και την σωστή απονομή του βραβείου.

John Constantine's pick: Nick Calathes (Panathinaikos Superfoods Athens)


Προσωπική επιλογή, ο Νικ Καλάθης. Όταν ο Παναθηναϊκός ανεβάζει στροφές στην πίσω γραμμή, ο Νικ είναι ο καλύτερος προσωπικός αμυντικός που έχει το Τριφύλλι στην διάθεση του. Ο ομογενής γκάρντ είναι κατά την άποψη μου, ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός στην διοργάνωση και με τα αμυντικά νούμερα που βγάζουν οι Πράσινοι στο ΟΑΚΑ, ο άλλοτε Gator του Πανεπιστημίου της Φλόριντα πιστεύω πως αξίζει δικαιωματικά αυτό τον τίτλο. Πέρα από το ότι έχει να πάει σε γκάρντ από το 2011, όταν το βραβείο πήρε για τελευταία φορά ο Διαμαντίδης.

Runner up: Will Clyburn (CSKA Moscow)

3ο βραβείο: Βραβείο Ανερχόμενου Αστέρα


Η διοργανώτρια αρχή θεωρεί ως Rising Star εκείνον τον παίχτη μέχρι 22 χρονών (ο παίκτης πρέπει να είναι στο 22ο έτος πριν την έναρξη της σεζόν) που είχε το μεγαλύτερο impact στην ομάδα του. Αν βγάλουμε τον Ντόντσιτς από την εξίσωση, η επιλογή των παικτών γίνεται πολύ ισχνή και η λίστα αρκετά περιορισμένη. Θα είναι άδικο και για τον Ντόντσιτς και για τους υπόλοιπους, να μπει στην λίστα για το βραβείο Ανερχόμενου ο Σλοβένος. Με την αφαίμαξη ταλέντων που δέχεται το ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα πρέπει να επιβραβευτούν κι άλλα παιδιά που δεν έχουν την προβολή του άσσου των Μαδριλένων. 

John Constantine's pick: Nikola Milutinov (Olympiacos Pireaus)


Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ που σήμερα γίνεται 23 χρονών, θεωρείται ήδη ένας από τους καλύτερους Centers στην Διοργάνωση. Με αυξημένο χρόνο συμμετοχής, ο Ολυμπιακός επένδυσε στο ταλέντο του και 3 χρόνια μετά βλέπει τους καρπούς του δέντρου να ανθίζουν. Μέχρι πέρσι, με τους Ερυθρόλευκους σε 2 σεζόν στην Ευρωλίγκα, είχε μόλις 4.1 πόντους και 3 ριμπάουντ κατά μέσον όρο. Φέτος έχει διπλασιάσει την παραγωγή του με 8.6 πόντους και 5.4 ριμπάουντ. Καλά, πέρα από τους ανθρώπους των Ερυθρολεύκων, νομίζω και ένας ασπρομάλλης κύριος με μούσια κάπου στο Τέξας θα κρυφογελάει. Έχω άδικο; 

Runner-up: Matthias Lessort (Crvena Zvezda Belegrade)

4ο βραβείο: Coach of the Year


Δεν πάει να λέει ότι θέλει η επιτροπή που ψηφίζει; Για μένα Coach of the Year πρέπει να είναι ο προπονητής που παρουσίασε την καλύτερη δουλειά αναλογικά με το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Με εξαίρεση την σεζόν 2008-2009 όπου το βραβείο πήγε στον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς (οδήγησε την Παρτιζάν στην φάση των νοκ-άουτ με μόνους μη-Βαλκάνιους τους Γιάν Βέσελι και Στεφάν Λασμέ), Προπονητής της Χρονιάς αναδεικνύεται εκείνος που πήρε την Ευρωλίγκα. Δεν λέω σωστό αλλά από την άλλη έχουμε αδικήσει πάρα πολλά πρότζεκτ που με λιγότερα μέσα έχουν κάνει τεράστιες υπερβάσεις. Για παράδειγμα, η δουλειά του Ραντόνιτς στο Βελιγράδι, δεν μπορούσε να αναγνωριστεί;  Μιλάμε για μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια είχε από τα χαμηλότερα budget στην διοργάνωση, αν όχι το χαμηλότερο.. και πολλά άλλα. Κάποιες φορές βέβαια αποκαθιστά την τάξη το βραβείο του Παράγοντα της Χρονιάς αλλά κι αυτό έχει μία σχετικότητα.

John Constantine's pick: Sarunas Jasikevicius (Žalgiris Kaunas)


Με νίκες απέναντι σε Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα εκτός έδρας καθώς και με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακός εντός έδρας, δεν του αξίζει; Σίγουρα, η ΤΣΣΚΑ για άλλη μία regular season δείχνει άπιαστη, η Ρεάλ θα κάνει κηδίες όποιον βρει πάνω στους 8 και η Φενέρμπαχτσε στην μέρα της είναι ένας Κέρβερος αλλά πάνω-κάτω το περιμένεις κάτι τέτοιο από ομάδες με τέτοιο budget. Αυτό που όμως δεν τον περίμεναν πολλοί και πρέπει να αποδωθούν τα εύσημα στον κόουτς Γιασικεβίτσιους (ακόμα με δυσκολία τις γράφω αυτές τις λέξεις μαζί, lol) είναι το απίστευτο πρώτο μισό των Πρωταθλητών Λιθουανίας. Με το δεύτερο χαμηλότερο ποσό στην Διοργάνωση, το Πράσινο Δάσος (είτε το πιστεύετε είτε όχι Zalgiris είναι η λιθουανική απόδοση του γερμανικού όρου Grünwald που σημαίνει Πράσινο Δάσος) του Κάουνας έχει κάνει φοβερή δουλειά οδηγώντας στην 4άδα και πρέπει να αποδωθούν τα συγχαρητήρια στους παράγοντες πίσω από την επιτυχία. Ένας εξ αυτών είναι και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Runner-up: Pablo Laso Biurrún (Real Madrid)

5ο βραβείο: Most Improved / Πιο Βελτιωμένος Παίκτης


Το πρώτο βραβείο που θα πρέπει να κλέψουμε από Αμερική είναι αυτό του Πιο Βελτιωμένου. Δυστυχώς, δεν έχουμε μία εγχώρια, κλειστή Λίγκα στα πρότυπα του ΝΒΑ. Η Ευρωλίγκα καλύπτει ένα φάσμα χωρών ενώ διοργανώσεις όπως το Champions League και το EuroCup απορροφά παίκτες. Έτσι, θα πρέπει να πάρουμε ως περασμένη σεζόν, την προηγούμενη τους στην Διοργάνωση, η οποία δεν πρέπει να απέχει το λιγότερο 2 χρόνια. Έτσι, αποκλείστηκαν περιπτώσεις όπως ο Αρτούρας Γκουντάιτις, ο οποίος τελευταία φορά ήταν στην Διοργάνωση το 2014-2015 και ο Πιερ Τζάκσον ο οποίος ήταν το 2013-2014.

John Constantine's pick: Kevin Pangos (Žalgiris Kaunas)



Ο Καναδό-Σλοβένος γκάρντ της Ζαλγκίρις έπειτα από μία μέτρια και αναγνωριστική σεζόν στο Κάουνας έχει δει φέτος την παραγωγικότητα του να εκτινάσσεται. Από τους 8.7 πόντους και τις 3.2 τελικές με το μέτριο 38 % στα σουτ, φέτος βρίσκεται στους 12.1 πόντους και 5.6 τελικές με 48.2 % εντός παιδιάς. Αυτό που του δίνει το edge από τον runner-up της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι το γεγονός ότι φέτος έχει εξελιχθεί και σε κολώνα της επίθεσης του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Με μισθό λιγότερo από 300,000 € (270,000 € για να είμαι ακριβής), να είστε σίγουροι πως οι διάφοροι GMs ανά την Ευρώπη θα στρώσουν χρυσάφι στα πόδια του προκειμένου να τον τραβήξουν μακριά από την μπασκετική πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Κάτι μου λέει πως θα τον πάρει μαζί του ο Σάρας μαζί με τον Ουλανόβας... Κάτι...

Runner-up: Vladimir Stimac (Anadolu Efes Instabul)

6ο βραβείο: 6th Man of the Year/ Βραβείο 6ου Παίκτη


Τελευταίο βραβείο που θα "κλέψουμε" από Αμερική είναι αυτό του Καλύτερου 6ου Παίκτη, τίτλο που αν υπήρχε πέρσι θα γινόταν μάχη μεταξύ Μάρκο Σιμόνοβιτς (12.6 πόντοι, 3 Games Started) και Μπροκ Μότουμ (10.8 πόντοι, 0 Games Started). Αμφότεροι εξαργύρωσαν τις περσινές τους επιδόσεις με μεταγραφή σε Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Αναντολού Εφές αντίστοιχα. Για μένα πρέπει να μπει το βραβείο και στην εξίσωση. Γενικώς, η Διοργανώτρια Αρχή πρέπει να επεκτείνει τα βραβεία της προκειμένου να υπάρχει και ένας καταμερισμός στην προβολή παικτών και ομάδων. Άποψη μου, βέβαια. Όποιος θέλει μπορεί να διαφωνήσει, ελεύθερα.

John Constantine's pick: Norris Cole (Maccabi Fox Tel-Aviv)


Να με συμπαθάτε αλλά φέτος θα πάω με τον Νόρρις Κόουλ. Σε 12 παιχνίδια, δεν έχει ξεκινήσει κανένα και τα νούμερα του είναι αριθμοί Starter. 14 πόντοι, 4.1 τελικές και 43 % στα σουτ δεν είναι παραγωγικότητα παίκτη που καλείται να έρχεται από τον πάγκο κάθε βράδυ. Ο 2 φορές Πρωταθλητής ΝΒΑ με την Μαϊάμι Χιτ είναι 24ος στην διοργάνωση σε λεπτά στο σύνολο αλλά είναι μόλις ο 8ος σκόρερ, μπροστά από κανόνια της Διοργάνωσης όπως ο Μπράντ Ουαναμέικερ, ο Τζέιμς Άντερσον και ο Τζόρνταν Θίοντορ. Θα επιστρέψει στην Αμερική μετά από την Μακάμπι ή θα τραβήξει προς καμία Ρωσία-Τουρκία μεριά; Οέο;

Runner-up: K.C. Rivers (Panathinaikos Superfoods Athens)


ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ



Aυτό λοιπόν ήταν το τελευταίο άρθρο για το 2017. Αντί επιλόγου και των συνηθισμένων μου υστερογράφων θα μου επιτρέψετε έναν μικρό απολογισμό της σελίδας και τι έχω κατά νου για το νέο έτος.

Το 2016 μου έκλεισε περίεργα και με μια μεγάλη δυσαναπλήρωτη απώλεια. Η αλήθεια είναι πως είχα σκεφτεί να έκλεινα για πάντα την σελίδα μιας και δεν έβρισκα κάποιο λόγο να συνεχίσω. Αυτό όμως που με έκανε να την κρατήσω και να προσπαθώ μέρα με την μέρα να την κάνω μεγαλύτερη ήταν τα μηνύματα σας. Όσοι μου στέλεντε συχνά, ξέρετε πως δεν είναι μόνο οι συζητήσεις για συστήματα ή ταλέντα αλλά για απλά, καθημερινά θέματα... για ταινίες, για μουσική, για φιλοσοφία, πολιτική... Αυτά με έκαναν να αλλάξω άποψη. Ένας νέος ενήλικας είμαι άλλωστε, με αρκετά ενδιαφέροντα χώρια από το μπάσκετ και μου αρέσει απίστευτα αυτή η εναλλαγή απόψεων για διάφορα μη μπασκετικά θέματα. Γι' αυτό σας χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεν σας το είπα ποτέ αλλά σας το λέω τώρα. Έστω και λίγο καθυστερημένα... Καλλιό αργά παρά ποτέ έτσι;

Το 2017 (για να επιστρέψω στα του blog γιατί με έπιασε λογοδιάρροια. Ωχ! Να το πάλι 😜) ήταν το έτος που οι περισσότεροι από εσάς γίνατε πιο εξοικειωμένοι με την πέννα μου. Έγραψα νομίζω περισσότερο από τους τελευταίους 12 μήνες και ήθελα να παρουσιάσω τις γνώσεις μου. Δεν έχω διαβάσει βιβλία, ούτε έχω παίξει σε κάποια ομάδα όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη. Παρατηρώντας και μελετώντας απέκτησα όσα σας παραθέτω σε κάθε ανάρτηση και διάλογο που έχουμε. Δεν το έπαιξα ο κύριος Έξυπνος και ίσως η απειρία μου με οδηγεί σε λογικά σφάλματα και λάθη. Ελπίζω όμως για κάθε ένα βήμα προς τα πίσω να κάνω 2 βήματα μπροστά.



Τώρα, τι μέλλει γενέσθαι για το 2018; Σίγουρα, εφόσον πάω στρατό, ο χρόνος μου θα περιοριστεί αφάνταστα και η σελίδα ίσως μένει αδρανής για μεγάλο διάστημα. Έχω ένα Plan B για να μένει η κοινότητα μας ενεργή αλλά ίσως να μην είμαι εγώ πίσω από τις δημοσιεύσεις και να μην υπάρχουν πολλές διαδραστικές αναρτήσεις όπως τα συνηθισμένα Q&A. Βέβαια, με την απόλυση μου (καλώς εχόντων, τέτοια εποχή άντε λίγο νωρίτερα) θα υπάρξουν αρκετά νέα πράγματα. Η κοινότητα αναμένεται να επεκταθεί εκτός Facebook και να ανοίξει τους οριζοντές της σε νέες πλατφόρμες, πιο άμεσες και με περισσότερο interactive content. Πέρα από την συνάντηση από κοντά, οι συζητήσεις μας θα μεταφερθούν εκτός των social media και γενικώς θα υπάρξει μια προσπάθεια εισαγωγής νέων στοιχείων που θα κάνουν την σελίδα, μια πραγματικά μπασκετική κοινότητα. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερο προκείμενου να σας κρατήσω σε αγωνία. Όμως, η μαγιά υπάρχει, η όρεξη ανοίγει κάθε μέρα και περισσότερο και το μόνο που απομένει η δική σας ενεργή συμμετοχή για να γίνει ακόμα καλύτερο το κέϊκ (πως φαίνεται ότι πρέπει να φτιάχνω βασιλόπιτα αντί να γράφω στο blog... lol). Καλά να είμαστε και όλα θα γίνουν.

Καλή χρονιά και εδώ θα είμαστε του χρόνου να συζητάμε την μπασκετική επικαιρότητα όλοι μαζί, σαν ομότιμοι συνομιλητές. Εύχομαι να περάσετε υπέροχα τις γιορτές και με την νέα χρονιά να κατακτήσετε τις κορυφές των ονείρων σας!

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Κωνσταντίνος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου