Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Πύργος της Βαβέλ



Λόγω της πρόσληψης του Τσάβι Πασκουάλ και της απομάκρυνσης του Αργύρη Πεδουλάκη, ακούγονται πολλά για τις ανορθογραφίες του φετινού ρόστερ του Παναθηναϊκού. Η διοίκηση της ομάδας έριξε πολύ χρήμα φέτος στην αγορά φέρνοντας παίκτες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην περσινή Ευρωλίγκα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι συγκεκριμένοι μπορούν να γίνουν ομάδα ή αν θα έχουμε αποχωρήσεις με την ανάληψη των καθηκόντων από τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα. Πως μπορούσε το ρόστερ να είναι συνάμα πιο λειτουργικό αλλά και πιο οικονομικό; Το blog των The Sixth Men καταθέτει την δική του οπτική για το πως θα έπρεπε να κινηθεί στο μεταγγραφικό παζάρι, ο Παναθηναϊκός. 



Όπως ειπώθηκε και μέσω της σελίδας, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός έχει μαζέψει υλικά που αν τα αξιολογήσει κάποιος κυμαίνονται από το 8 έως το 10. Το θέμα είναι ότι το φετινό οικοδόμημα παρουσιάζει μερικές ανορθογραφίες ενώ ο στόχος της ελληνοποίησης φαίνεται πως πήγε περίπατο. Σαν γενικό σχόλιο, είχα πει πως "ο Παναθηναϊκός έχει υλικά του 9-10 και σερβίρει φαγητό του 6-7."

Ας υποθέσουμε πώς με το τέλος της περσινής σεζόν, η διοίκηση των Πρασίνων δεν ανανεώνει τον κόουτς Πεδουλάκη αλλά προσλαμβάνει εμένα, τον γνωστό κι ως ο κόουτς του καναπέ. Στο ρόστερ δεν μου έχει μείνει κανένας ξένος, ο Παπαγιάννης έχει ήδη επιλεγεί από τους Kings στο πρόσφατο Draft και στην διάθεση μου έχω μόνο τους εξής παίκτες: Καλάθης, Κόνιαρης, Λούντζης, Μποχωρίδης, Παππάς, Φελντίν, Χαραλαμπόπουλος, Γκίστ, Φώτσης. Πάμε να δούμε τι κινήσεις θα έκανα εγώ ως προπονητής της ομάδας.

POINT GUARDS


Νικ Καλάθης



Ο Νικ Καλάθης δεν είναι o τρεχαλατζής γκαρντ που χρησιμοποιούταν από τον Ομπράντοβιτς για τις αμυντικές δουλειές αλλά ο ηγέτης της επόμενης μέρας του Παναθηναϊκού. Ο Ελληνοαμερικανός πλέιμεϊκερ είναι εξαιρετικός αμυντικός και πασέρ ενώ με το μέγεθος του μπορεί να κατεβάσει πολλά ριμπάουντ, φλερτάροντας αρκετά βράδια με το triple double. Το μέγαλο του πρόβλημα είναι το μακρινό σουτ και γι' αυτό πρέπει να "κουμπώσει" δίπλα του ένας σουτέρ.

Σαμ Βαν Ρόσσομ




Ο Βέλγος γκαρντ είναι συνεπής σουτέρ από μακριά, διαθέτει μέγεθος και είναι εξαιρετικός δημιουργός στο πικ εν ρολ. Το προφίλ του τον καθιστά τον τέλειο παίκτη που μπορεί να παίξει μαζί αλλά και χωρίς τον Καλάθη στο παρκέ. Το αρνητικό με την υπόθεση του παίκτη είναι πως το καλοκαίρι προερχόταν από τραυματισμό στο γόνατο. Μπορεί το συμβόλαιο του να εκπνέει το 2017 αλλά η Βαλένθια δεν θα είχε πρόβλημα να τον παραχωρήσει όταν στο ρόστερ της υπάρχουν οι ανερχόμενοι Αντούαν Ντιό και Γκιγιέμ Βίβες.  

Λευτέρης Μποχωρίδης - Αντώνης Κόνιαρης 




Οι δύο νεαροί γκαρντ του Παναθηναϊκού έχουν ξεχωριστή θέση στο πρότζεκτ της στελέχωσης της ομάδας με νέους, φερέλπιδες, εγχώριους παίκτες. Αν ήμουν εγώ ο προπονητής θα έδινα τον Μποχωρίδη δανεικό, μιας και προέρχεται από σεζόν όπου έπαιξε ελάχιστα λόγω τραυματισμού, ενώ ο Κόνιαρης θα μπορούσε να προβιβαστεί στον ρόλο του 5ου-6ου γκαρντ με ανεβασμένο χρόνο συμμετοχής στο Ελληνικό πρωτάθλημα. 

SHOOTING GUARDS


Νίκος Παππάς - Τζέϊμς Φελντίν




Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο θα βρίσκονταν ήδη στο ρόστερ. Σε συνδυασμό με τους Καλάθη/Βαν Ρόσσομ συνθέτουν μια τριάδα με playmaking - shooting - slashing (διείσδυση), δημιουργώντας ένα από τα βαθύτερα backcourt στην Ευρώπη. Ανέκαθεν έβλεπα τον Νίκο Παππά ως μία σύγχρονη εκδοχή του Σπανούλη. Εξαιρετικός slasher με καλό σουτ από απόσταση. Θέλει δουλειά ακόμη ως playmaker αλλά σίγουρα με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να το βελτιώσει. Όσον αφορά τον Φελντίν, ο Δομινικανός με το μέγεθος του μπορεί να βοηθήσει την ομάδα στην άμυνα ενώ είναι ο μόνος γνήσιος σουτέρ της ομάδας. 

Μιχάλης Λούντζης




Ανάλογη με τον Κόνιαρη μεταχείριση στο ρόστερ θα είχε ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να αξιοποιηθεί από τους Πράσινους. Ο νεαρός combo guard θα μπορούσε να ξεκουράζει έναν εκ των Παππά - Φελντίν στο Ελληνικό πρωτάθλημα και να ενεργεί μαζί με τον Κόνιαρη ως ο 5ος-6ος γκαρντ, παίζοντας είτε στον "1" είτε στο "2" ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

SMALL FORWARDS


Βασίλης Χαραλαμπόπουλος




Από όλους τους νεαρούς αθλητές, ο MVP του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων, είναι το μεγαλύτερο asset των Πρασίνων για το μέλλον. Το unique ταλέντο του τον καθιστούν βασικό πυλώνα της ομάδας και η διαχείριση του πρέπει να είναι προσεκτική. Φρονώ πως δεν είναι ακόμα έτοιμος να ξεκινήσει σε ματς της Ευρωλίγκας αλλά μπορεί να ξεκινήσει σε ματς της Α1, να πάρει αυτοπεποίθηση και να χτίσει ψυχολογία. Η στελέχωση γύρω από αυτήν την θέση δίνει χώρο στον νεαρό φόργουορντ να αναπτυχθεί και παράλληλα να έχει εξασφαλισμένα αρκετά λεπτά.

Θανάσης Αντετοκούμπο



Όσοι έχετε διαβάσει προηγούμενες αναρτήσεις μου, ξέρετε πόσο είχα επιμείνει το καλοκαίρι για την απόκτηση του Έλληνα φόργουορντ. Ο Θανάσης Αντετοκούμπο μπορεί να μην σουτάρει αρκετά καλά αλλά προσφέρει πολλά στην άμυνα...Μην ξεχνάμε πως με το παιχνίδι πάνω από την στεφάνη που διαθέτει μπορεί να αποτελεί "σκούπα" στην πίσω γραμμή άμυνας... Ο πρώην παίκτης των Knicks μπορεί να παίξει με συγκεκριμένα σχήματα στο παρκέ προσφέροντας περιφερειακή άμυνα και τον ρόλο του "λίμπερο" σε μία ζώνη 1-3-1. Φανταστείτε αυτήν την άμυνα με Καλάθη στο κεφάλι, Φελντίν, Γκίστ στα φτερά, στο κέντρο τον 7 footer της ομάδας και πίσω σε ρόλο σκούπα τον Θανάση. Τολμάς να σκοράρεις σε αυτήν την άμυνα;

Μάικ Μπράμος



Ξέρω τι σκέφτεστε. Λείπει στην ομάδα ένας σουτέρ από την θέση "3". Γι' αυτό τον ρόλο, θα επιστρατευτεί ο Μάικ Μπράμος. Πριν από 3 χρόνια να χτύπησε το ταβάνι του στον Παναθηναϊκό αλλά ταυτόχρονα κέρδισε και πολύ hype από τα "πράσινα" media. Ο παίκτης της Βενέτσια είναι ένας ιδανικός 3&D guard-forward, ο οποίος κάνει συγκεκριμένα πράγματα στο παρκέ (άμυνα και μακρινό σουτ) και τα κάνει αρκετά καλά. Δεν ζητάει μπάλες στην επίθεση, είναι φιλότιμος παίκτης και στο τέλος της χρονιάς θα έχει δικαιολογήσει και με το παραπάνω τα χρήματα του. Μπορεί να αγωνιστεί είτε στο "2" σε περίπτωση προβλήματος κάποιου εκ των Φελντίν - Παππά  είτε στο "3" με την είσοδο κάποιου εκ του Χαραλαμπόπουλου - Αντετοκούμπο στο παρκέ. 

POWER FORWARDS


Αντώνης Φώτσης - Τζέιμς Γκίστ




Ο καθένας είναι σημαντικός για τους πράσινους, για διαφορετικό λόγο. Ο μεν Φώτσης μπορεί να αποτελέσει τον 5ο ψηλό της ομάδας και να βοηθήσει με το μακρινό του σουτ και το κρύο αίμα σε clutch καταστάσεις. Ο δε Γκιστ, είναι η σταθερά στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Το above the rim παιχνίδι του δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση στην ομάδα ενώ είναι από τους καλύτερους ψηλούς στην αναχαίτηση του Pick & Roll. Ενίοτε μπορεί και να σουτάρει αποτελεσματικά από μακριά, βοηθώντας στο spacing της ομάδας

Ακίλε Πολονάρα




Μέσω της σελίδας στο facebook, είχα εισηγηθεί για την απόκτηση του Ιταλού combo forward. O παίκτης της Ρέτζιο Εμίλια είναι καλός ριμπάουντερ, καλός σουτέρ από μακριά και έχει καλό timing στο μπλοκ. Ταυτόχρονα, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να ξεχυθεί προς το καλάθι. Το κορμί του ακόμα θέλει δουλειά για να παίξει ως "4" αλλά δεν αποκλείεται να είναι εξαιρετικό fit για small ball καταστάσεις. Μπορεί να δεσμεύεται με συμβόλαιο με τους δευτεραθλητές Ιταλίας μέχρι και του χρόνου (υπέγραψε το 2014 για 2+1 χρόνια) αλλά υπήρχε ειδική ρήτρα για buy-out με το τέλος του δευτέρου χρόνου. 

CENTERS

Ίαν Βουγιούκας



Με την απόκτηση του Βαν Ρόσομ, η ομάδα πλέον δεν χρειάζεται έναν ψηλό όπως ο Μπουρούσης για να καλύψει το "έλλειμμα" δημιουργού. Έτσι, κάλλιστα μπορεί να στραφεί στην περίπτωση του Ίαν Βουγιούκα. Ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος φέτος μετακόμισε στο Κουμπάν για ένα συμβόλαιο κοντά στα 550.000 ευρώ, ετησίως, ήταν στόχος και του Παναθηναϊκού για τον ρόλο του τρίτου σέντερ αλλά το deal δεν προχώρησε. Ο πρώην σέντερ της Ζαλγκίρις αμυντικά δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό αλλά επιθετικά μπορεί να βοηθήσει μέσω του post up παιχνιδιού του. Αυτοί οι 6-8 πόντοι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα σε ομολογουμένως "κρύες" βραδιές εκτός έδρας και να τις δώσουν μία έξτρα επιθετική διάσταση. 

Τζάρβις Βαρνάντο




Ο Τζάρβις Βαρνάντο είναι μία μηχανή μπλοκ! Πρίν από δύο χρόνια, ήταν ο κορυφαίος σε κοψίματα στην αναπτυξιακή λίγκα του NBA με 5 κοψίματα ανά αγώνα! Ναι, καλά διαβάσατε, 5 κοψίματα. Έχει ύψος μόλις 2.06 μέτρα αλλά έχει άνοιγμα χεριών στα 222 εκατοστά, κάτι που του επιτρέπει να παίζει ως μεγαλύτερος για το ύψος του. Επιθετικά, θα βασιστεί στους συμπαίκτες του και θα κυνηγίσει το επιθετικό ριμπάουντ. Ταυτόχρονα, έχει ένα βασικό παιχνίδι με πλάτη το οποίο σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιήσει απέναντι σε ισουψείς αντιπάλους. Φέτος, θα βγάλει το ψωμί του στην Μπουγιουκσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Τζέφ Άντριεν



Θα κλείσω το ρόστερ με τον Τζέφ Άντριεν, ο οποίος είμαι σίγουρος αποτελεί λατρεία πολλών φίλων. Παίκτης με δυνατό κορμί που φοβίζει τον αντίπαλο και με ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι. Έχει εκτέλεση από μέση απόσταση, είναι καλός στην post up άμυνα και με εξαιρετική αίσθηση του rebound. Παίζει με πάθος και ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι rim protector και δεν μπορεί να αμυνθεί αντίπαλα γκαρντ στην περιφέρεια. Φέτος, αγωνίζεται στο Ισραήλ με τα χρώματα της Μπνέι Χερζιλίγια. 


Πιστεύω πως με αυτές τις κινήσεις και χωρίς πολλές φανφάρες ο Παναθηναϊκός θα είχε ένα πιο λειτουργικό ρόστερ και χωρίς να υπερβεί πολύ τον προϋπολογισμό του. Οι νεαροί Έλληνες παίκτες έχουν πλαίσιο ανάπτυξης καθώς μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο συμμετοχής τόσο στην Α1 όσο και στην Ευρωλίγκα. Στην πραγματικότητα, η φετινή ομάδα των Πρασίνων δείχνει μία προσπάθεια αντιγραφής των μοντέλων της Λαμποράλ και της Λοκομοτίβ Κουμπάν με αποτέλεσμα να έχουν μπερδευτεί πολύ οι ρόλοι στις θέσεις 3-4 ενώ έμεινε προκλητικά "γυμνή" η θέση "1". Ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς, έδειξε το τεράστιο κενό πίσω από τον Καλάθη και οι εσωτερικές αλχημείες δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση. 


Υ.Γ: Ανακατατάξεις στον Άρη μετά τις κακές εμφανίσεις με ΠΑΟΚ, Ρέθυμνο και Χέλιος Ντομζάλε. Ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά αυτός που πλήρωσε το μάρμαρο ήταν ο Ντέβιν Μάρμπλ, ο οποίος κατά 99% αποτελεί παρελθόν από την ομάδα. Κάποιοι ψίθυροι λένε για ολική αντικατάσταση των ξένων αλλά επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω περί αυτού. Είναι πολύ νωρίς μέσα στην σεζόν και το pool των διαθέσιμων παικτών είναι πολύ μικρό. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου