Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

NCAA: Scouting List by John Constantine



Το κολεγιακό πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει σιγά σιγά και μέσα στον μήνα αναμένεται να αρχίσει να πάρει την πρώτη βράση καθώς στα τέλη του μήνα ξεκινάει το conference play. Ο John Constantine ανοίγει το τεφτέρι του και παρουσιάζει στο κοινό του Fifty Shades of Basketball την δική του λίστα με τα 25 prospects που παρακολουθεί από το κορυφαίο ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα στον κόσμο. 


Καλησπέρα σε όλους,

Θα τα πούμε από το blog σήμερα...

Ξέρω, πλησιάζουν γιορτές, όλοι ετοιμάζετε να πάρετε δώρα για φίλους, συγγενείς κλπ. Επειδή εδώ είμαστε μια κοινότητα, είπα λοιπόν να εντατικοποιήσω τα γραφόμενα μου ενόψει εορτών. Καλά καταλάβατε... Η (ψηφιακή) πέννα θα πάρει φωτιά. Σήμερα, έχει NCAA, σε μερικές μέρες NBA και στο τέλος Ευρωλίγκα. Τι άλλο θέλετε δηλαδή; Όλους σας τακτοποιήσα, ζωή να έχετε ! Τύφλα να έχει ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα... Ετοιμαστείτε επομένως για καταιγισμό άρθρων. Μην λέτε ότι δεν σας προειδοποίησα!

Πάμε στο ψητό...


Όπως ξέρετε, θέλω να κάνω και τον scout, τρομάρα μου. Το σύστημα της δουλειάς μου δεν είναι και καμιά πυρηνική φυσική. Στην πραγματικότητα, είναι πάρα πολύ απλό. Όποιος θέλει, μπορώ να του το εξηγήσω. Για την ώρα όμως προέχει η παρουσίαση των 25 παικτών που έκανα λόγο στον πρόλογο της ανάρτησης.

Έτοιμοι; 


POINT GUARDS

Jaylen Adams, 6'2", St. Bonaventure


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 20.6 πόντοι, 6.5 ασίστ, 42 % εντός παιδιάς

Ο Τζέιλεν Άνταμς από την πρώτη του ημέρα στο πανεπιστήμιο του Αγίου Μποναβεντούρε έδειξε δείγματα πως είναι ένας εξαιρετικός παίκτης καθώς ήταν ο Rookie της εβδομάδας για την Περιφέρεια Α10 τρεις φορές με τις δύο πρώτες μάλιστα να έρχονται στην 1η και 2η εβδομάδα της χρονιάς. Ο ίδιος μάλιστα πρόερχεται από αθλητική οικογένεια με την μητέρα του να έχει παίξει μπάσκετ σε κολέγιο στο Ντέλαγουερ, τον πατέρα του αμερικάνικο ποδόσφαιρο στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ενώ ο ξάδλεφος του είναι μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας μπάσκετ του Σινσινάτι.

O Άνταμς είναι ένας από τους πιο underated "1" στο κολεγιακό μπάσκετ και είναι πολύ πιθανό να ακούσει το ονομά του στον δεύτερο γύρο το καλοκαίρι. Πράγματι, είναι ένας έξυπνος point guard που μπορεί να κουμαντάρει την ομάδα του, να δημιουργήσει για τον εαυτό του ή τους συμπαίκτες του και να σκοράρει με πολλούς τρόπους κερδίζοντας πολλά φάουλ. Από την άλλη όμως, δεν είναι αρκετά αθλητικός, δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος και ίσως η υπερβολική του αυτοπεποίθηση τον οδηγεί να παίρνει μερικά τραβηγμένα σουτ. 

Matt Farrell, 6'1", Notre Dame


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 14.1 πόντοι, 5.4 ασίστ, 44.8 % εντός παιδιάς

Ο Ματ Φάρρελλ είναι ο ιδανικός floor general της επίθεσης του Μάικ Μπρέι στο Νοτρ Ντάμ. Από παίκτης στην άκρη του πάγκου όταν υπήρχαν οι Τζέριαν Γκράντ (Νο 19 στο Draft του 2015 από τους Νικς) και Ντεμέτριους Τζάκσον (Νο 45 στο Draft του 2016 από τους Σέλτικς), κλήθηκε στην τρίτη του σεζόν να αναλάβει τα ηνία και εντυπωσίασε τους πάντες με την ωριμότητα και την σιγουριά την οποία έβγαζε στο παρκέ, οδηγώντας τους Ιρλανδούς στα ημιτελικά του τουρνουά της ACC. Δύσκολα θα βρει θέση στο Draft αλλά ίσως μείνει στις ΗΠΑ ως two way player ή βρει κάποιο συμβόλαιο ως τρίτος γκάρντ μέσω του summer league.

Ο Φάρρελλ λοιπόν, είναι ένας σκληροτράχηλος γκαρντ ο οποίος μπορεί πρωτίστως να τρέξει την επίθεση και δευτερευόντως να σουτάρει. Το πακέτο του θυμίζει έναν Quarterback PG παρ΄όλο που είναι undersized και δίχως εξαιρετικά φυσικά προσόντα. Αμυντικά, αν και θα βγάλει toughness στο παρκέ, θα ταλαιπωρηθεί από πιο εκρηκτικούς αντιπάλους και δεν έχει το τεράστιο επιθετικό ρεπερτόριο. 

Nate Mason, 6'1", Minnesota


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 15.2 πόντοι, 5 ασίστ, 3.6 ριμπάουντ

Ο Νέιτ Μέισον δύσκολα θα ακούσει το όνομα του το καλοκαίρι καθώς υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι point guard. Όμως είναι ένας εξαιρετικός παίκτης που φέτος είναι στην 20άδα για το βραβείο του Bob Cousy που απονέμεται στον καλύτερο κολεγιακό point guard της χρονιάς. Στις δύο προηγούμενες χρονιές του ήταν ο πρώτος σκόρερ των Τρωκτικών και πέρσι τους οδήγησε στο τουρνουά του NCAA και στα ημιτελικά της Big 10. 

Ο Μέισον συνολικά, είναι ένας αθλητικός point guard που μπορεί να σουτάρει ενώ βελτιώνεται σταδιακά και ως δημιουργός. Οι επιλογές του καμιά φορά είναι εξεζητημένες και να μην έχει αυτό το κάτι που να τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αλλά είναι ένας καλός αμυντικός και αρκετά καλός σκόρερ. Όταν αφήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού να τον παρασύρει και δεν υπερβάλλει με τις προσπάθειες του, μπορεί να τραβήξει βλέμματα και να βρει μερικά καλά συμβόλαια. 

Bryant McIntosh, 6'3", Northwestern


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 14.8 πόντοι, 5.2 ασίστ, 87 % βολές
Το περασμένο καλοκαίρι και καθώς λιαζόμουν σε μία παραλία του Ιονίου, έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομίο μου. Κάποιος από τους "πληροφοριοδότες" μου, με ενημέρωνε για ένα ψιλόλιγνο παιδί από την Iντιάνα το οποίο παίζει μπάσκετ μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο του Σικάγο. Βρε σε καλό σου διάολε, λέω. Δεν μπορώ να πω, είδα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και έτσι αποφάσισα να τον συμπεριλάβω στην λίστα μου. Ποίος είναι; 

Ο Μπραϊάν ΜάκΙντος έχει καλά φυσικά προσόντα για να σταθεί ως Point Guard σαν επαγγελματίας αθλητής. Γρήγορος, έχει μέγεθος και έτοιμο σώμα για το επόμενο επίπεδο. Εξαιρετικός στο PnR και παρόλο που δεν "στάζει" από μακριά, διαθέτει ένα καλό mid-range game γαρνιρισμένο με floaters και tear-drop shots. Δύσκολα θα πάρει την επαφή και θα κερδίσει φάουλ με αποτέλεσμα να έχει αρκετά "κρύα" βράδια όταν δεν έχει εύκολα το σουτ από μέση απόσταση. Δεν είναι σούπερ αμυντικός , ούτε όπως προείπαμε σπουδαίος σουτέρ.

Ja'Quan Newton 6'3", Miami 


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 13.5 πόντοι, 3.4 ασίστ, 3.5 ριμπάουντ

Ο Νιούτον μπορεί να μην είναι Λόνι Γούοκερ και Μπρους Μπράουν αλλά είναι ένα σκληροτράχηλο παιδί που δένει εξαιρετικά με τους δύο αστέρες του προγράμματος φέρνοντας την σκληράδα του στο παρκέ. Τα πρώτα δύο χρόνια συνήθως έρχοταν από τον πάγκο αλλά από πέρσι λογίζεται ως βασικός στο σχήμα του κόουτς Tζιμ Λαρρενέγκα.

Ο Τζακουάν Νιούτον είναι ένας δυναμικός point guard που ξέρει να κοντρολάρει τον εαυτό του, να παίζει σε διαφορετικές ταχύτητες και με ταλέντο στο πικ εν ρολ. Δεν είναι όμως καλός σουτέρ από μακρινή απόσταση , έχει κάποια θεματάκια όσον αφορά το selection, μπορεί να βελτιωθεί ως passer καθώς πολλές φορές ψάχνει την εξεζητημένη πάσα. Δεν είναι το ίδιο αποτελεματικός δίχως την μπάλα στα χέρια του και βασίζεται αρκετά στο floater αντί να πατάει στο ζωγραφιστό καθώς είναι αρκετά ελαφρύς (σύμφωνα με το ESPN και το site του Πανεπιστημίου ζυγίζει 84 κιλά).



SHOOTING GUARDS

Matthew Fisher-Davis, 6'5", Vanderbilt


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 13.9 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ, 37.2 % τρίποντο

Ένας από τους καλύτερους recruiters στην χώρα, ο Κέβιν Στόλινγκς, έφερε τον Μάθιου Φίσερ - Ντέιβις στο Βάντερμπιλτ ως ένας από τους καλύτερους γυμνασιακούς σουτέρ. Μπορεί ο Στόλινγκς να έφυγε για το Πίτσμπουργκ αλλά ο shooting guard από την Σάρλοτ της Βόρεια Καρολίνα προέρχεται από την καλύτερη κολεγιακή σεζόν της καριέρας του. Φέτος, αναμένεται να αναλάβει ακόμα βαρύτερο φορτίο και να οδηγήσει τους Aρχίπλοιαρχους από τo Nάσβιλ ξανά στο τουρνουά του NCAA. 

Αν και η μηχανική του Φίσερ-Ντέιβις είναι λίγο ανορθόδοξη, το μακρινό σουτ είναι αυτό που αναμένεται να του ξεκλειδώσει τις πόρτες για το επόμενο επίπεδο. Έχει τα δύο βασικά που ψάχνεις σε έναν σουτέρ σε αυτό το επίπεδο. Range και αυτοπεποίθηση. Το υπόλοιπο του επιθετικό παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί είτε περιορισμένο είτε ανύπαρκτο. Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμό δώσει κάποιος, είναι σωστός. Αμυντικά, αν και έχει προσόντα που μπορούν να τον χαρακτηρίσουν "υποφερτό αμυντικό", σπάνια δίνει ενέργεια, δεν προσπαθεί να παλέψει μέσα από τα σκριν και αρκετές φορές θα βρεθεί εκτός θέσης. 

Marcus Foster, 6'3", Creighton


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 18.2 πόντοι, 2.4 ασίστ, 46.1 % εντός παιδιάς

Ο Φόστερ είδε την πόρτα της εξόδου από το Κάνσας Στείτ στην δεύτερη σεζόν του για πειθαρχικούς λόγους. Στο Κρέιτον, βρήκε την ηρεμία του, ήταν αρκετά παραγωγικός και ανέβασε τους μέσους όρους του. Παρέα με τον Τζάστιν Πάτον (Νο 16 στο Draft του 2017 από τους Μπούλς) οδήγησαν τις Γαλάζιες Κίσσες στο τουρνουά του NCAA για πρώτη φορά έπειτα τις χρονιές που μεσουρανούσε ο Ντάγκ ΜακΝτέρμοτ (Νο 11 στο Draft του 2014 από τους Νάγκετς) στην Ομάχα. 

Ο Μάρκους Φόστερ δεν είναι ακριβώς Shooting Guard καθώς έχει και κάποια playmaking skills, δίχως όμως να είναι ο true playmaker. Έχει εξαιρετικό ball handling, καλός αθλητής και αμυντικός, γεγονός που ενδεχομένως να τραβήξει πάνω του κάποια βλέμματα στον 2ο γύρο. Για να πείσει τους scouts του NBA όμως, πρέπει να βελτιωθεί άμεσα ως point guard, να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο σκοράρισμα και στην δημιουργία και να βρει τρόπο να πηγαίνει πιο συχνά στην γραμμή της φιλανθρωπίας.

JP Macura, 6'5", Xavier


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 14.4 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ

Οι Σωματοφύλακες του Ζάβιερ φέτος έχουν την καλύτερη τους ευκαιρία να πάνε μακριά και ο κόουτς Κρις Μακ έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό ρόστερ. Ο τεταρτοετής Μακιούρα φιγουράρει σε κάποια mocks ως late 2nd rounder και είναι το πιο εξαγώγιμο προϊόν της φετινής ομάδας από την ευρύτερη περιοχή του Σινσινάτι στο Οχάϊο. Ήδη από πέρσι είχα λάβει e-mails από το πανεπιστήμιο για την περίπτωση του αλλά ασχολήθηκα φέτος μαζί του και σας τον παρουσιάζω. 

Ο Τζέι Πι Μακιούρα είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ από την περιφέρεια με μεγάλη ποικιλία σουτ και επιθετικού ρεπερτορίου. Μπορεί να σκοράρει μετά από ντρίπλα καθώς και να ποστάρει κοντύτερα γκαρντ. Έχει κάποια δείγματα ως playmaker καθώς βλέπει την έξτρα πάσα και τον αμαρκάριστο συμπαίκτη. Από την άλλη όμως, είναι streaky shooter με προβληματικό shot selection και μέτρια αθλητικά προσόντα που ταβανιάζουν το αμυντικό του potential.

E.C.Matthews, 6'4", Rhode Island


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 14.9 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 33.7 % τρίποντο

Πριν την έναρξη της σεζόν, ο τεταρτοετής Μάθιους συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της Περιφέρειας Α10 και ο Τζέιλεν Άνταμς βρήκε τoν ανταγωνιστή του. Ο Μάθιους σε σχετικό αφιέρωμα ήταν ο τρίτος καλύτερος παίκτης (#1 ο Τζέιλεν Άνταμς) της Περιφέρειας ενώ τα Κριάρια του Ρόουντ Άιλαντ έλαβαν 26 από τις 27 ψήφους πρώτης θέσης για την τελική κατάταξη. Προβλέπω να γίνεται σφαγή εκεί πέρα !!

Όσο καλός παίκτης και αν είναι ο Εΐ Σι Μάθιους, ίσως κάποιες ομάδες φοβηθούν το βεβαρημένο ιστορικό του. Πρόπερσι έχασε την σεζόν λόγω τραυματισμού στο γόνατο και ήδη φέτος έχει χάσει αρκετή δράση, με την επιστροφή του να αναμένεται σε 15-20 ήμερες. Στο αγωνιστικό του προφίλ, μιλάμε για έναν slasher με ιδανικό μέγεθος και καλά passing insticts αλλά με κακή μηχανική, μέτριο jumpshoot, που δυσκολεύεται να τελειώσει ιδανικά στον συνωστισμό και αδυνατεί να παίξει άμυνα. 


Elijah Stewart, 6'5", USC


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 12.3 πόντοι, 1.2 τάπες, 38.6 % τρίποντα

Και έφτασε η στιγμή να σας παρουσιάσω έναν από τους αγαπημένους μου παίκτες από αυτήν την λίστα. Οι Τρώωες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα έφτασαν για πρώτη φορά μετά το 2009 στους 32 του τουρνουά του NCAA. Ο γεννημένος στην Λουϊζιάνα γκαρντ των Τρώων ήταν ο βασικός αμυντικός πυλώνας στην περιφέρεια για την ομάδα του Άντι Ένφιλντ και με μια δυνατή τέταρτη σεζόν, βλέπω τον να μπαίνει στα μπλοκάκια κάποιων scouts. Τουλάχιστον, έχει μπει ήδη στο δικό μου. Μετράει αυτό, έτσι; 

Ο Ελάιζα Στούαρτ έχει ήδη ένα ξεχωριστό skillset που μπορεί να του ανοίξει πόρτες. Ταιριάζει στην νέα νόρμα του παγκόσμιου μπάσκετ μιας και είναι 3&D παίκτης. Μπορεί να σκοράρει από μακριά με αποτελεσματική (όχι άρτια) μηχανική και γρήγορη απελευθέρωση ενώ μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι και ως αμυντικός. Αρκετές φορές όμως επικεντρώνεται πάνω στην μπάλα, αδιαφορώντας για το τι γίνεται μακριά από αυτή, το ball handling του είναι μέτριο, είναι streaky shooter και μπορεί να φορτωθεί εύκολα με φάουλ.  

SMALL FORWARDS

Jeffrey Carroll, 6'6", Oklahoma


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 17.5 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ, 44.4% τρίποντο

Ο Τζέφρι Κάρολ προέρχεται από την καλύτερη κολλεγιακή του χρονιά κάνοντας τεράστιο άλμα στην απόδοση. Τα λεπτά του δεν αυξήθηκαν σημαντικά (από τα 25 λεπτά ανά αγώνα πήγε στα 29) αλλά τέλειωσε την σεζόν ως τρίτος στο σκοράρισμα, όγδοος στα ριμπάουντ και τρίτος στο ποσοστό πισω από την γραμμή των 6.32 μέτρων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Big 12. Οι μόνοι που έχουν πετύχει να βρίσκονται στο Top 10 αυτών των στατιστικών κατηγοριών στην ιστορία της Big 12 ήταν οι Τζόρτζες Νιάνγκ (Νο 50 στο Draft του 2016), Τζόρνταν Χάμιλτον (Νο 26 στο Draft του 2011 από Μάβερικς) και Κέβιν Ντουράντ. Ευθύνεται ο ίδιος για την αύξηση στην παραγωγικότητα του ή επωφελήθηκε πάιζοντας δίπλα στον Τζαγούν Έβανς;  (Νο 39 στο Draft του 2017 από Σίξερς) 

Ο Τζέφρι Κάρολ λοιπόν, είναι ένας προικισμένος σουτέρ και με κάποια ικανότητα μετά από ντρίπλα, ο οποίος διαθέτει καλό αθλητικό πακέτο και είναι ικανοποιητικός ριμπάουντερ. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού χαρακτηρίζεται όμως από μία μετριότητα. Δεν μπορεί να βάλει εύκολα την μπάλα στο παρκέ, δεν έχει καλή ικανότητα πάσας, είναι και λίγο ατσούμπαλος επιθετικά. Συνδυάστε όλα αυτά με ένα αμφιλεγόμενο motor και το ότι είναι 23 χρονών και έχετε μία ιδέα για το αν θα ακούσει το όνομα του το καλοκαίρι. 

Donte Grantham, 6'8", Clemson


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 7.3 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 0.8 κλεψίματα

Με τον Τζάρον Μπλόσομγκειμ (Νο 59 στο Draft του 2017 από Σπέρς) να τον επισκιάζει ο Γκράντχαμ δεν είχε αρκετό χρόνο να δείξει το ταλέντο του. Φέτος, όσοι περίμεναν την breakthrough σεζόν του 22χρόνου φόργουορντ από την πολιτεία της West Virginia (ανάμεσα τους και ο γράφων) έχουν δικαιωθεί καθώς ήδη έχει ανεβάσει κατακόρυφα την παραγωγικότητα του σε πόντους, ριμπάουντ και ποσοστά. Θα ακούσει όμως το όνομα του το καλοκαίρι; 

Ο Ντόντε Γκράντχαμ είναι ένας πολυθεσίτης αμυντικός χάρη στην σκληράδα και στα μακρά του άκρα. Οι Τίγρεις του Κλέμσον παίζουν αρκετά ζώνη 1-3-1 με τον Γκράντχαμ να παίζει στο κεφάλι της άμυνας και να παράγει αρκετά κλεψίματα, μπαίνοντας στις γραμμές της πάσας και δημιουργόντας "deflections". Επιθετικά, έχει παρουσιάσει δείγματα ως σουτέρ θέσης ενώ φέτος έχει κάποιες επαφές και στο low post απέναντι σε ομάδες που χρησιμοποιούν ψηλά γκαρντ στο "3". Περαστασιακά, θα κατεβάσει την μπάλα και θα παίξει PnR. Όμως δεν είναι παίκτης που πηγαίνει συχνά στην γραμμή της φιλανθρωπίας, πολλές φορές <<εξαφανίζεται>> από το παιχνίδι ενώ αδυνατεί να παρουσιάσει όλο το πακέτο του στο παρκέ. 

Kelan Martin, 6'8", Butler


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 16 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ, 34.8 % τρίποντο

Ο Κελάν Μάρτιν τέλειωσε την τρίτη του σεζόν με ελάχιστα βήματα πρόοδου παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος σκόρερ των Μπούλντογκς. Παιδί που είχε ανακαλύψει στο Λούιβιλ ο Μπράντ Στίβενς, παρέμεινε στο πρόγραμμα παρότι ανέλαβε ο Κρίς Χόλτμαν. Με τον τελευταίο να αντικαθιστά τον Θάντ Μάτα στο Οχάϊο Στέιτ, ο Μάρτιν θα παίξει τον τελευταίο του χρόνο υπό τις οδηγίες του Λαβάλ Τζόρνταν, που επιστρέφει στο Μπάτλερ έπειτα από τις μέρες του ως παίκτης (1997-2001).

Ο Μάρτιν ίσως βρει θέση στο NBA ως 3&D παίκτης μιας και έχει την ικανότητα να σουτάρει από μακριά και να παίζει άμυνα με τεράστια ενέργεια και διάθεση. Έχει καλό αθλητικό πακέτο και μέγεθος να παίξει στα φτερά και μπορεί να κατεβάσει ριμπάουντ όταν έχει όρεξη. Αν και έχει καλό court vision, το παρακάνει με αποτέλεσμα να έχει απογοητευτικό assist - turnover ratio. Το ίδιο ισχύει και για τα σουτ τα οποία παίρνει, εξού και το χαμηλό ποσοστό του. Πέρα από το σουτ του όμως, δεν έχει κάποιο άλλο selling point στο επιθετικό του παιχνίδι. 

Theo Pinson, 6'6", UNC


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 6.1 πόντοι, 3.7 ασίστ, 4.5 ριμπάουντ

Ο Πίνσον έχει γαλουχηθεί σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Βόρεια Καρολίνα και έχει μπολιαστεί με νοοτροπία νικητή έχοντας παίξει σε 2 Τελικούς του NCAA στα τρία του χρόνια στο πανεπιστήμιο. Δεν ήταν ο πρώτος τροχός της αμάξης καθώς οι Ταρ Χίλς είχαν πάντα σπουδαίο υλικό και πιο ταλαντούχα παιδιά από αυτόν αλλά ήταν σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του κορμού της ομάδας του Ρόι Ουίλιαμς. Στην τελευταία του χρονιά και ως αρχηγός μαζί με τον Τζόελ Μπάρι θα πρέπει να μεταλαμπαδηδεύσουν το πνεύμα του νικητή στα νεότερα παιδιά του προγράμματος. 

Ο Τέο Πίνσον στο σύστημα της ομάδας του Ρόι Ουίλιαμς παίζει είτε ως κοντός φόργουορντ είτε ως ψηλός πλεΐμεικερ. Πραγματικός ελβετικός σουγιάς για οποιαδήποτε ομάδα, θα μαζέψει ριμπάουντ, θα τρέξει και θα παίξει παντού από το "1" ως το "3". Από την άλλη πλευρά όμως, δεν έχει σουτ, σπάνια κοιτάζει να σκοράρει και έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τραυματισμών στην καριέρα του. Ενδεικτικά σας λέω πως στα προηγούμενα τρία χρόνια του δεν έχει συμπληρώσει τετραψήφιο αριθμό λεπτών συμμετοχής. 

Malik Pope, 6'10", San Diego State


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17):11 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 45.3 % εντός παιδιάς

Ο Πόουπ κάποτε λογίζονταν ως late 1st round επιλογή στο Draft του 2015 αλλά αποφάσισε να γυρίσει στο Σαν Ντιέγκο. Η παραγωγικότητα του έκτοτε ανέβηκε με πολύ αργά βήματα και έτσι έφτασε στον 4ο χρόνο του στο Πανεπιστήμιο να ψάχνει να βρει απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις που εγείρονται γύρω από το όνομα του. Αμφιβάλλω αν θα καταφέρει να ακούσει το όνομά του αλλά κανείς δεν ξέρει τι βλέπουν οι διάφοροι scouts του NBA. 

Με wingspan στα 7'2" (2.18 μέτρα), ο Μαλίκ Πόουπ μπορεί να παίξει μέχρι και undersized Center καθώς τα φυσικά του προσόντα ξεχωρίζουν. Γρήγορος, με καλό άλμα και ελαφριά πόδια, ίσως αν έρθει προς την Ευρώπη θα αναγκαστεί να κατέβει στο "5", αν και δεν είναι η φυσική του θέση. Είναι καλός αμυντικός, μπορεί να μαρκάρει περιφερειακούς χάρη στην πλευρική του ταχύτητα και το μάκρος του. Στο Σαν Ντιέγκο έχει δείξει δείγματα εξαιρετικού ball handling για παίκτη του ύψους του καιι ως catch & shoot σουτέρ. Η αίσθηση του παιχνιδιού όμως πρέπει να βελτιωθεί, δεν βγάζει το απαιτούμενο toughness και motor που θες από τέτοιους παίκτες ενώ έχει ταλαιπωρηθεί πολλάκις από τραυματισμούς. 

Power Forwards

Gary Clark, 6'8", Cincinati


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 10.8 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ, 52.9 % εντός παιδιάς

Ο Κλάρκ προτού φτάσει στο Σινσινάτι ήταν ο πρώτος έφηβος από την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα που σημείωσε quadruple double! Αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Λυκείου του Κλέιτον και παίζοντας απέναντι στο αντίστοιχο του Γουέστ Τζόνσον η στατιστική έγραψε: 22 πόντοι, 21 ριμπάουντ, 15 κοψίματα, 10 ασίστ. Ακόμα και για παίκτη 17 χρονών φαντάζει εντυπωσιακό. Από τους αγαπημένους μου παίκτες στην λίστα και όχι άδικα.

Ο Κλάρκ είναι ένας παίκτης που έχει μεγάλη καρδιά. Σκληρός παίκτης με τεράστιο motor και διάθεση να καταπιεί τους πάντες και τα πάντα στο διάβα του παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά undersized. Αρκετά καλός αμυντικός, ριμπάουντερ και εξαιρετικός συμπαίκτης που θα κάνει όλα εκείνα τα πράγματα που θα βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει. Σαν σουτέρ το ταβάνι του είναι χαμηλό με πολύ αργό μηχανισμό απελευθέρωσης. Οι αριθμοί του από τις βολές είναι "οκ" αλλά όχι εντυπωσιακοί. Έτσι αναγκαστικά κινείται στην περιοχή γύρω από το βαμμένο. Πιστεύω δύσκολα θα βρει συμβόλαιο στο NBA παρά μόνο στην Αναπτυξιακή, γι αυτό ας έχουμε κυκλωμένο το όνομά του, μην έρθει προς την δική μας πλευρά του Ατλαντικού...

William Lee, 6'9", UAB

Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 13.2 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ, 2.4 κοψίματα

Αν και τον είχαν προσεγγίσει διάφορα σχολεία από την SEC (καθώς και το Wichita State), o Λι προτίμησε να αγωνιστεί σε μικρή περιφέρεια (C-USA) και κοντά στο σπίτι του. Το Πανεπιστήμιο ευνοήθηκε από αυτήν του την επιλογή και βγήκε από την μετριότητα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια καθώς τελευταίος drafted παίκτης από το UAB ήταν ο Γούολτερ Σάρπ το 2008 (Νο 32 από Σούπερσονικς) ο οποίος "άντεξε" 8 παιχνίδια στον μαγικό κόσμο με ισχνό χρόνο συμμετοχής. 

Ο Γούιλιαμ Λι, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, είναι ένας καλός αθλητής με ικανότητα στο μακρινό σουτ, μπορεί να τελειώσει γύρω (ή πάνω) από το καλάθι καθώς και με καλά αμυντικά στοιχεία ως rim protector. Στην αντίπερα όχθη όμως, βασίζεται πολύ στους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν για εκείνον, δεν μπορεί να φτιάξει το δικό του σουτ ενώ παρουσιάζεται με διακεκομένη προσοχή στην αμυντική πλευρά. Γενικά μιλώντας, έχει πολλά στοιχεία που οι ομάδες του NBA θα θέλουν να επενδύσουν πάνω του και μην σας κάνει εντύπωση αν δούμε το όνομα του στον δεύτερο γύρο ή καταλήξει ως ένας two-way player. 

Tonny Trotcha - Morelos, 6'10", Texas A&M


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 8.1η  πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 26.7 % τρίποντο

Μεγαλωμένος στην Καρταγένα της Κολομβίας, οδήγησε το λύκειο του σε τρία τοπικά Πρωταθλήματα. Οι φανταστικές του επιδόσεις του οδήγησαν την κλήση στην εθνική της χώρας του για το ΠανΑμερικανικό Πρωτάθλημα Εφήβων του 2012 στην Βραζιλία. Μπορεί οι Κολομβιανοί να κατέληξαν στην τελευταία θέση αλλά ο Μορέλος τέλειωσε το τουρνουά με 16 πόντους και 10.2 ριμπάουντ, τραβώντας τα βλέμματα των Αγροτών του Τέξας.

Ο Τόνι Τρότσα-Μορέλος είναι ένας σκληροτράχηλος φόργουορντ ο οποίος όμως είναι underachiever για παίκτη με την ποιότητα του. Στάζει φαρμάκι σε καταστάσεις Pick & Pop, έχει καλό άγγιγμα γύρω από το ζωγραφιστό, μπορεί να αλλάξει σε καταστάσεις αμυντικού Pick & Roll και τρέχει καλά το γήπεδο αλλά είναι αρκετά ασταθής. Το motor του πηγαίνει και έρχεται, η μηχανική του πέρα από προβληματική, δεν είναι και σταθερή, δυσκολεύεται μετά από επαφή ή όταν πρέπει να βάλει την μπάλα στο πάτωμα για να εκτελέσει ενώ ακόμα δεν έχει κάνει double - double στην κολεγιακή του καριέρα. 

Shaquille Morris, 6'8'', Wichita State


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 9.6 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 52.3 % εντός παιδιάς

Ο Μόρις δεν ήταν σπουδαίος παίκτης ως έφηβος με το rivals.com να τον αξιολογεί ως 2-star prospect. Ο γεννημένος στην Οκλαχόμα φόργουορντ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της λίστας καθώς τον Φλεβάρη θα γίνει 24 χρονών. Παρέλειψε τον πρώτο του χρόνο δουλεύοντας στο conditioning και στην φυσική του κατάσταση μιας και ζύγιζε 125 κιλά. Έτσι, ξεκίνησε να αγωνίζεται από την σεζόν 2014-15 με το Πανεπιστήμιο της Γουίτσιτα. Φέτος, αναμένεται να έχει αυξημένο ρόλο καθώς πολλοί από τους πιο έμπειρους παίκτες του προγράμματος (Φρεντ Βαν Φλίτ, Ρον Μπέικερ, Κλέανθονι Έρλι) έχουν αποφοιτήσει. 

Ο Σακίλ Μόρις πρέπει ακόμα να βελτιωθεί στο conditioning του αλλά είναι ένα ευκίνητο και physical παιδί με δυνατά τελειώματα γύρω από το ζωγραφιστό και με δείγματα stretch shooter. Από πέρσι άρχισε να δοκιμάζει σουτ από μέση απόσταση, ανοίγοντας το παιχνίδι του και πίσω από την γραμμή των 6.32 μέτρων. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να βελτιώνεται ως αμυντικός και ως playmaker. Πέρα από το φυσικό του προφίλ, ο Μόρις υποπίπτει εύκολα σε φάουλ και δεν είναι σπουδαίος αθλητής ενώ το γεγονός ότι θα αποφοιτήσει 24 χρονών, προβληματίζει αρκετούς scouts στο NBA. 

Johnathan Williams, 6'9", Gonzaga


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 10.2 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ, 0.9 κοψίματα

Αν και ξόδεψε τα δύο πρώτα του χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, δεν κατάφερε να δέσει με την υπόλοιπη ομάδα και αναγκάστηκε να "μετακομίσει" στο Σποκάν για τα τελευταία δύο χρόνια της ακαδημαϊκής του καριέρας. Ως έφηβος είχε συμμετοχές στο ΠανΑμερικάνικο Πρωτάθλημα Κ-16 το 2011 και στο Παγκόσμιο Κ-17 το 2012 στην Λιθουανία (τέλειωσε το τουρνουά με 7 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 53.5 % στα σουτ) με συμπαίκτες εκτός των άλλων τους Τζαλίλ Όκαφορ, Τζαμπάρι Πάρκερ, Τζάστιν Ουΐνσλοου, Στάνλει Τζόνσον και Τάιους Τζόουνς. Από τα παιδιά που υπάρχουν σε αυτήν την λίστα, πιστεύω έχει το υψηλότερο ταβάνι καθώς πολλοί τον βλέπουν στον 2ο γύρο του Draft. Δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει άμεσα συμβόλαιο καθώς θα πρέπει να παλέψει γι αυτό αλλά μαζί με τον Τζέιλεν Άνταμς είναι οι παίκτες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ακούσουν το όνομα τους από τον Αναπληρωτή Κομισσάριο, Μαρκ Τέιτουμ. Βέβαια με μερικά δυνατά workouts ίσως φτάσει και late 1st round. Βρε λες; 

Ο Τζόναθαν Ουΐλιαμς, εκεί που έχει το μεγαλύτερο ταλέντο είναι στην άμυνα. Τρομερά ενεργός παίκτης σε αυτήν την πλευρά του παρκέ, καλός αθλητής που μπορεί να αλλάξει σε κοντύτερο παίκτη και να επηρεάσει τα σουτ με τα μακριά του άκρα. Παίζοντας πίσω από τους Καΐλ Ουίλτζερ και Ντομάντας Σαμπόνις, βελτιώθηκε με πρόσωπο στο καλάθι, κοιτάζοντας να βάζει την μπάλα στο παρκέ αρκετά συχνά και να εκτελεί. Εκεί που θέλει όμως δουλειά είναι στην ντρίπλα του καθώς και στα τελειώματα του γύρω από το ζωγραφιστό. 

Centers

Abdul Malik Abu, 6'8", NC State


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 11.8 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 71.7 % βολές

Ο Αμπού είναι γόνος Νιγηριανών μεταναστών και ένας αφοσοιωμένος Μουλσουμάνος ο οποίος μάλιστα προσεύχεται 5 φορές την ημέρα και νηστεύει κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Στο λύκειο του έπαιξε τέννις για έναν χρόνο ενώ ήταν μέχρι και προπονητής λακρός για την ομάδα θηλέων του σχολείου για δύο χρόνια. Συμμετείχε στο Elite Youth Basketball της Nike το 2013 και ήταν ο MVP του τουρνουά.

Ο Αμπντούλ - Μαλίκ Αμπού έχει προσόντα να γίνει ένας small ball Center για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν έχει μεγάλο range στο jumpshoot του, δεν έχει σπουδαίες κινήσεις με πλάτη στο καλάθι, ούτε είναι συγκεντρωμένος όλη την ώρα στην άμυνα αλλά είναι ένας απίστευτος finisher γύρω από το ζωγραφιστό με υψηλό motor και με ικανότητα να κατεβάσει επιθετικά και αμυντικά ριμπαόυντ.


John Egbunu, 6'11", Florida


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 7.8 πόντοι, 6.6 πόντοι, 1.5 κοψίματα

Συμπατριώτης του Αμπού, ο Εγκμπούνου γεννήθηκε στο Μπαούτσι της Νιγηρίας προτού μετακομίσουν οικογενειακώς στo Μακντόνα της Τζόρτζια. Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλορίντα στην Τάμπα αλλά συνέχισε τις σπουδές στο Γκέινσβιλ, 209 χιλιόμετρα βορειότερα. Οι Ταύροι της Νότιας Φλόριντα μπορεί να τους έτυχε ο 7ος καλύτερος Center της χρονιάς του αλλά ήταν απογοητευτικοί με τον προπονητή Σταν Χιθ να απολύεται με αποτέλεσμα να ανοίξει ο ασκός του αιόλου. Σε ένα ενδιαφέρον στατιστικό, ο Νιγηριανός έχει στο ενεργητικό του 107 καρφώματα ως Αλιγάτορας, 7ος στην σχετική λίστα του Πανεπιστημίου.

Ο Τζον Εγκμπούνου έχει φόντα να γίνει σπουδαίος rim protector στο επόμενο επίπεδο. Έχει μακρά άκρα, γρήγορος πλευρικά και το κατάλληλο μέγεθος. Όμως, η αίσθηση του παιχνιδιού του εγείρει αρκετές φορές ερωτηματικά. Παίρνει λάθος τοποθετήεις, το footwork του θέλει δουλειά και υποπτεί σε φάουλ. Θα τελειώσει οτιδήποτε γύρω από το ζωγραφιστό, είναι ικανότατος στο PnR και θα σκοράρει μετά από επιθετικό ριμπάουντ αλλά μέχρι εκεί. Η μηχανική του στις βολές θέλει αρκετή δουλειά, δεν το συζητάμε δε για σουτ από μέση απόσταση. Πέρσι, η σεζόν του τέλειωσε άδοξα με τραυματισμό στον αχίλλειο και δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στην φετινή σεζόν καθώς δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος. 

Isaac Haas, 7'2", Purdue


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 12.6 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 58.7 % εντός παιδιάς 

Το Πανεπιστήμιο του Περντού είναι από τα λίγα που αξιοποιεί 7 footers και η επίθεση του κόουτς Πείντερ, αν και με δείγματα motion, έχει αρκετά post up-heavy στοιχεία. Ο ίδιος ο Χάας μεγάλωσε θαυμάζοντας τον ισοϋψή του Ρόι Χίμπερτ και προσπάθησε να κοπιάρει το παιχνίδι του. Με τον Εϊ Τζέι Χάμμονς να την "κάνει" για το NBA  (No 46 στο Draft του 2016 από Μάβερικς), ο χρόνος συμμετοχής του γεννημένου στην Αλαμπάμα σέντερ των Λεβητοποιών αυξήθηκε σημαντικά και την τρίτη του σεζόν κέρδισε επάξια την θέση βασικού. Ο Ισάακ Χάας μοιάζει σαν να βγήκε από άλλη εποχή. Όταν όλες οι ομάδες στο παγκόσμιο μπάσκετ πηγαίνουν σε χαμηλά σχήματα, πρέπει να είσαι είτε Πορζίνγκις είτε Μαριάνοβιτς για να επιβιώσεις και ο Χάας δυστυχώς δεν είναι. Είναι όμως ένας παίκτης που μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ σε όποιον οργανισμό αξιοποιήσει σωστά τα δυνατά του στοιχεία. Ποία είναι αυτά;

Ο Χάας πέρα από το μέγεθος του που θα τραβήξει την προσοχή των αντιπάλων του είναι ένας παίκτης που παίζει με ψηλό motor και θα τελειώσει ότι του φτιάξουν οι συμπαίκτες του. Για παίκτη του ύψους του, περίμενα περισσότερα ριμπάουντ και τάπες αλλά μάλλον τα μέτρια του αθλητικά προσόντα των περιορίζουν. Δεν έχει και κινήσεις στο χαμηλό post αλλά μεταξύ μας; Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται. Άπαξ και πάρει καλή τοποθέτηση, 9 στις 10 είναι καλάθι. Αν δε, κερδίσει φάουλ; Το ποσοστό ευστοχίας του στις βολές είναι αρκετά υψηλό για παίκτη της θέσης του, γεγονός που με κάνει να απορώ γιατί δεν επιχειρεί περισσότερα σουτ μέσης απόστασης. Ίσως ως pro θα πρέπει να το βάλει στο οπλοστάσιο του. 

Khadeem Lattin, 6'9", Oklahoma


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 8.4 πόντοι, 6.3 ριμπάουντ, 2.4 κοψίματα

Ο Καντίμ Λάτιν προέρχεται από ένα αθλητικό σόι επομένως δεν κάνει εντύπωση του η ενασχόληση με το μπάσκετ. Η μαμά του, Μόνικα Λάμπ, ήταν 2 φορές πρωταθλήτρια του W-NBA με τους Κομήτες του Χιούτον (1998, 2000) και ο πατέρας του, Κλίφτον Λάττιν έπαιξε μπάσκετ στην Ιταλία. Ο παππούς του δε κατέκτησε το Κολλεγιακό Πρωτάθλημα με το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Τέξας (σήμερα είναι γνωστό ως Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ-Πάσο) το 1966, ως μέλος της πρώτης αφροαμερικάνικης πεντάδας, είδε το νούμερο του (#42) να αποσύρεται και έπαιξε 10 χρόνια σε NBA και ABA. Με τέτοια γονίδια ρε Καντίμ, πως να μην γίνεις μπασκετμπολίστας; 

Κάτι μου λέει πως θα τον δούμε Ευρώπη πολύ σύντομα. Έχει σχεδόν όσα θες από έναν σύγχρονο small ball Center. Εξαιρετικός αθλητής με απίστευτό motor, τεράστια χέρια με μεγάλα άκρα, εξαιρετικός ριμπάουντερ και θα τελειώσει οτιδήποτε γύρω από την ακτίνα δράσης του. Θα σκοράρει έπειτα από επιθετικά ριμπάουντ και μπορεί να παίξει PnR. Αμυντικά μπορεί να παράξει κοψίματα και εφόσον βελτιώσει την αντίληψη του σε κάποια μικρά κομμάτια του παιχνιδιού, μπορεί να βγει και να μαρκάρει στην περίμετρο. Σουτ και εν γένει face up παιχνίδι δεν έχει και φορτώνεται εύκολα με φάουλ, απόρροια της χαμηλής ανάγνωσης του παιχνιδιού που επισημάνθηκε πιο πάνω. 

Dusan Ristic, 7'0", Arizona


Σημαντικά Στατιστικά (2016-17): 10.9 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 57.8 % εντός παιδιάς

Προϊόν των ακαδημιών του Ερυθρού Αστέρα, ο νεαρός σέντερ από το Νόβι Σάντ, έχει καταγράψει δύο συμμετοχές στην Ευρωλίγκα προτού αρνηθεί το επαγγελματικό συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι άνθρωποι της ομάδας του Βελιγραδίου και μετακομίσει στις ΗΠΑ και στο Κάνσας. Κάτι όμως μου λέει πως οι άνθρωποι του Ερυθρού Αστέρα έχουν ακόμα τα ραντάρ πάνω του και δεν το θεωρώ απίθανο να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. 

Ο Ντούσαν Ρίστιτς είναι ένας παραδοσιακός 7 footer με αρκετά σύγχρονα στοιχεία. Είπαμε, το μπάσκετ εξελίσσεται. Για παίκτης του ύψους του, είναι αρκετά ευκίνητος, με μακρά άκρα, καλά τελειώματα γύρω από το ζωγραφιστό και δυνατά fundamentals. Θα αμυνθεί το ζωγραφιστό και ο δυνατός κορμός που έχει, τον κάνει δύσκολο αμυντικό στο low post. Φυσικά, μην περιμένετε να δείτε έναν παίκτη που θα αλλάξει στο σκριν ή θα τα βάλει με κοντύτερους παίκτες στην περίμετρο. Παρά το μεγάλο του wingspan, δεν είναι rim protector μιας και το motor πηγαίνει και έρχεται αλλά τουλάχιστον θα αμυνθεί στα σουτ και θα εμποδίσει τον σουτέρ. 

Αυτά λοιπόν είναι τα prospects που παρακολουθώ φέτος από το NCAA και ελπίζω να μην σας κούρασα με την μακροσκελή ανάλυση μου. Το παρόν άρθρο είναι το πρώτο από τα "Χριστουγεννιάτικα άρθρα" που θα δημοσιευτούν οπότε μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα...


Υ.Γ: Πολύ χααρούμενος για την εμφάνιση τόσο του Άρη όσο και του Λευτέρη Μποχωρίδη. Το παιδί ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και ατυχίες στο διάστημα της παραμονής του στους Πράσινους και στον Άρη έχει ευκαιρία να πατήσει το restart.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου