Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

The Dreamcather


Οι Ονειροπαγίδες κατασκευάζονταν από τους Ινδιάνους για να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα και τους δαίμονες που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν ακόμα και στον ύπνο τους. Μάλιστα, τις τοποθετούσαν και πάνω από τα παιδικά κρεβάτια για να τα κρατήσουν ασφαλή από τους εφιάλτες. Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, τα υλικά της φθείρονταν και καταστρέφονταν, δείχνοντας έτσι την ωρίμανση του ανθρώπου και το στάδιο που πλέον καλείται να παλέψει μόνος του με τους Δαίμονες του. Η ΑΕΚ της νέας εποχής ελπίζει να έχει διαλύσει την δική της Ονειροπαγίδα και με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στον πάγκο να βρίσκεται έτοιμη για την δική της μεγάλη μάχη. Ο John Constantine μπαίνει στα παπούτσια του κόουτς της Ένωσης και καταθέτει την δική του άποψη για το πως πρέπει να στελεχωθεί η Βασίλισσα για να επιστρέψει εκεί που ανήκει.





Η σεζόν έφτασε στο τέλος της και πριν σας αποχαιρετίσω για τις καλοκαιρινές διακοπές, είπα να λανσάρω ένα νέο στυλ άρθρου, στα πρότυπα εκείνου που είχα γράψει μεσούσης της περιόδου για την Μπαρτσελόνα του κόουτς Μπαρτζώκα. Αυτή τη φορά συζητάμε για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας, την ΑΕΚ η οποία σιγά σιγά μπαίνει στην εποχή Μανωλόπουλου. O κόουτς άφησε θετικές εντυπώσεις στο φινάλε της σεζόν. Αρχικά, ζόρισε τον Παναθηναϊκό επί 45 λεπτά στο ματς της κανονικής περιόδου πριν η εξουθενωμένη ΑΕΚ λυγίσει στο τελευταίο έξτρα 5λεπτο και δεχτεί ένα επιμέρους 3-22. Ακολούθως, στα play-off ήταν για πρώτη φορά ανταγωνιστική και κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, αν και στο 4ο παιχνίδι της σειράς, φάνηκε κουρασμένη και ανήμπορη να απειλήσει. Στον μικρό τελικό με τον Άρη, κέρδισε στην Θεσσαλονίκη και πήρε την (ανούσια) τρίτη θέση του πρωταθλήματος με 3-0 νίκες.

Η ΑΕΚ είχε παρουσιάσει αρκετά θέματα στελέχωσης τόσο επί Dragan Sakota όσο και επί Jure Zdovc. Τα συχνά «φύγε εσύ - έλα εσύ» των δύο πρώην Γιουγκοσλάβων τεχνικών δεν έδωσαν ποτέ σταθερότητα σε ένα ήδη προβληματικό σύνολο. Ταυτόχρονα, η Βασίλισσα είχε κάνει αξιόλογες προσπάθειες να συγκροτήσει έναν εγχώριο κορμό αλλά αρκετοί εξ αυτών "θάφτηκαν" στο όνομα κάποιων ξένων αμφίβολης ποιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ζήσης Σαρικόπουλος και Νώντας Παπαντωνίου. Αμφότεροι είχαν αρκετά καλή πρώτη ύλη που μπορούσε να αξιοποιηθεί από το τεχνικό επιτελείο αλλά ποτέ δεν πήραν τις ευκαιρίες που τους αναλογούσαν. Καιρός λοιπόν με τον Μανωλόπουλο στο τιμόνι να μπει ένα τέλος στις συχνές εναλλαγές προσώπων στο ρόστερ της Ένωσης και να δομηθεί ένας ισχυρό μείγμα παικτών που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στο επόμενο επίπεδο.

Τελειώνοντας την σεζόν και δίχως να προβεί σε κάποια ανανέωση η ΑΕΚ έχει αυτό το ρόστερ:

PG: Nikola Ivanovic
PG/SG: Δημήτρης Μωραΐτης - Micheal Dixon 
SG: Γιαννούλης Λαρεντζάκης
SG/SF: Κώστας Βασιλειάδης - Edin Atic
SF: Διονύσης Σκουλίδας - Νίκος Καμαριανός
PF/C: Γιώργος Τσαλμπούρης

Επομένως καταλαβαίνεται πως χρειάζεται πολύ δουλειά ώστε να στελεχωθεί η ομάδα. Βέβαια, με τόσους λίγους παίκτες, το καλό είναι ότι ο κόουτς έχει πιο μεγάλη ευελιξία να κινηθεί και να βρει τα κομμάτια του παζλ που του λείπουν.

POINT GUARDS



Ο Nikola Ivanovic ήρθε από την νέα μεγάλη μήτρα του Σερβικού μπάσκετ, την Mega Leks. Όμως, απομακρύνθηκε από τον Jure Zdovc καθώς κρίθηκε ανέτοιμος για αυτό το επίπεδο και δόθηκε δανεικός στην Orlandina. Για την ομάδα του Ιταλικού νότου έπαιξε 19 φορές και είχε μέσον όρο 12.1 πόντους και 3.5 τελικές με 51% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα. Έχει συμβόλαιο για άλλα 2 χρόνια και θα είναι άδικο να απομακρυνθεί.

Ο Μαυροβούνιος guard είναι ο ιδανικός Pick & Roll guard για να χτίσει την επίθεση του ο κόουτς Μανωλόπουλος. Όχι μόνο ξέρει να διαβάζει την άμυνα και να πασάρει αλλά είναι ικανός και στο να σκοράρει είτε με διείσδυση είτε με κάποιο περιφερειακό σουτ. Όμως αν και έχει σωστή μηχανική με γρήγορη απελευθέρωση, ως spot shooter τα ποσοστά του παρουσιάζουν μεγάλη βουτιά. Ταυτόχρονα, με ύψος στο 1.90 έχει ιδανικό μέγεθος για την θέση του έπειτα από τους πειραματισμούς με τους βραχύσωμους Green, Armstead, Cooper, Brown και Warren. Βέβαια εκεί που υστερεί είναι στην άμυνα. Αν και δεν διστάζει να πιέσει την μπάλα, θα χρεωθεί εύκολα με φάουλ ρισκάροντας κάποιο κλέψιμο. Δεν θα γίνει ποτέ lockdown defender μιας πέρα από το ύψος του δεν έχει τα αθλητικά προσόντα για να σταθεί σε αυτό το κομμάτι.



Δεύτερος point guard -κατά την άποψη μου- κακώς παρέμεινε ο Micheal Dixon. Ο Αμερικανός με Γεωργιανό διαβατήριο έδειξε δείγματα ως σκόρερ και σουτέρ εν γένει αλλά δεν είναι ιδανικός για να "τρέξει" την επίθεση όταν ο Ιβάνοβιτς θα πηγαίνει στον πάγκο. Ο Zdovc φανταζόταν μάλλον μια ΑΕΚ στα πλαίσια της Μπασκόνια του Περάσοβιτς με τον Dixon να έχει αντίστοιχο ρόλο με αυτόν του Mike James. Βέβαια, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως τα φανταζόταν ο πρώην τεχνικός της Ένωσης. Ο άλλοτε παίκτης της Νίμπουρκ χρησιμοποιούταν συχνά ως "2" με τον Ούκιτς στο "1". Ως εκ τούτου, ο Σλοβένος κόουτς τον έβαζε να μαρκάρει αντίπαλα shooting guard με αποτέλεσμα να τον εκθέτει. Ο Μανωλόπουλος τον επανέφερε στον "1" δίνοντας του την μπάλα στα χέρια αλλά ο απόφοιτος του Μέμφις δεν είναι ο παίκτης θα δημιουργήσει περισσότερο για τον εαυτό του παρά για τον συμπαίκτη του.

Η Διοίκηση της ΑΕΚ βιάστηκε με τη περίπτωση του, παρασυρόμενη από τον πολύ καλό πρώτο γύρο του. Βέβαια, ο Roko Ukic αναγκάστηκε να παίζει αρκετά έτσι ώστε να καλύψει το δημιουργικό κενό στην ομάδα και με το βεβαρυμένο ιστορικό του δεν είναι η σοφότερη επιλογή. Ευτυχώς για τον αρχηγό της Εθνικής Κροατίας, η προσθήκη του Donnie McGrath, έβγαλε μεγάλο δημιουργικό βάρος από τα χέρια του. Αν δεν είχε ανανεωθεί το συμβόλαιο του Dixon , εγώ θα πήγαινα σε έναν παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην θέση "1" αλλά ας μείνουμε στο υπάρχον ρόστερ, μιας και δεν επιθυμώ να διαταράξω τον κορμό τον οποίο θα βρει ο τεχνικός της Ένωσης από το καλοκαίρι.



Τον είδαμε στην προετοιμασία να παίρνει χρόνο, δεν θα μου κάνει εντύπωση να τον δούμε φέτος σε πιο ενεργό ρόλο. Ο λόγος για τον άνθρωπο για τον οποίο η Ένωση ξόδεψε 1.2 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, τον Δημήτρη Μωραΐτη. Ο ταλαντούχος Έλληνας κόμπο γκάρντ μπορεί να δώσει πολύτιμες βοήθειες στα ματς του Ελληνικού πρωταθλήματος ξεκουράζοντας τους προαναφερθέντες. Από μικρός είχε δείξει χαρακτηριστικά ηγέτη όταν στο Jordan Brand Classic του 2015 ξεχώρισε για το leadership του και το πως "τοποθετούσε"τους συμπαίκτες του. Θα χρειαστεί βελτίωση στο σουτ και στην αμυντική συγκέντρωση αλλά η ικανότητα του να πατάει στο ζωγραφιστό και να εκτελεί το πικ εν ρολ, θα βοηθήσουν σημαντικά την Βασίλισσα ενόψει της νέας σεζόν που έρχεται.



SHOOTING GUARDS



Στην θέση "2" η ΑΕΚ πλην της wildcard που λέγεται Γιαννούλης Λαρεντζάκης (ο "Λάρυ" ως γνωστόν είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο) δεν έχει κάποιον άλλον και ο άλλοτε παίκτης του Κολοσσού Ρόδου θα πρέπει να μοιραστεί την θέση με τον σπεσιαλίστα τριών πόντων Κώστα Βασιλειάδη και με τον ελπιδοφόρο Edin Atic. Το μεγάλο ερώτημα πολλών φίλων των Κιτρινόμαυρων είναι για την ποιότητα του Βόσνιου γκαρντ-φόργουορντ. Επειδή είχε τύχει να δω το Πανευρωπαϊκό K-18 εκεί όπου ο παίχτης της ΑΕΚ ήταν στο ρόστερ της χώρας του, μπορώ να σας πω κάποιες από τις σκέψεις μου. Αρχικά, να τονιστεί πως με την Βοσνία αγωνιζόταν ως ο βασικός playmaker της ομάδας και όχι ως "2" ή "3", που είναι οι φυσικές του θέσεις. Βλέπει γήπεδο, ξέρει να πασάρει, θα τρέξει κυριολεκτικά και μεταφορικά την ομάδα και θα παίξει Pick & Roll με τον ψηλό. Επίσης, έχει δείξει δείγματα slasher βάζοντας εξαιρετικά την μπάλα στο παρκέ και ξέρει να κερδίζει φάουλ, αν και θα χρειαστεί να διορθώσει αισθητά το handling του για το επαγγελματικό επίπεδο. Στα αρνητικά του, θέλει δουλειά στο σουτ (16.7 % στα 7 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τα Τρίκαλα, 14% όσο έμεινε δανεικός στην Spars, 25% στο Πανευρωπαϊκό το 2015) και  να προσθέσει μερικά επιπλέον κιλά στον κορμό του. Ευελπιστώ πως θα τον δούμε σε ματς της Α1 σύντομα στον ρόλο του 3ου-4ου χειριστή πίσω από τον Μωραΐτη.

SMALL FORWARDS



Μην έχοντας κάποιον σπουδαίο αμυντικό στις δύο θέσεις τις περιφέρειας είναι δεδομένο πως θα πρέπει να εξοπλιστεί η θέση "3" με παίκτες-εργαλεία που θα επιτρέψουν στον κόουτς Μανωλόπουλο να παίξει το μπάσκετ που ίσως ονειρεύεται. Αν πάρουμε δεδομένο πως θα υπογραφεί οριστική συμφωνία με τον Θανάση Αντετοκούμπο και μπει πιο ενεργά στο ροτέισον ο Σκουλίδας, θα χρειαστεί άλλος ένας small forward. Γι'αυτό πρέπει να έρθει ένας παίκτης που να ενσαρκώνει την νέα νόρμα του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Hollis Thompson. Ξέρω, είναι υπέρβαση καθώς μιλάμε για έναν παίκτη που έχει βγάλει τέσσερα χρόνια στο NBA σε Φιλαδέλφεια και Νέα Ορλεάνη και με απολαβές κοντά στο ένα εκατομμύριο, αλλά πιστέψτε με, αξίζει. Ο απόφοιτος του Georgetown θεωρείται ένας αξιόπιστος αμυντικός ενώ ταυτόχρονα ήταν δεινός εκτελεστής τριών πόντων. Χαρακτηριστικά, στον μαγικό κόσμο έχει αγωνιστεί 265 παιχνίδια με ποσοστό ευστοχίας στο 38.6%. Δεν είναι ο lockdown defender που είναι ο Θανάσης αλλά είναι πολύ καλός στο να μένει μπροστά από τον παίκτη του σε καταστάσεις 1v1. Θυμίζει αρκετά τον Μάικ Μπράμος, να πούμε την αλήθεια, μιας και δεν έχει τίποτα άλλο στο παιχνίδι του που να τον κάνει θελκτικό. Όμως είναι ένας δολοφόνος πίσω από τα 6.75 με εξαιρετική προσωπική άμυνα που θα βοηθήσει πολύ την Ένωση, στο τέλος κλειστών παιχνιδιών. Στο κολλέγιο έπαιζε στο "4", στο NBA ξεκίναγε είτε στο 2 είτε στο 3 αλλά στην δική μας πλευρά του Ατλαντικού, αν έρθει θα κατέβει στο "3" λόγω της σωματοδομής του και των φυσικών του προσόντων (6'8" πλάγιος με 6'10" wingspan).

POWER FORWARDS



Επομένως στο "4" αναγκαστικά θα κατέβει ο αρχηγός Σάκοτα και σε σχήματα που συνήθως θα έχουν τον Θανάση στην θέση "3", προκειμένου να καλύπτουν την αδυναμία του αθλητικού φόργουορντ των Κιτρινόμαυρων στο μακρινό σουτ. Αυτός όμως που θα πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο στην θέση "4" λειτουργώντας ως floor spacer είναι ο νεαρός Γιώργος Τσαλμπούρης. Ο ελληνικός επίγονος του Dirk Nowitski (λόγω του πόσο μοιάζουν ο τρόπος παιχνιδιού τους, προς Θεού) έδειξε πέρσι δείγματα του ταλέντου του στο ματς με τον Απόλλωνα , Εφόσον βάλει επιπλέον κιλά στο σώμα του, αργά ή γρήγορα θα καθιερωθεί βασικός στην Εθνική. Η ικανότητα του ως roll man στο πικ εν ρολ, ελπίζω πως θα είναι το κλειδί που θα του εξασφαλίσει αρκετά ποιοτικά λεπτά σε ματς της Α1.

CENTERS



Στην θέση "5" πρέπει να γίνουν 2 ποιοτικές προσθήκες απαραιτήτως. Οι Μαυροειδής και Χαριτόπουλος είναι μεν φιλότιμοι αλλά είναι μεγάλοι ηλικιακά. Ένας από τους δύο θα μείνει αφενός για τα αποδυτήρια και αφετέρου για να αποτελεί τον μέντορα των δύο ψηλών που θα πρέπει να φέρει η ΑΕΚ την νέα σεζόν. Ο Μαυροειδής για καθαρά λόγους ηλικίας θα προτιμηθεί από τον συνονόματο του Χαριτόπουλο μιας και έχει ακόμα 1-2 χρόνια ποιοτικού μπάσκετ ακόμα. Στα μεταγραφικά, ένας από τους δύο ψηλούς που θα πρέπει να έρθει είναι ο Γιώργος Διαμαντάκος. Ο άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν στο Τριφύλλι αν και στις μικρές ηλικίες είχε δείξει κάποιο potential. Σε αυτό το σενάριο, ο Σπαρτιάτης ψηλός θα μοιράζεται τον χρόνο με τον πιο έμπειρο Μαυροειδή καθώς θα δίνει μέγεθος στην frontline της ΑΕΚ και μερικά χρήσιμα λεπτά από τον πάγκο. Ιδανικοί θα ήταν οι Μπόγρης και Ογκάστ αλλά αν εμπλακούν οι αιώνιοι, πολύ δύσκολα θα κερδίσει την όποια δημοπρασία ενώ ο Βουγιούκας έχει αρκετά πλούσιο συμβόλαιο στην Λοκομοτίβ του Σάσα Ομπράντοβιτς.


Θέση βασικού στο "5" και μάλιστα πρέπει άμεσα να του προσφερθεί συμβόλαιο είναι το πουλέν της σελίδας, Darion Atkins. Τα νούμερα του δεν ήταν ποτέ εντυπωσιακά αλλά τώρα με την Χάποελ Χολόν αρχίζουν και δείχνουν το impact του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δυνατός, σκληροτράχηλος και undersized Center με πακέτο που όταν τον πρωτοείδα μου θύμισε τον Kyle Hines. Γρήγορα πόδια, αθλητικός, μακρύς και αρκετά καλός rim protector. Εξαιρετικός αμυντικός στο πικ εν ρολ, θα δώσει μεγάλη ευελιξία στον κόουτς Μανωλόπουλο. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν θα μείνει στο Ισραήλ γι' αυτό κρατήστε το όνομα του... Θα μας απασχολήσει σύντομα.


Υ.Γ 1: Μέσα στο διήμερο 20-21 Ιουνίου, οι φίλοι του ΝΒΑ να περιμένετε το ετήσιο Mock Draft ενόψει του επικείμενου Draft. Η εξεταστική μου τελειώνει αισίως στις 19 του μήνα οπότε την επομένη θα μπορώ να ξανασχοληθώ με το κολεγιακό μπάσκετ που το έχω αφήσει στην μέση για τα καλά,

Υ.Γ 2: Εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσει αντίστοιχο άρθρο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Έχω αρκετές σκέψεις γύρω από την στελέχωση των δύο αιωνίων και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου