Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Συζητώντας με τον Batman

Η κόρνα ηχεί για τελευταία φορά με το σκορ 78-88 υπέρ της Μπεσικτάς. Οι Τούρκοι συνεχίζουν αήττητοι την σεζόν με 7 νίκες σε 7 αγώνες (4 νίκες στο πρωτάθλημα, 3 στο νεοσύστατο Champions League). Οι παίκτες πανηγυρίζουν, ξέροντας πως έχουν κερδίσει έναν πραγματικά δύσκολο αντίπαλο σε μία έδρα που άλλοι δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν. Ο Earl Clark έκανε πραγματικά σπουδαίο ματς αλλά όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν προσέφεραν για την επίτευξη ενός σπουδαίου αποτελέσματος.





Έχω δει όλον τον αγώνα από τα δημοσιογραφικά με τα μάτια μου στραμμένα στον Ουφούκ Σαρίτσα. Ως παίκτης δεν έχει να περηφανεύεται πως ήταν κάποιος μεγάλος αθλητής αλλά τα 7 χρόνια που έμεινε στην Εφές ήταν και τα πιο παραγωγικά του σαρώνοντας κάθε εγχώριο τίτλο ενώ το 1996 ήταν μάλιστα και κυπελλούχος Κόρατς. Για μένα, ο 44χρονος τεχνικός είναι ένας μεγάλος προπονητής εν τη γενέσει. Όμως, οι Μαύροι Αετοί της Κωνσταντινούπολης είναι η μόλις δεύτερη του δουλειά μετά το θαύμα της Καρσίγιακα πριν από 4 χρόνια καθώς ήταν επί σειρά ετών (κι ακόμα είναι, τουλάχιστον στην Εθνική Τουρκίας), το δεξί χέρι του Εργκίν Αταμάν. Προπονητής που δίνει έμφαση στην άμυνα και στην αθλητικότητα των παικτών του, δεν άργησε να γίνει ένας από τους ανθρώπους που μελετώ (μαζί με τα Δίκαια και τα Οικονομικά της σχολής) και να με ιντριγκάρει ο τρόπος που χτίζει τις ομάδες του και το πως αυτές παίζουν στο παρκέ.


Με το τέλος της συνέντευξης τύπου, πηγαίνω από την μεριά της Μπεσικτάς για να συναντήσω από κοντά αυτόν τον άνθρωπο. Όπως πήγαινα στο γήπεδο με το τρένο, είχα ήδη ετοιμάσει 2-3 ερωτήσεις που ήθελα να του κάνω και ήλπιζα πως με τις απαντήσεις του θα με καθοδηγούσε να του κάνω περαιτέρω. Τον πέτυχα έξω από το πούλμαν της ομάδας να συζητάει με τον Γενικό Διευθυντή της ΚΑΕ ΑΕΚ, κ. Ντράγκαν Σάκοτα και με κάποιους άλλους παρευρισκόμενους που δεν κατάφερα να αναγνωρίσω. Χαλαρός, ήρεμος, μόλις που τέλειωνε το τσιγάρο που είχε ανάψει. Τον ρώτησα αν μπορώ να τον ενοχλήσω για 2-3 λεπτά γιατί ήθελα να τον ρωτήσω κάποια πράγματα άσχετα με το παιχνίδι. Φάνηκε πρόθυμος, άνοιξα το μαγνητοφωνάκι μου και ξεκινήσαμε.

(Οι απαντήσεις του κόουτς Σαρίτσα είναι με bold ενώ οι δικές μου ερωτήσεις είναι γραμμένες με πλάγια γραφή)

«Συγχαρητήρια κόουτς για την νίκη σας σε μία έδρα που λίγοι θα καταφέρουν να σπάσουν»

«Σ' ευχαριστώ πολύ. Όλοι παίξαμε πολύ καλά. Πες μου, τι με θες;»

«Έχω το δικό μου μπασκετικό blog και είχα γράψει πριν από δύο μήνες, ένα άρθρο σχετικά με την δουλεία που κάνετε φέτος στην Μπεσικτάς και σας είχα χαρακτηρίσει ως ένας άλλος Batman...»

(γελάει...)

«Τι να πω τώρα; Τα είπες όλα! Πως σου ήρθε αυτός ο χαρακτηρισμός;»

«Επειδή έχω παρατηρήσει πως φοράτε συνέχεια μαύρα πουκάμισα με μαύρη γραβάτα και μαύρα παπούτσια, Επίσης είστε ένας μυστήριος άνθρωπος, φαίνεστε παμπόνηρος και μου δίνετε την αίσθηση του badass (= παλικαράς, σκληρός τύπος). Επομένως, μπορούμε να πούμε πως είστε ο Batman για το τουρκικό μπάσκετ, τουλάχιστον;»

(χαμογελάει... λες να σκέφτεται τον εαυτό του ως Batman;)

«Χαχα! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός.»

«Στο ίδιο άρθρο μου, είχα τονίσει πως η φετινή Μπεσικτάς θυμίζει πάρα πολύ την πρωταθλήτρια Καρσίγιακα. Έχετε ως κοινό σημείο αναφοράς τον D.J. Strawberry και τον Erkan Veyseloglu (δεν ήταν στην αποστολή καθώς ήταν τραυματίας από αρχές του Οκτώβρη και θα επιστρέψει μέσα Νοέμβρη) ενώ επίσης πολλοί παίκτες σας μου θυμίζουν τους αντίστοιχους που είχατε στην Σμύρνη. Ο Thompson θυμίζει τον Bobby Dixon, o Roll τον Diebler, o Clark τον Kenny Gabriel. Μπορούμε να πούμε δηλαδή πως στη φετινή Μπεσικτάς αντικατοπτρίζεται η πρωταθλήτρια Καρσίγιακα;»

«Θα συμφωνήσω αλλά όχι σε όλα. Δηλαδή, ναι κάποιοι παίκτες όντως μοιάζουν μεταξύ τους αλλά είναι διαφορετικοί παίκτες. Για παράδειγμα, ο Diebler είναι πιο πολύ σουτέρ ενώ ο Roll είναι περισσότερο παίκτης πικ εν ρολ. Ο Thompson θυμίζει τον Bobby αλλά δεν είναι το ίδιος καλός αμυντικός πάνω στην μπάλα.»

«Μιας και είπαμε για την Καρσίγιακα, πόσο δύσκολο ήταν να πείτε αντίο στο μεγάλο λιμάνι έπειτα από 4 πολύ παραγωγικά και επιτυχημένα χρόνια και να ανοίξετε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα σας;»

«Είναι κάτι καινούριο για μένα. Όλοι εδώ είμαστε καινούριοι, είναι μια καινούρια ομάδα και σαφέστατα μία πρόκληση για μένα»

«Έχοντας δουλέψει στο παρελθόν στην Εφές, μια ομάδα που δεν έχει ποδοσφαιρικό σωματείο, βοηθάει που η Μπεσικτάς όπως και η ΑΕΚ έχει ποδοσφαιρικούς οπαδούς;»

«Φυσικά, αλλά η μπασκετική Μπεσικτάς έχει λιγότερες επιτυχίες από ότι η ποδοσφαιρική, ειδικά τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει αποθαρρύνει πολλούς φίλους της ομάδας.»

Κάπου εδώ κλείσαμε την συζήτηση με τον κόουτς γιατί έπρεπε να επιβιβαστεί στο πούλμαν σιγά σιγά. Θα ήθελα να τον ρωτήσω περαιτέρω αλλά νομίζω για τον δεδομένο χρόνο που είχα, ρώτησα αρκετά πράγματα από όσα ήθελα να τον ρωτήσω. Πριν επιβιβαστεί, εξασφάλισα και ένα "κειμήλιο" το όποιο θα το μοιραστώ μαζί σας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου