Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Who's Got Next ? : Μια βουτιά στο μέλλον

Ο John Constantine κάνει ποδαρικό στο blog του για το 2018. Αντικείμενο της νέας ανάρτησης, το Next Generation Tournament της Addidas που γίνεται στο Hospitalet του ποταμού Llobregat, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης. Το Fifty Shades of Basketball σας βάζει στο αεροπλάνο και σας ταξιδεύει στο τουρνουά που μαζεύει τα καλύτερα U18 prospects αυτή την στιγμή στην Γηραία Ήπειρο. Πάμε λοιπόν, παρέα, να γνωρίσουμε μερικά από τα ταλέντα που θα διαγωνιστούν στο τουρνουά και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο άμεσο μέλλον. 

Η σπουδαία Αφροαμερικανή συγγραφέας Μάγια Αγγέλου (1928 - 2014) είχε πει: "Το ταλέντο είναι σαν τον ηλεκτρισμό. Δεν το νιώθουμε. Το χρησιμοποιούμε". Είναι αλήθεια, αν το καλοκσκεφτείς. Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις το ταλέντο σου γιατί κανείς δεν θα το δει. Ο Γάλλος ιερέας και ποιητής, Ζοσέφ Ρου, στο βιβλίο του "Διαλογισμοί ενός Παρισιάνου Ιερέα" (1886) θα γράψει "Είναι πολύ σπάνιο για έναν ταλαντούχο άνδρα να πετύχει μέσα από το ταλέντο του"

Που να ήξερε ότι πλέον οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου (και όχι μόνο) έχουν γεμίσει από talent shows τα οποία δίνουν τεράστια έπαθλα (χρηματικά και μη) στους νικητές αυτών. Το θέμα μας δεν είναι φυσικά αυτά τα shows, ούτε η τηλεόραση. Αυτά τα αφήνω για προσωπική συνομιλία στο chat. Όποιος θέλει. Μπορεί να είναι μια μπασκετική σελίδα αλλά μετά χαράς να συζητήσω για διάφορα θέματα...

Πάμε όμως στο βασικό θέμα της σημερινής ανάρτησης. Είπα να ξεκινήσω το 2018 με ένα άρθρο το οποίο ευελπιστώ να μου ξεκλειδώσει κάποια στιγμή την μεγάλη πόρτα που έχω μπροστά μου. Όσοι μου στέλνετε προσωπικά μηνύματα ή έχετε διαβάσει αυτό εδώ το κειμενάκι, ξέρετε πολύ καλά τι φιλοδοξίες έχω. Έχω στείλει μηνύματα σε διάφορους παραλήπτες (γνωστούς και μη), αλλά απάντηση καμία. Ευελπιστώ πως αν δοκιμάσω να πιάσω γραμμή αυτές τις ημέρες και βάζοντας αυτό το άρθρο ως βιτρίνα του blog, ίσως σκεφτούν καλύτερα την προοπτική που τους προσφέρω. Ακόμα και να λάβω αρνητική απάντηση δεν θα με πειράξει. Αυτό που όμως με ενοχλεί απίστευτα, είναι ότι παρόλο που οργανώνω ωραία το κείμενο μου για να είναι ευανάγνωστο και όλα τα σχετικά προκειμένου να στείλω το αίτημα μου, η απάντηση δεν έρχεται ποτέ. Βρε λες να λιποθύμισαν που έλαβαν e-mail από εμένα και γι αυτό δεν απάντησαν; Μυστήριο... (που λέει και ο άλλος στην διαφήμιση)  Σταυρώστε τα δάχτυλα σας, πάρτε θέση αναπαυτικά και ας εντρυφήσουμε παρέα στην επόμενη γενιά του αθλήματος, μέχρι να δεηθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι...


Theo Maledon - PG - 2001 - ASVEL (France)



Οι Γάλλοι τα τελυταία χρόνια έχουν επενδύσει αρκετά στην παραγωγή παικτών και ο Theo Maledon είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γαλλικού μπάσκετ μαζί με τον συμπαίκτη του στην Εθνική Εφήβων της χώρας του, Killian Hayes. Οι blues έχουν ήδη στείλει σην Αμερική τον Killian Tille στο Gonzaga και τον Frank Ntilikina στην Νέα Υόρκη, χτίζουν σιγά σιγά την βάση για την εθνική ομάδα του αύριο. Ο νεαρός Γάλλος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του ΠανΕυρωπαϊκού U16 στα παρκέ του Μαυροβουνίου, ολοκλήρωσε το τουρνουά με 14.6 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ, σουτάροντας με 42.7 % εντός παιδιάς.

John Constantine's Notes: O Theo Maledon έχει ιδανικό ύψος και σωματότυπο για PG για να πρωταγωνιστήσει στο επόμενο επίπεδο. Καλός δημιουργός από το Pick & Roll και με εξαιρετικά προσόντα για να παίξει άμυνα, αν και του λείπει η συγκέντρωση και η διάθεση. Για την ώρα το σουτ του είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο (λειτουργεί καλύτερα ως catch & shoot), δεν δείχνει τα ηγετικά χαρακτηριστικά που περιμένεις από έναν παίκτη της θέσης του και πρέπει να βελτιώσει το handling του μιας και κάνει αρκετά λάθη.

Pedro Barros Nunes - SG - 2000 - Jovenut (Brazil)


Το φυτώριο που εδρεύει βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και έχει αναδείξει παίκτες όπως οι Ricky Rubio, Rudy Fernandez, Guillem Vives, Marcelinho Huertas συνεχίζει να επενδύει στην παραγωγική του διαδικασία. Οι άνθρωποι της ομάδας από την Badalona είδαν τον νεαρό SG σε προεφηβικό τουρνουά το 2013, προτού αποφασίσουν να τον φέρουν στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Ο Barros, ο οποίος μεγάλωσε στην ίδια πόλη με τον Άντερσον Βαρεζάο, μεγάλωσε θαυμάζοντας τα κατορθώματα του συμπατριώτη του σε Ευρώπη και Αμερική (ελπίζω να μην θαύμασε και την αγκωνιά στον Ζήση, lol). Το 2015, συμμετείχε στο ΠανΑμερικανικό Τουρνουά Κ-16 με την φανέλα της χώρας του, τελειώνοντας το τουρνουά με 6.8 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 3.0 ασίστ, οδηγώντας την Σελεσάο στην 6η θέση του Τουρνουά. 

John Constantine's Notes: O Pedro Barros έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας αρκετά καλός slasher μεγαλώνοντας. Διαθέτει εξαιρετικό μέγεθος και καλά χτισμένο σώμα που μπορεί να γεμίσει μυϊκό όγκο. Παιδί που παίζει με ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον παραμικρό χώρο για να τρυπήσει στην μπασκέτα είτε μέσα από καταστάσεις ως ball handler είτε ως cutter. Πρέπει όμως να δουλέψει την εκρηκτικότητα του και το σουτ του, αν θέλει να μπορεί να επιβιώσει σε καταστάσεις μισού γηπέδου.

Joel Parra - SF/PF - 2000 - Jovenut (Spain)


Ποίος σας είπε ότι οι Καταλανοί έχουν μόνο ένα prospect στο φετινό τουρνουά; O νεαρός Καταλανός είναι μέλος των νεανικών ομάδων της Ισπανίας και έχει ήδη στην συλλογή του ένα χρυσό στο ΠανΕυρωπαϊκό Κ-16 στο Ράντομ της Πολωνίας (2016) και ένα αργυρό στο ΠανΕυρωπαϊκό Κ-18 στην Μπρατισλάβα (2017). Ταυτόχρονα, έχει παίξει στο Παγκόσμιο Κ-17 στην Σαραγόσα το 2016 και στο ΠανΕυρωπαϊκό Κ-18 του 2016 στην Σαμψούντα. Για το ταλέντο που παράγεται στην χώρα, το να έχει κάποιος νεαρός τόσες πολλές συμμετοχές σε εφηβικά τουρνουά, σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

John Constantine's Notes: O Joel Pαrra είναι ένας combo forward που απέχει από το να χαρακτηριστεί "τελειωμένο προϊόν". Σε αυτό το σημείο της καριέρας του, εκμεταλλεύται το ύψος του για να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τον εαυτό του. Ο κορμός του είναι τρομερά αναπτυγμένος για παιδί της ηλικίας του (είναι 2.03 μέτρα και ζυγίζει ήδη κοντά στα 95 κιλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του DraftExpress), κάτι που δημιουργεί miss-matches στα τουρνουά των μικρών ηλικιών. Δεν φοβάται να πάρει σουτ από απόσταση, αλλά για την ώρα είναι catch & shoot μιας και δεν έχει elite ball handling ή την τρομερή ντρίπλα. Η άμυνα δεν είναι το φόρτε του, καταθέτει ελάχιστη προσπάθεια και έχει τεράστια θέματα στο positioning, υποπίπτωντας έτσι εύκολα σε φάουλ. 


Luka Samanic - PF/SF - 2000 - FC Barcelona (Croatia)


Ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στα φυτώρια της Μπαρτσελόνα. Ο MVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ-18 Β' Κατηγορίας για το 2017 στο Ταλίνν της Εσθονίας έγραψε 13.2 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 1.8 κοψίματα με τους Κροάτες να τελειώνουν το Τουρνουά αήττητοι και να προκρίνονται στην Α' Κατηγορία. Ο 17χρόνος (σε 4 ημέρες γίνεται 18 χρονών) έχει ήδη μπει σε ραντάρ από κορυφαία κολέγια της Αμερικής (Gonzaga, Purdue, Florida και Stanford μεταξύ άλλων τον "κατασκόπευαν" στην Εσθονία) και το καλοκαίρι καλείται να πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση για το μπασκετικό του μέλλον.

John Constantine's Notes: Ο Luka Samanic είναι ένα ενδιαφέρον πακέτο σύγχρονου combo forward. Μπορεί να παίξει με πλάτη χάρη στην καλή τεχνική του όσο και με πρόσωπο στο καλάθι, εφόσον βελτιώσει την μηχανική του. Το σώμα του είναι καλά δουλεμένο για την ηλικία του και έχει ικανότητα να τελειώσει πάνω από το στεφάνι, όταν έχει χώρο. Είναι εκπληκτικός στο να αλλάζει σε καταστάσεις αμυντικού PnR καθώς είναι αρκετά ευκίνητος. Εκεί που θα χρειαστεί δουλειά είναι στην πνευματική προσέγγιση καθώς δεν βγάζει πάντα σκληράδα στο παρκέ, ενώ πρέπει να μάθει να παίζει καλύτερα άμυνα μιας και βασίζεται πολύ στο ένστικτο του. 


Aleksander Balcerowski - C - 2000 - Gran Canaria (Poland)


Από τους πιο πολλά υποσχόμενους 7 footers των early 00s, o Πολωνός κατάφερε και συμπεριλήφθηκε στην 20άδα του ομοσπονδιακού προπονητή Mike Taylor για τα παράθυρα των Προκριματικών. Μπορεί να μην ήταν μέσα στην 12άδα που αντιμετώπισε Λιθουανία και Ουγγαρία λόγω τραυματισμού αλλά μόνο και η μόνο κλήση του, είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης του ταλέντου του. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται στον 4ο χρόνο του στα Κανάρια (τον είδαν άνθρωποι της ομάδας στο Πολωνικό Πρωτάθλημα Κ-18) και φέτος πήρε το βάπτισμα του πυρός στην ACB. Ενδιαφέρον στοιχείο: Ο πατέρας του ήταν κι αυτός μπασκετμπολίστας αλλά λόγω τροχαίου ατυχήματος καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα. Δεν το έβαλε κάτω όμως και συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

John Constantine's Notes: Ο Aleksander Balcerowski είναι ένας μοναδικός τύπος 7 footer που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα στεγανά. Πιο συγκεκριμένα, αν και στα εφηβικά τουρνουά δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματικός, ο Πολωνός δείχνει την προοπτική ως stretch big με απλή μηχανική και ωραίο άγγιγμα. Θέλει σίγουρα δουλειά αλλά το potential υπάρχει. Φαίνεται πως έχει και αρκετά καλή αίσθηση του παιχνιδιού, κάτι που σίγουρα θα βελτιωθεί μέσα από την εμπειρία. Κάνει καλή δουλειά στην άμυνα στο low post αλλά στην περίμετρο θα εκτεθεί. Δεν είναι αρκετά γρήγορος, θα χρειαστεί να γίνει πιο τεχνίτης μιας και δεν έχει κάποια go-to κίνηση, ήδη έχει από μικρή ηλικία προβλήματα τραυματισμών και πρέπει να εξειδικεύσει κάποιο από τα δυνατά του σημεία. 

Αυτη η λοιπόν είναι η πεντάδα που πρέπει να προσέξουμε και να έχουμε στο νου μας για το άμεσο μέλλον. Σίγουρα, δεν είναι το πρώτο από τα Addidas Next Generation Tournament αλλά συνήθως αυτό στο Hospitalet της νότιας Ισπανίας (5/1-7/1) τραβάει τα πιο πολλά βλέματα.από τους scouters και όχι μόνο. Θα ήθελα πολύ να ήμουν και εγώ εκεί να δω για ταλέντα αλλά δυστυχώς σε 10 ημέρες δίνω Ευρωπαϊκό Δίκαιο και που τέτοια τύχη... Ευχηθείτε μου καλή τύχη γιατί τα πράγματα θα είναι ζόρικα... Όπως αντιλαμβάνεστε, θα είμαι λίγο off αυτές τις ημέρες. Δικαιολογημένα όμως ε! Άντε να πάρω το γαμ... το πτυχίο γιατί βαρέθηκα να ξαναδιαβάζω για την σύνθηκη του Σένγκεν και τον νόμο πτωτικής τάσης του κέρδους.


Επί ευκαιρίας, μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του Προμηθέα Πατρών που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο εν λόγω τουρνουά. Το όνομα που ξεχωρίζει από την ελληνική ομάδα είναι αυτό του Δημήτρη Καραΐσκου (γενν. 2001), ενός PF/C με υψηλό IQ, καλό σουτ από μακριά και ψήγματα rim protection.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να συζητήσουμε στην σελίδα για το σύστημα ανάπτυξης ταλέντων στην χώρα μας. Λόγω όμως εξεταστικής το πάω πίσω γιατί αυτό θέλει πολύυυυυυ συζήτηση. Ελπίζω μετά το πέρας των μαθημάτων, να μας δωθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε γι αυτό.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ


Μεγάλη νίκη χθες για την (λαβωμένη) Βαλένθια μέσα στην Ανδαλουσία. Οι Πρωταθλητές Ισπανίας οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει και αυτοί τις ατυχίες τους (φέτος δεν έχουν παίξει καθόλου Λατάβιους Ούιλιαμς, Αντουάν Ντιό, ο Γκιγιόμ Βίβες θα επιστρέψει καλό Μάρτη, Σαν Εμετέριο και Σάστρε βρίσκονται ήδη στα πιτς), γύρισαν από το -17  χθες βράδυ ενώ μην ξεχνάμε πως κέρδισαν και τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη αγωνιστική. Το όνομα που θέλω να κρατήσουμε είναι αυτό του Αλμπέρτο Αμπάλδε, προϊόν - ποιάς άλλης ; - της Μπανταλόνα. Από μικρός έχει υπηρετήσει σε όλα τα κλιμάκια της φούρια ρόχα ενώ ήταν μέλος της προεπιλογής του Σέρτζιο Σκαριόλο στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ. Με τον Ναβάρρο να έχει αφήσει την θέση του στην εθνική Ισπανίας και τον ρόλο του Ρόμπιν, μαζί με τον Μπάτμαν Πάου Γκασόλ, ο 23χρόνος γκάρντ από την Γαλικία μπορεί να βρει θέση στην τελική 12άδα ενός τουρνουά χάρη στις πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει όταν βρίσκεται στο παρκέ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου