Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Featured Article (Followers' Edition): The John Constantine List



Τέλος η εξεταστική επίσημα και ο John Constantine δίνει το σύνθημα για να αρχίσουν οι πανηγυρισμοί για τα 2 χρόνια του Fifty Shades of Basketball. Πρώτο πιάτο σε αυτό το γενέθλιο μενού είναι η παρουσίαση της watch-list για αιωνίους και όχι μόνο ενόψει της off-season που έρχεται σε μερικές εβδομάδες. Κρατήστε τα ονόματα και πάμε να δούμε μαζί περιπτώσεις από το NCAA μέχρι την D-League και την EuroLeague μέχρι και τα πιο μικρά εθνικά πρωταθλήματα. 


Καλημέρα σε όλους και Καλό μήνα !

Η συγγραφή του παρόντος άρθρου (τουλάχιστον η εισαγωγή και ένα γενικό περίγραμμα) είχαν γραφτεί εδώ και μερικές ημέρες. Πλέον, εφόσον περιμένω αποτελέσματα (πιστεύω ότι τα πήγα καλά) και υπάρχει χρόνος μέχρι τις διακοπές, μπορώ να ασχοληθώ με την τελική συγγραφή και να σας το παραδώσω. Πάρτε επομένως τα text highlighter σας (τα... Stabilo ντε) και ξεκινάμε την περίηγηση μας στην μπασκετική υφήλιο. 



NCAA

Το πιο δύσκολο πράγματα όταν βλέπεις NCAA είναι να μπορέσεις να δεις τι ρόλο μπορεί να έχει αυτός ο παίκτης που παρακολουθείς σε μία επαγγελματική ομάδα. Είτε μιλάμε για τον ΝτεΆντρε Έϊτον είτε όχι. Σαν παρατηρητής, πρέπει δηλαδή να ξεχωρίσεις τον παίκτη και τι θέση θα μπορεί να έχει σε ένα διαφορετικό σύνολο, όπου θα έχει (ίσως) λιγότερες κατοχές και θα πρέπει να κάνει adapt - σε περίπτωση που διαβεί τον Ατλαντικό - στο Ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. 



Matt Farrell, 1.81, PG (Notre Dame)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 16.3 πόντοι, 5.5 τελικές, 37.7 % 3π

Για τον Φάρελ, είχαμε πει νωρίτερα μέσα στην σεζόν κάποια πράγματα, αλλά είναι καλό να κάνουμε ένα refresh στην μνήμη μας και επί ευκαιρίας να πούμε κάτι παραπάνω για τον απόφοιτο του Νοτρ Νταμ. Ο Φάρελ δεν διάλεξε το πανεπιστήμιο για το τμήμα μπάσκετ ή για το ακαδημαϊκό του προφίλ. Μάλιστα, αρχικά είχε επιλέξει το Κολέγιο της Βοστώνης. Η απόλυση του κόουτς Στιβ Ντόναχιου, τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Πριν διαλέξει, θυμήθηκε τον παππού του, Bob ο οποίος ήταν φοιτητής στο Νοτρ Νταμ και του έλεγε συχνά ιστορίες. 

O PG από το Νιου Τζέρσεϊ δεν ήταν από τα δυνατά recruits του Μάικ Μπρέι και κυρίως προορίζονταν για τρίτος χειριστής πίσω από τους Tζέριαν Γκραντ και Ντεμέτριους Τζάκσον. Η αποφοίτηση όμως του πρώτου το 2015 και η απόφαση του δεύτερου να δηλώσει για το Draft στο τέλος της επόμενης σεζόν, άνοιξαν τον δρόμο για την άνοδο του στην πεντάδα. Βέβαια στην τελευταία του χρονιά στάθηκε άτυχος καθώς υπέστη στραμπούληγμα στον δεξί του αστράγαλο, έχασε μεγάλο μέρος της δράσης με το Νοτρ Νταμ να μένει εκτός NCAA tournament. Στα 2.5 αυτά χρόνια που είχε ουσιαστικό χρόνο υπό τις οδηγίες του Μπρέι, ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πάνω από 1000 πόντους και έσπασε το ρεκόρ για τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα από έναν παίκτη των Ιρλανδών πετυχαίνοντας 10 τρίποντα, απέναντι στο πανεπιστήμιο που είχε αρχικά επιλέξει ! 

Ο Ματ Φάρελ έχει τα στοιχεία για να γίνει ένας αξιόλογος Quaterback PG στο επόμενο επίπεδο. Μπορεί να είναι αρκετά undersized (1.85 μέτρα μόλις) αλλά έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θες σε έναν leading guard. Αρκετά καλός δημιουργός - ιδίως στο Pick & Roll -, ικανοποιητικός σουτέρ μακρινής απόστασης και με διάθεση να τρέξει την ομάδα του όποτε χρειαστεί ενώ έχει κάποιο βαθμό toughness. Βέβαια, τα όλα θέματα ξεκινάνε από το ύψος του και κατά πόσο μπορεί να σταθεί αμυντικά στο επόμενο επίπεδο αλλά και αν το επιθετικό του παιχνίδι μεταφέρεται στο επόμενο επίπεδο (κυρίως jumpshooter, ελάχιστα floaters, μόλις 2.8 βολές ανά παιχνίδι). Ο Φάρελ δύσκολα θα γίνει draft, θα δοκιμάσει σίγουρα στο Summer League και κάποια ομάδα ίσως επενδύσει με μερικώς εγγυημένο πάνω του σε summer camp αλλά δύσκολα θα μείνει στην μεγάλη Λίγκα. Θέλω πολύ να τον δω στην Ελλάδα όπου πιστεύω του ταιριάζει ο τρόπος που παίζεται το άθλημα εδώ πέρα. Πρόσφατα, μάλιστα αγωνίστηκε στο Portsmouth Invitational Tournament (τουρνουά όπου λαμβάνουν μέρος οι απόφοιτοι τεταρτοετείς με σκοπό να ανεβάσουν τις μετοχές τους ενόψει Draft ή να εντυπωσιάσουν scouts από την Ευρώπη) όπου και ξεχώρισε ως ο καλύτερος PG ανάμεσα στους επιλεγέντες. 



Kyron Cartwright, 1.80, PG (Providence)



Βασικά Στατιστικά (2017-18): 11.8 πόντοι, 5.8 τελικές, 42.7 % εντός πεδιάς

Ο Καΐρον Κάρτραϊτ είναι αυτό που λέμε floor general. Ξέρεις σαν ομάδα ότι ο απόφοιτος του Πρόβιντενς θα βάλει την επίθεση σου στις κατάλληλες ράγες για να τσουλήσει το τρένο. Η ιστορία του θυμίζει λίγο πολύ αυτή του Φάρελ μιας και ο Καλιφορνέζος απέσυρε το commit του στο Πανεπιστήμιο του Λοϊόλα - Μαρμάουντ όταν απολύθηκε ο προπονητής που τον επέλεξε. Πάντως στο Πρόβιντενς τα τέσσερα αυτά χρόνια διδάχθηκε δίπλα σε έναν από τους πιο underrated κολεγιακούς προπονητές στην χώρα, τον Εντ Κούλεϊ και την δική του προσέγγιση της Flex offense. 

Για ένα παιδί της Δυτικής Ακτής, ήταν δύσκολη σίγουρα η μετάβαση στην Ανατολική και συνήθως πιο σκληροτράχηλη Ακτή. Το παιχνίδι του όμως δεν άλλαξε καθόλου, κάτι που το μετέφερε πανέμορφα στο Ρόουντ Άιλαντ μετά την αποφοίτηση του νυν PG των Σικάγο Μπουλς, Κρις Νταν. Ως τέκνο της Καλιφόρνια (γεννημένος στο Κόμπτον), μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς για τι είδους PG μιλάμε πως είναι, πριν αρχίσω να γράψω το report. 

Ο Κάρτραϊτ μπορεί να μην τράβηξε πολλά μάτια στην πορεία του Πρόβιντενς καθώς παιδιά όπως ο Άλφα Ντιάλλο και Ρόντνει Μπούλλοκ ήταν στο επίκεντρο. Δεν παύει όμως να είναι ένας εξαιρετικός PG ο οποίος παρά τις αδυναμίες του, μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις αδυναμίες του, βασική είναι το ύψος του και δευτερευόντως η απροθυμία του να δημιουργήσει πολλές φορές για τον εαυτό του (μόλις 9.5 σουτ ανά αγώνα). Κατά τα άλλα, ο Κάρτραϊτ είναι ένας αριστερόχειρας, φαντεζί PG που δημιουργεί εξαιρετικά τόσο για τον εαυτό του, όσο για τους άλλους. Απόδειξη αυτού, ο απόφοιτος του Πρόβιντενς είχε την φετινή σεζόν assist ratio (πόσες κατοχές που δεσμεύει ο παίκτης καταλήγουν σε ασίστ) 36.9 %, νούμερο που τον είχε 14ο σε ολόκληρη την χώρα (Πέρσι δε, το νούμερο του ήταν ακόμη μεγαλύτερο). Είναι δεινότατος pull-up jumper από μέση απόσταση και παρά το ύψος του, δεν φοβάται να τελειώσει στο ζωγραφιστό, άμα βρει χώρο καθώς είναι αρκετά γρήγορος λόγω χαμηλού κέντρου βάρους.



Dakota Matthias, 1.93, SG/PG (Purdue)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 12 πόντοι, 3.9 τελικές, 46.6 % 3π

Ο Μαθάιας μπορεί να μην γεμίζει το μάτι σε πολλούς αλλά είναι ένας ήρωας του Πανεπιστημίου του Περντού. Με το πτυχίο του στο Management, ο γεννημένος στην πόλη Ελίντα του Οχάϊο, παίρνει στις αποσκευές του πριν ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα δύο πολύ σημαντικά ρεκόρ. Αυτό για τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα (244) και ταυτόχρονα είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Προγράμματος με 141 ξεπερνώντας παίκτες - ορόσημα όπως ο Ε'Τουάν Μουρ και Τζατζουάν Τζόνσον. 

Και να φανταστεί κανείς πως ο δρόμος του δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας (ιγμορίτιδα), να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (για να επιδιορθωθεί το ρινικό του διάφραγμα και να καθαρίσει τις ρινικές του κοιλότητες) και μια γεμάτη περιφερειακή γραμμή τα δύο πρώτα χρόνια της κολεγιακής του καριέρας.

Ο Μαθάιας είναι αυτό που λέμε <<χεράς>>. Το μακρινό του σουτ είναι αλφάδι, καθώς μιλάμε για έναν από τους φονικότερους σουτέρ του NCAA την φετινή σεζόν. Πιστεύω στο επόμενο επίπεδο μπορεί να γίνει ένας πρώτης τάξεως off guard ο οποίος θα βγάλει ψωμί από το μακρινό σουτ. Διαθέτει τρομερό IQ γιατί ξέρει να κινείται εξαιρετικά δίχως την μπάλα αλλά μπορεί περιστασιακά να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Βέβαια, δύσκολα θα δημιουργήσει το δικό του σουτ, δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός και μην περιμένετε αμυντικές αρετές από τον απόφοιτο του Περντού. 



Yante Maten, 2.03, PF/C (Georgia)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 19.3 πόντοι, 8.6 ριμπάουντ, 1.5 τελικές

Ο Μέιτεν ήταν ο σταρ του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια την φετινή σεζόν, σε μία ομάδα όπου το παιχνίδι της στηρίζεται στα πολύ βασικά του αθλήματος. Τα μπουλντόγκ όμως έχασαν τον μεγάλο Χορό για 6η φορά μέσα στην δεκαετία (μόνες παρουσίες το 2011 και 2015), κάτι που οδήγησε σε αλλαγή πλεύσης του προγράμματος. 

Ο ίδιος βέβαια κατάφερε να κερδίσει ατομικά βραβεία (Παίκτης της Χρονιάς στην Περιφέρεια SEC μαζί με τα μελλοντικά lottery picks, Μάικλ Πόρτερ Jr και Ρόμπερτ Ουίλιαμς). Μετά την τρίτη του χρονιά, δοκίμασε για το NBA αλλά γύρισε πίσω. Νομίζω φέτος, αν ακουστεί το ονομά του, θα ακουστεί προς το τέλος της διαδικασίας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα κάνει τους λήπτες αποφάσεων να εντυπωσιαστούν παρά τις αδυναμίες του.

Ο Μέιτεν πρέπει να "λειάνει" το παιχνίδι του για να το πάει στο επόμενο επίπεδο καθώς δεν είναι ούτε "4" αλλά ούτε "5" αυτή την στιγμή. Για μένα, μπορεί να κάνει την μετάβαση στο "4" καθώς έχει στοιχεία που μου αρέσουν περισσότερο. Mπορεί να σουτάρει και να δημιουργήσει περιστασιακά από το high post - αν και το ball handling του θα χρειαστεί δουλειά - κάτι που στα μάτια μου, τουλάχιστον, μπορεί να αποτελέσει την μαγιά για την δημιουργία ενός σύγχρονου φόργουορντ στο δικό μας (Ευρωπαϊκό) μπάσκετ. Καταπληκτικός ριμπάουντερ για το ύψος του και δεινός low post scorer. Αμυντικά έχει θέματα καθώς φαίνεται αργός να αμυνθεί περιφερειακούς και δεν είναι αθλητικός ακρετά για να θεωρηθεί rim protector. Μου αρέσει όμως η πρώτη ύλη του και πιστεύω πως αν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο playmaking, stretch "4". 



NBA/ NBA G-LEAGUE

Το να βρεις αθλητή από τo ΝΒΑ ή την G-League με Ευρωπαϊκή εμπειρία είναι δύσκολο. Υπάρχουν παιδιά όμως που επιπλέουν στον μαγικό κόσμο επειδή έχουν αυτό το ένα skillset που τους κάνει μοναδικούς. Από την άλλη, ως οργανισμός με οριοθετημένο budget, καμιά φορά πρέπει να ρισκάρεις και να παίξεις το παιχνίδι της υπομονής. Είτε φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη έναν αθλητή ο οποίος ναι μεν έχει στοιχεία αλλά δεν ξέρεις πως θα ανταπεξέλθει είτε περιμένοντας παιδιά τα οποία έχουν 2ο μερικώς εγγυημένο χρόνο στο συμβόλαιο τους και δεν ξέρεις αν θα συνεχίσουν εκεί πέρα - ανεβάζοντας και το κασέ τους σε μια ενδεχόμενη επιστροφή στην Ευρώπη. Διαλέγεις και παίρνεις...

Maximilian Kleber, 2.11, PF/C (Dallas Mavericks)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 5.4 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ, 31.3 % 3π

Η μετακίνηση του Κλέμπερ από το Μόναχο στο Ντάλλας πέρασε στα ψιλά γράμματα. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε στο τμήμα του International scouting των Μάβερικς πως ο γερμανός φόργουορντ/σέντερ είναι τρομερή ανακάλυψη. Ο γεννημένος στο Βίτζμπουργκ (καθόλου τυχαία η επιλογή, χαχα!) πήρε όσες ευκαιρίες του δώθηκαν από τον Ρικ Καρλάιλ σε αυτήν την σεζόν και έδειξε πως μπορεί να σταθεί. Προς το τέλος, ο χρόνος του ελλατώθηκε κάπως αλλά ίσως να ήταν και μέρος της στρατηγικής του tanking που έκαναν οι Μάβερικς.

Τώρα τι παίζει για του χρόνου. Ο Μεϊρί δεν θα ανανεώσει, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. O Μπαρνς, χρησιμοποιείται και ως "light 4" από τους Μάβερικς, ο Φίνεϊ - Σμιθ παρά την φετινή του ατυχία θα μείνει στο ροτέισον και ο Νοβίτσκι λογικά θα συνεχίσει για να βοηθήσει την μετάβαση και την ανάπτυξη του όποιου ρούκι, που λογικά θα είναι παίκτης στο "5". Στο ρόστερ υπάρχει και ο Πάουελ που καλύπτει τις δύο θέσεις της frontline. Τέλος, υπάρχει και ο Μάτλεϊ, ο περσινός ρούκι του Ντάλλας που ήταν με 2-way συμβόλαιο και παρά το ιστορικό των τραυματισμών του, είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Όσο για τον Νοέλ, νομίζω δεν αξίζει καν να το συζητάμε. Επομένως, αν μείνει ο Κλέμπερ, θα μείνει ως ο 5ος - 6ος ψηλός του ρόστερ. Από την άλλη έχει ένα φιλικό συμβόλαιο για τους Μάβερικς, το οποίο ίσως το χρησιμοποιήσουν σαν trade bait.

Απολαβές: 700,000 € (2017-18) - 1,200,000 € (2018-19, team option)

Στο αγωνιστικό προφίλ, ο Κλέμπερ είναι ένας σύγχρονος φόργουορντ. Εξαιρετικός floor spacer (μην σας ξεγελάει το 31.3 % γιατί πέρσι στο EuroCup είχε 44% σε 2.9 προσπάθειες ανά παιχνίδι), αρκετά καλός ριμπάουντερ (2.4 επιθετικά ριμπάουντ στο EuroCup), δεν του φαίνεται αλλά είναι αρκετά αθλητικός για παίκτης του μεγέθους του και θα τελειώσει γύρω από το ζωγραφιστό, είναι καλός δημιουργός από το high post, εξαιρετικός μπλοκερ προερχόμενος από την αδύνατη πλευρά και με καλά πόδια να αμυνθεί στην περίμετρο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Κλέμπερ είναι οι τραυματισμοί του στο πόδι (έχασε ολόκληρη την σεζόν 2012-13 και το Ευρωμπάσκετ του 2015 αν και είχε δηλωθεί αρχικά στην τελική 12άδα των Πάντσερ), αν και τα τελευταία 2 χρόνια ήταν σχεδόν υγιής, χάνοντας μόλις 3 παιχνίδια της Μπάγερν την σεζόν 2016-17 και 10 παιχνίδια των Μάβερικς φέτος. 



Briante Webber, 1.88, PG (Memphis Grizzlies/Sioux Falls SkyForce)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 2.8 πόντοι, 1.2 τελικές, 1 κλέψιμο

Ο Μπριάντε Ουέμπερ είναι ένας παίκτης που δεν έχει καταφέρει να στεριώσει στο NBA παρά το ότι έχει παίξει ήδη σε 5 ομάδες (στο Μέμφις από 2 φορές) τα τελευταία 3 χρόνια. Ο απόφοιτος του VCU είναι ο τύπος παίκτη που "επιβιώνει" καθαρά μόνο επειδή φέρνει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο παρκέ. Η ζωή του όλη 10ήμερα συμβόλαια και μη εγγυημένα για την νέα σεζόν. Δύσκολα τον βλέπω να στεριώνει μόνιμα σε ομάδα, οπότε καλό είναι κάποια στιγμή να σκεφτεί την Ευρώπη.

Φέτος, ξεκίνησε την σεζόν στο Χιούστον με 2-way contract ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του σε παιχνίδια (13) παίζοντας 9 λεπτά το βράδυ, χάρη και στον τραυματισμό του Κρις Πολ. Τον Γενάρη, διέκοψαν το συμβόλαιο του με τον παίκτη να γυρνάει στην Αναπτυξιακή και την Skyforce των Σιού Φολς της Νότιας Ντακότα. Κάποια στιγμή ανακλήθηκε από το Μέμφις που έγινε (για άλλη μια σεζόν) κινητή πτέρυγα του ΚΑΤ. Σε 5 παιχνίδια έπαιξε όσα λεπτά έπαιξε στο Χιούστον (119') αλλά δεν τον ανανέωσαν και έτσι γύρισε ξανά πίσω στην Αναπτυξιακή. Θα αντέξει αυτό το γαϊτανάκι ή θα ρισκάρει κάποια ομάδα να τον φέρει στην Ευρώπη ;

Απολαβές: 140,000  €

Ο Μπριάντε Ουέμεπρ βγάζει τα προς το ζην μέσα από την άμυνα του. Τρομερός αμυντικός, οξυδερκής, μακρύς και με φοβερό attitude, θα κάνει την ζωή δύσκολη ακόμα και του πιο advanced ball handler με την πίεση και την επιμονή του. Στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, μπορεί να κάνει φοβερά πράγματα όντας παίκτης που θα μπει στο κεφάλι μιας ζώνης. Δεν είναι ο τρομερός δημιουργός αλλά κάνει καλή δουλειά να πασάρει σωστά. Καλός χειριστής στο P/R, αν του ζητηθεί. Επιθετικά, δεν θα ενθουσιάσει, κοιτάζει την πάσα και να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο. Προφανώς, δεν είναι σουτέρ και όπως μαρτυρά η μηχανική του δεν θα γίνει ποτέ αλλά είναι ένα χρήσιμο γρανάζι από τον πάγκο για οποιαδήποτε ομάδα ή starter σε παιχνίδια ειδικών αποστολών. Θα ήθελα να τον δω στην Ευρώπη, δεν σας το κρύβω. 



Cameron Oliver, 2.03, PF (Wisconsin Herd / Delaware 87ers)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 10.8 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ, 33.7 % 3π

Τον Κάμερον Όλιβερ δεν τον είχα στα ραντάρ μου, μέχρι πριν από κανά εξάμηνο, περίπου. Ήταν η περίοδος όπου ο Παναθηναϊκός έψαχνε ψηλό να πλαισιώσει τους Γκιστ, Σίγκλετον και Βουγιούκα. Συζητώντας με φίλο, πρόεκυψε η περίπτωση του απόφοιτου της Νεβάδα. Μπορεί να ήταν απίστευτα ρίσκο (μεγαλύτερο από αυτό του Πέιν) αλλά μου άρεσε φοβερά η πρώτη ύλη που φέρνει στο παρκέ. 

Ο Όλιβερ αποφάσισε να σταματήσει προώρα τις σπουδές του δηλώνοντας για το Draft καθώς υπήρχαν αναλυτές που τον έβλεπαν οριακή επιλογή 2ου γύρου. Δεν άκουσε όμως το όνομα του και μετά το πέρας της Διαδικασίας,  υπέγραψε με τους Rockets πολυετές μη εγγυημένο συμβόλαιο. Με την ομάδα του Χιούστον έπαιξε σε 3 φιλικούς αγώνες έχοντας μέσους όρους 5.3 πόντους και 4.7 ριμπάουντ, όμως δεν έπεισε. Έτσι, μετά από 2 μήνες απραξίας, κατέληξε αρχικά στην θυγατρική του Μιλγουόκι και από εκεί στο Ντέλαγουερ μέσω ανταλλαγής. Ναι... στην G-League γίνονται και ανταλλαγές. Για δες... 

Απολαβές: 22,000 €

Να σας πω την αλήθεια, ο Όλιβερ μου θύμισε πάρα πολύ τον Γκιστ πριν έρθει στην Ελλάδα. Αν ήμουν δηλαδή προπονητής του στην Ευρώπη, θα προσπαθούσα να τον "πλάσω" κατά το πρότυπο του φόργουορντ/σέντερ του Παναθηναϊκού. Το shot selection του παρουσιάζει αρκετά... νερά, με κακές επιλογές ενώ δεν βλέπει το γήπεδο προτιμώντας μαρκαρισμένα σουτ από το να δει τον συμπαίκτη του. Η μηχανική του θα χρειαστεί αρκετή δουλειά, αν θέλει να γίνει αξιόπιστος floor spacer και τα τελειώματα του βασίζονται στο ένστικτο παρά στα προσόντα του. Αμυντικά, θέλει γερή ένεση από fundamentals με το motor του να πηγαίνει και να έρχεται ενώ χάνεται στο P/R και μακριά από την μπάλα. Παρά τα αρνητικά του, είναι ένας εκρηκτικός παίκτης που μπορεί να παίξει με άνεση πάνω από την στεφάνη, έχει stretch potential ενώ με την πλάτη στο καλάθι, μπορεί να μην έχει την τεχνική αλλά έχει την ικανότητα να γυρίσει με πρόσωπο ή να απορροφήσει την επαφή και να πάρει το μάξιμουμ. Στην άμυνα, όταν είναι συγκεντρωμένος δείχνει δείγματα εξαιρετικού glass eater και rim protector, ενώ ταυτόχρονα έχει γρήγορα πόδια να αμυνθεί στην περιφέρεια και να ακολουθήσει περιφερειακούς.



Prince Ibeh, 2.08, C (Long Island Nets)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 3 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ, 1.4 κοψίματα

Ο Πρινς Ιμπέ είναι ήδη ταξιδεμένος παρά το νεαρό της ηλικίας του. Οι γονείς του Νιγηριανοί πρόσφυγες στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Μεγάλη Βρετανία όταν ο μικρός Πρινς ήταν μόλις 5 ετών. Επόμενος σταθμός τους το Αμαρίλλο του Τέξας και μετά από 5 χρόνια, το Ντάλλας. Ο Πρινς δεν έφυγε από το Τέξας και έπαιξε μπάσκετ και τα 4 χρόνια στο μεγάλο πανεπιστήμιο της Πολιτείας. 

Κατέληξε undrafted αλλά οι Νετς απέκτησαν τον συμφοιτητή του Τζάρετ Άλλεν έπειτα από ένα ενθαρρυντικό workout. 2 χρόνια μετά, δεν έχει βρει την ευκαιρία του στην Μεγάλη Λίγκα. Έφτασε κοντά πέρσι προς το τέλος της σεζόν, αλλά ένας τραυματισμός του στέρησε το ντεμπούτο. Φέτος, δεν του έκατσε κάτι ενώ ο χρόνος του εξακολουθεί να είναι περιορισμένος (μόλις 11.5 λεπτά ανά παιχνίδι). Φέτος, πήρε περισσότερες ευκαιρίες στο Λόνγκ Άιλαντ αλλά δεν ξέρω αν έχει πιθανότητες να βρεθεί στην Μεγάλη Λίγκα σύντομα. Αν δηλαδή, μία από τις χειρότερες ομάδες στο NBA τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να δώσει ευκαιρία σε ένα παιδί σαν αυτόν, δεν ξέρω ποια άλλη θα δοκιμάσει. 

Απολαβές: 22,000 €

Ο Πρινς Ίμπε πιστεύω έχει το skillset να παίξει καλό μπάσκετ στην δική μας πλευρά του Ατλαντικού. Αθλητικός undersized Center που παίζει πάνω από την στεφάνη, με γρήγορα πόδια, κατεβάζει ριμπάουντ και στις δύο πλευρές. Έχει προσόντα ως φοβερός rim protector (7'6" wingspan) με δυνατά άλματα, εξαιρετικά πλάγια βήματα που τον βοηθούν να κάνει hedge out. Ο τέλειος αμυντικός C σε καταστάσεις P/R, δηλαδή. Το επιθετικό του παιχνίδι είναι πολύ περιορισμένο (κακός post up παίκτης, λίγα πράγματα ως jumpshooter), θα χρειαστεί να βελτιώσει τα catches του, το IQ του (7 τελικές και 31 λάθη, φέτος) και τα αμυντικά fundamentals του (κακές τοποθετήσεις, "τρώει" προσποιήσεις, υπερ-προσπαθεί για το κόψιμο και χάνει την θέση του) ενώ είναι τραγικός σουτέρ βολών (8/37 φέτος στην G-League).



EUROCUP/ EUROLEAGUE

Και πάμε στα δικά μας χωράφια... Αποφάσισα να πρωτοτυπήσω ελαφρώς σε αυτό το σημείο, μιας και το δικό μας μπάσκετ είναι διαφορετικό από αυτό στο NBA ή στην Αναπτυξιακή. Σκέφτηκα να γράψω όχι μόνο για 2 παιδιά που έχουν μεταπωλητική αξία και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα τους βρούμε μπροστά μας αλλά και 2 ταλέντα τα οποία μπορούν να αποδώσουν και να βγουν στον αφρό, αρκεί να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. Γιατί η ανάπτυξη ενός αθλητή, σαφώς και επηρεάζεται από την ομάδα που θα βρεθεί, τι ευκαιρίες θα βρει ο παίκτης και πως είναι δομημένο το ροτέισον. Δεν γίνεται να περιμένεις από έναν παίκτη να εξελιχθεί με το να κάθεται στον πάγκο ή να τον έχεις παρκάρει σε τμήματα υποδομής, μην δίνοντας του την ευκαιρία να παίξει με την μεγάλη ομάδα. Το ίδιο βέβαια ισχύει λίγο πολύ και στο πλαίσιο επιλογής ξένων. 



Pierria Henry, 1.96, PG (Tofas)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 9.9 πόντοι, 5.5 τελικές, 4.2 ριμπάουντ

Ο Χένρι ήρθε στην Τοφάς ως αντικαταστάτης του Βασίλιε Μίτσιτς και τα έχει πάει περίφημα, αν και δεν είναι οι ίδιοι παίκτες. Ο γεννημένος στην Δυτική Βιρτζίνια είναι περισσότερο all-around από τον Σέρβο της Ζαλγκίρις. Αν και υπήρχαν σενάρια που τον ήθελαν να φύγει από την Προύσα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, ο παίκτης έμεινε και σίγουρα έχει ανεβάσει τις μετοχές του καθώς αρκετά βράδια φλερτάρει με το triple double. 

Πριν την Τουρκία, έχει παίξει σε Ισραήλ (Χάποελ Ελιάτ) και Γερμανία (Ούλμ) πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην Γεωργία και στην Βίτα Τυφλίδας. Στην Γεωργία άντεξε μόλις 11 παιχνίδια καθώς το κακό ξεκίνημα της ομάδας (11 ήττες), οδήγησαν σε ολικό lifting την ομάδα. Δηλώνει απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Σάρλοτ και μεταξύ άλλων ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτα, τελικές και κλεψίματα στην ιστορία του. Στο Λύκειο ήταν και πολύ καλός Wide Reciever (ο παίκτης που παίζει στα φτερά της επίθεσης στο Αμερικάνικο φουτμπολ και έχει ρόλο να πιάσει την μπάλα και να "σκοράρει") και είχε λάβει υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Μάρσαλ. 

Απολαβές: ανάμεσα σε 150,000 και 200,000 €

Ο Πιερία Χένρι είναι ένας ολοκληρωμένος floor general και πιστεύω πως η εξαιρετική σεζόν της Τοφάς οφείλεται και στο δικό του all-around παιχνίδι. Παιδί που ξέρει να επιλέγει πότε να σκοράρει και πότε να πασάρει, δεν θα εκβιάσει προσπάθειες και είναι αρκετά καλός αμυντικός στις γραμμές πάσας. Κατ' ουσία, κάνει όλα αυτά τα λίγα πράγματα που εκτιμούν οι προπονητές, τα περίφημα intagibles και πάντα παίζει μέσα στις δυνατότητες του με υψηλή διάθεση και ενέργεια. Το σουτ του δεν ήταν ποτέ το φόρτε του αλλά, αν και έχει θέματα μηχανικής, μπορεί να φτιάξει, δυσκολεύεται να σκοράρει με επαφή ενώ νομίζω δεν έχει αυτό το star power που θες για βασικό PG. Θα ήταν όμως καλή λύση δίπλα σε έναν ball dominant G ή ως λύση από τον πάγκο για να ηρεμεί και να βάζει σε τάξη το παιχνίδι της ομάδας. Μου αρέσει όμως σαν παίκτης. Φαίνεται εργάτης και team player. Αξίζει το ρίσκο να τον πάρεις από εκεί. Kάνει καλή σεζόν στην Τουρκία και λογικά θα έχει μπει σε ραντάρ. Κυκλώστε το όνομά του.



Alpha Kabba, C, 2.08 (ASVEL)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 5.2 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ, 56.1 % 2π

Ο Καμπά αποτελεί draft & stash επιλογή των Γερακιών από το περσινό Draft, όπου επιλέγη με την τελευταία επιλογή. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Παού - Ορτέζ προτού μεταβή στην Σερβία και το "εργοστάσιο παραγωγής" του Μίσκο Ραζνάτοβιτς, την Μέγκα Μπεμάξ. Η αποχώρηση του Ίβιτσα Ζούμπατς, άνοιξε χώρο και χρόνο για τον νεαρό Γάλλο ο οποίος τράβηξε τα βλέμματα των Γερακιών και τον επέλεξαν στο Draft, 2 θέσεις κάτω από τον συμπαίκτη του στην Στρέμσκα Μιτρόβιτσα, Όγκνιεν Γιάραμαζ. 

Ο νεαρός Γάλλος C υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι τριετές (2+1) συμβόλαιο με την ASVEL του Τόνι Πάρκερ αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι δύσκολο για κάποια Ευρωπαϊκή ομάδα με υψηλότερο budget να σπάσει την ρήτρα και να τον φέρει στους κόλπους της, όπως έκανε ο Ερυθρός Αστέρας με τον Ματίας Λεσόρτ. Οι άνθρωποι των Χωκς που θα πάνε για ψηλό στο Draft, έχουν ήδη τον Τζον Κόλινς, οι Μουσκάλα και Ντέντμον αναμένεται να μείνουν στην Ατλάντα ενώ υπάρχει και ο Μάιλς Πλάμλι που δεσμεύεται με συμβόλαιο. Επομένως, λίγο δύσκολο να φέρουν άμεσα τον Καμπά στην ομάδα, αν και ο Γάλλος θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους της ομάδας στο προσεχές Summer League. Ίσως ακόμα ένας χρόνος στην Ευρώπη και σε ομάδα υψηλότερου επιπέδου από την Βιλερμπάν, τον βοηθήσει να προετοιμαστεί κατάλληλα για την μετάβαση εκεί πέρα, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Απολαβές: ανάμεσα σε 70,000 και 100,000 €

Ο Άλφα Καμπά σε skillset θυμίζει αρκετά τον Ματίας Λεσόρτ. Ημίψηλο, αθλητικό C ο οποίος θα ζήσει με πάσες των συμπαικτών του και επιθετικά ριμπάουντ. Εν αντιθέσει με τον παίκτη του Αστέρα, ο Καμπά έχει περιστασιακή ικανότητα να σουτάρει και να βάζει την μπάλα στο πάτωμα. Στην Γαλλία, φαίνεται πάντως πως έχασε μερικά κιλά προκειμένου να γίνει ακόμα πιο εκρητικός από ότι όταν ήταν στην Μπεμάξ. Περιορισμένος βέβαια επιθετικά καθώς το face up παιχνίδι του είναι work in progress και το post-up ακόμα πιο άγουρο. Αμυντικά, έχει ψήγματα rim protection, έχει προβληματάκια με φάουλ, στην άμυνα στο P/R θέλει μια γερή ένεση από "φροντιστήριο" μιας και τα rotations του είναι αργά και παίρνει κακές γωνίες αλλά κάνει φοβερή δουλειά στα ριμπάουντ χάρη και στα μακρά του άκρα (7'5" wingspan).




Shavon Shields, 2.01, SG/SF (Trento)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 12.6 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ, 2.6 τελικές

Ο Σέιβον Σιέλντς είναι γιος ενός θρύλου του Αμερικάνικου φούτμπολ, του Ουίλ Σιέλντς. Ο πατέρας του έπαιζε σε μία αρκετά απαιτητική θέση καθώς λειτουργούσε ως "φρουρός" για τον Quarterback. Όπως καταλαβαίνετε, είχε να απορροφήσει πολλά χτυπήματα στην καριέρα του. Παραδόξως πως, δεν έχασε ούτε παιχνίδι στην καριέρα του, κάνοντας θρύλο όχι μόνο στην Επαγγελματική Λίγκα αλλά και στο κολεγιακό φουτμπολ. Ο πρεσβύτερος Σιέλντς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, με τον Σέιβον, να ακολουθεί τα χνάρια του αλλά σε άλλο σπορ. Ο μικρός έπαιξε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της κολεγιακής του καριέρας και όπως ο πατέρας του άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο Πανεπιστήμιο. 

Ο Σέιβον έχει ταυτόχρονα και την Δανική υπηκόοτητα καθώς η μητέρα του κατάγεται από την Δανία και μάλιστα έπαιξε με την U-20 της χώρας της μητέρας του. O πρώτος του επαγγελματικός χρόνος, τον βρήκε στην Φρανκφούρτη και τους Σκαϊλάινερς (έπαιξε κόντρα στον Άρη και είχε στα 2 παιχνίδια: 20 πόντοι με 8/12 2π, 1/2 3π, 1/1 1π, μαζί με 7 ριμπάουντ, 2 τελικές, 2 κλεψίματα και 4 λάθη) με τις καλές του εμφανίσεις να φέρνουν στην Ιταλία και το Τρέντο ως δανεικό, λίγο πριν τα πλέι-οφ της Ιταλικής Λίγκας. Παρά την μη κατάκτηση του Πρωταθλήματος, οι Φιναλίστ τον κράτησαν στις τάξεις τους με διετές συμβόλαιο συνεργασίας και η σταθερότητα των εμφανίσων του με την ιταλική ομάδα, σίγουρα ανεβάζει τις μετοχές του. Η Τρέντο επιστρέφει και φέτος στους Τελικούς. Επομένως για κρατήστε το όνομα του, αλάνια μου...

Απολαβές: κοντά στις 100,000 €

Ο Σέιβον Σιέλντς είναι ένας slashing swingman με ψήγματα playmaking που μπορούν να τον κάνουν έναν καταπληκτικό secondary ball handler σε μια επίθεση μισού γηπέδου. Δεν φοβάται να σουτάρει από το τρίποντο, αν και η μηχανική του δείχνει λίγο "σπασμένη" και βάζει το περιστασιακό τρίποντο αλλά εκεί που είναι αρκετά καλός, είναι να τελειώσει στο ζωγραφιστό. Δεν είναι πολύ εκρηκτικός -κάτι που σαφέστατα τον περιορίζει- αλλά μπορεί να απορροφήσει την επαφή, βγάζει ενέργεια, διάθεση και εκπληκτικό motor, όταν πρέπει να επιτεθεί στο καλάθι.  Έχει ικανότητα να δημιουργήσει καθώς στην Τρέντο παίρνει την μπάλα στα χέρια ως handler στο Pick and Roll. Αμυντικά, δεν έχει τα φυσικά προσόντα για να γίνει ο σούπερ αμυντικός αλλά είναι καλός team defender, αν αυτό μετράει. Γενικά, μιλάμε για έναν κοντρολαρισμένο παίκτη που θέλει ειδικά διαμορφωμένη επίθεση για να ταιριάξει και να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.



Cyril Eliezer - Vanerot, 2.01, SF/PF, (Paris - Levallois)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 5.6 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 33.8 % 3π

Ο Σιρίλ Ελιεζέ - Βανερό είχε δηλώσει πέρσι την συμμετοχή του στο Draft και ήλπιζε πως θα ακούσει το όνομά του στον 2ο γύρο της διαδικασίας ως πιθανό draft & stash. Όμως, απέσυρε την συμμετοχή του και προσπαθεί να βρεθεί φέτος, ενισχύοντας τις δυνατότητες του με την συμμετοχή στο Camp του Τρεβίζο, εκεί όπου πολλοί scouts θα κοιτάξουν να δουν πολλούς "άσημους" Ευρωπαίους. Έχει παίξει στα Ευρωπαϊκά Κ-16 (2012), Κ-18 (2013, 2014), Κ-20 (2016) με την Εθνική Γαλλίας όντας μια ποιοτική μονάδα έχοντας μέσους όρους κοντά στα 18-20 λεπτά ανά παιχνίδι. Μοναδική διάκριση το αργυρό στην Λιθουανία το 2012. Με το ταλέντο που βγαίνει από εκεί πέρα, δύσκολα θα βρει την θέση του στην μεγάλη Εθνική. Εδώ δεν επιλέχθηκε καν στα "παράθυρα", αν αυτό αποτελεί ένδειξη. 

Στο Παρίσι, ο Βανερό έχει συγκεκριμένο ρόλο και δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι του χρόνου αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να σταθεί σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Για ομάδες ανάμεσα στο επίπεδο EuroCup και BCL, ίσως είναι καλή λύση. Ίσως κάποια ομάδα "ρισκάρει" στα τέλη του 2ου γύρου με την περίπτωση του λόγω της πρώτης ύλης που φέρνει στο παρκέ, αν και στα μάτια μου φαίνεται λίγο ταβανιασμένος.

Απολαβές: λιγότερο από 100,000 €

Ο Σιρίλ Ελιεζέ - Βανερό έχει την πρώτη ύλη να γίνει ένας αξιόπιστος 3&D forward στο επόμενο επίπεδο, αρκεί φυσικά ο ίδιος να ανέβει επίπεδο. Προσόντα έχει και μάλιστα... τρομακτικά. Για δίμετρο φόργουορντ έχει 220 εκ wingspan, πράγμα που δεν το συναντάς κάθε μέρα και του επιτρέπει να αμυνθεί και τις δύο θέσεις των Forward. Αθλητικότατος και με ικανότητα να παίξει πάνω από την στεφάνη και στις γραμμές πάσας για να παράξει κλεψίματα. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα προβλήματα για τον 22χρονο Γάλλο. Η μηχανική του είναι inconsistent, όσο δεν πάει. Ενώ είναι καλός με στημένα τα πόδια, μετά από ντρίπλα, η απλευθέρωση γίνεται αργή, εκτελεί στο κατέβασμα με επίπεδη τροχιά ενώ όταν μαρκάρεται, φαίνεται πως ζορίζεται. Η αίσθηση του παιχνιδιού του σίγουρα προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά καθώς κάνει εύκολα λάθη, ενώ δείχνει να μην πολύ προσπαθεί ιδιαίτερα στο ριμπάουντ.



REST OF EUROPE

Elie Okobo, 1.91, SG/PG (Pau-Orthez)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 13.8 πόντοι, 4.7 τελικές, 41.8 % 3π

Για τον Οκόμπο μιλήσαμε σποραδικά, πριν από μία εβδομάδα. Ο Γάλλος κόμπο γκάρντ έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του και δίκαια έχει βρεθεί στα διάφορα mock drafts των Αμερικάνικων sites. Η καριέρα του ξεκίνησε στην ομάδα της γενέτειρας του, την Μπορντό, προτού μεταβεί στα τμήματα υποδομής της Παού - Ορτέζ και σιγά σιγά, χρόνο με τον χρόνο άρχισε να ανεβάζει τις μετοχές του με αποκορύφωμα για την ώρα, την κλήση του στην Εθνική Γαλλίας ενόψει των παραθύρων της FIBA. Πάντως ως έφηβος ήταν σχεδόν άγνωστος, με τις κλήσεις του να έρχονται στα δύο τελευταία Ευρωμπάσκετ Κ-20 στο Ηράκλειο, πέρσι το καλοκαίρι, και στο Ελσίνκι, 1 χρόνο νωρίτερα.

Το συμβόλαιο του εκπνέει φέτος το καλοκαίρι και πιστεύω θα αποτελέσει draft & stash επιλογή για κάποια ομάδα στα τέλη του 1ου γύρου / αρχές 2ου. Ο ίδιος είχε δηλώσει και πέρσι αλλά απέσυρε την συμμετοχή του. Και μάλλον έκανε πολύ καλά. Αξίζει το ρίσκο να τον πάρεις από εκεί και να τον φέρεις σε ένα περιβάλλον όπου θα μάθει πράγματα και θα βελτιώσει τις αδυναμίες του παιχνιδιού του, παίζοντας σε ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτό της Pro A. Λογικά και αυτός θα έχει μπει σε μπλοκάκια ομάδων ενόψει του καλοκαίριου.

Απολαβές: ανάμεσα σε 50,0000 € και 100,000 €


Ο Οκόμπο είναι ένας undersized SG ο οποίος κοιτάζει περισσότερο να σκοράρει από το να μοιράζει το παιχνίδι. Μπορεί να δυσκολεύεται να σουτάρει μετά από επαφή στο ζωγραφιστό αλλά έχει φοβερή εναλλαγή ταχύτητας και μπορεί να σκοράρει από τα 3 επίπεδα (long, mid, short range). Δημιουργεί μέσα από το P/R αλλά η αλήθεια είναι πως κοιτάζει πιο πολύ το σκορ του παρά να σετάρει το παιχνίδι του. Θα τον χαρακτήριζα δηλαδή "2" σε κορμί "1". Αμυντικά έχει τα εργαλεία (wingspan στα 201 εκ) αλλά δεν τα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό και θα χρειαστεί να προσθέσει μερικά κιλά για να μπορεί να τα βάλει με τα κορμιά που θα συναντήσει στο NBA. Δεν νομίζω να παίξει άμεσα στο NBA λόγω ότι θα πρέπει να <<λειάνει>> το παιχνίδι του, άρα πιστεύω είναι πρώτης τάξεως επένδυση, ακόμα και για ομάδες Ευρωλίγκα. 



Elgin Cook, 1.95, SF (MHP Riesen Ludwigsburg) 


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 12 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ, 38.9 % 3π

Η αλήθεια είναι πως ένας λόγος που πήγα και στο Final Four του BCL ήταν και για να δω δια ζώσης τον Έλτζιν Κουκ, παίκτης που ήταν στο... μπλοκάκι μου εδώ και 2 χρόνια. Όταν είχα αρχίσει την αναζήτηση εργασίας σε διάφορες ομάδες της Α1, δεν σας κρύβω πως έφτιαχνα δικά μου depth charts. Σε αρκετά από αυτά, μάλιστα, είχα συμπεριελάβεi το όνομα του forward από τις Πάπιες του Όρεγκον. Ο μικρός τελικός με την Μούρθια καθώς και ο πρώτος ημιτελικός με την Μονακό ήταν εξαιρετικά δείγματα για να εντοπίσω την βελτίωση του από τις κολεγιακές του ημέρες.

Ο Κουκ έχει σπουδαία γονίδια, σε περίπτωση που δεν το ξέρετε. Ο πατέρας του είναι ο παίκτης με τον υψηλότερο μέσον όρο κλεψιμάτων στην ιστορία του NBA, ο Άλβιν Ρόμπερτσον. Τώρα γιατί δεν έχει το επώνυμο του ο Έλτζιν είναι μεγάλη ιστορία. Φέτος, πάντως για πρώτη φορά πέρασε τον Ατλαντικό. Το συμβόλαιο του στην Βάδη - Βυρτεμβέργη είναι μονοετές και νομίζω πως σίγουρα θα υπάρξουν ομάδες που θα κοιτάξουν να τον πάρουν από εκεί. Για rookie στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, η σεζόν του είναι αρκετά μεστή ενώ η προβολή της Λουντβιγκσμπουργκ μέσα από την πορεία της ως το Final 4 της Αθήνας, σίγουρα θα ενέργησε ευεργετικά για το όνομα του.

Απολαβές: λιγότερο από 100,000 €

Ο Έλτζιν Κουκ, ως παιδί του Άλβιν Ρόμπερτσον, έχει το μεγαλύτερο ταλέντο (που αλλού;) στην άμυνα. Παρά το ότι είναι undersized για forward (στο κολέγιο έπαιζε μέχρι και "4"), έχει wingspan στα 208 εκατοστά, που του επιτρέπει να καλύπτει αντίπαλους από το "1" ως και το "4". Ο Ντάνα Άλτμαν στο Όρεγκον χρησιμοποιεί τόσο ζώνη (1-2-2) όσο και switching άμυνες, εξοικειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο, παιδιά όπως ο Κουκ με το μαρκάρισμα διαφόρων θέσεων. Αμυντικά, έχει τα κενά διαλείματα του αλλά είναι παιδί που προσπαθεί και μου αρέσει. Επιθετικά, βέβαια, είναι λίγο work in progress. Καλός slasher χάρη στο πρώτο του βήμα και την επιθετικότητα με την οποία παίζει, όμως το ball handling του είναι αρκετά βασικό ενώ όταν συναντάει επαφή, τα τελειωμάτα του γίνονται λίγο... ανορθόδοξα. Τέλος, το σουτ του, αν και στα χαρτιά δείχνει καλό, έχει ελαφρά θέματα μηχανικής (αργό σημείο απελευθέρωσης, το κάτω μέρος του σώματος του έχει ανισορροπία). Συνολικά, μιλάμε πάντως για έναν slashing & defending wing ο οποίος φέρνει αθλητικότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ.



Mitchell Watt, 2.08, C/PF (Reyer Venezia)


Βασικά Στατιστικά (2017-18): 11 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 59.5 % FG

Ο Γουάτ είναι από τις περιπτώσεις που σε κάνουν να λατρεύεις το μπάσκετ και τον αθλητισμό, γενικότερα. Τον 2ο χρόνο του στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, διεγνώστη με το σύνδρομο Γκίγεν - Μπαρέ, σύνδρομο που προσβάλει 1-2 ανά 100,000 άτομα. Πρόκειται για ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό. Δεν το έβαλε κάτω όμως, δεν τα παράτησε και μετά από 2 χρόνια που δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής, κατάφερε να δείξει το ταλέντο του και να εντυπωσιάσει τους scouts στο Portsmouth Invitational Tournament, κερδίζοντας παράλληλα τον τίτλο του κορυφαίου στην Περιφέρεια MAC, την τελευταία του χρονιά.

Έπειτα από 2 χρόνια στο Ισραήλ, ο Γουάτ βρήκε τον δρόμο του για μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Συμμετείχε μάλιστα σε 2 φιλικά πριν τον κόψουν από την ομάδα. Σύντομο πέρασμα από την Αναπτυξιακή και μετά πρώτη φορά στην Ευρώπη και στην Άλμπα του Βερολίνου, πριν κλείσει την σεζόν στο "αγαπημένο" του Ισραήλ. H επόμενη σεζόν τον βρήκε στην Ιταλία και την Κασέρτα, με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις (13 double - double παρακαλώ) να επιβραβεύονται με την μεταγραφή στην Βενέτσια και την κατάκτηση του Europe Cup, πριν από 1 μήνα, κόντρα στην Αβελίνο. Για τις δυνατότητες του, έχει κάνει εξαιρετική σεζόν, όντας ο 3ος πυλώνας της ομάδας πίσω από τους Μαρκίζ Χέινς και Ώστιν Ντέι. Για παίκτη που είχε τέτοιες δυσκολίες, είναι άξιο θαυμασμού πως στέκεται σε αυτό το επίπεδο. Έχει ύλη που μεταφράζεται ενώ η ιστορία του συναρπάζει. Ίσως τον δούμε σε ομάδα EuroCup, σύντομα.

Απολαβές: ανάμεσα σε 100,000 και 150,000 €

Ο Μιτσέλ Γουάτ είναι ένας φόργουορντ / σέντερ που μπορεί μέσα από το 2-way παιχνίδι του να αποτελέσει χρήσιμη μονάδα για οποιοδήποτε σύνολο. Το πιο αξιόπιστο στοιχείο που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του, είναι το σουτ μέσης και μακρινής απόστασης που διαθέτει. Ο αριθμός 1.44 που δείχνει τους πόντους ανά σουτ που παίρνει ο απόφοιτος του Μπάφαλο, υποστηρίζουν αυτή του την ικανότητα. Θα παίξει και με πλάτη, αν χρειαστεί, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη τεχνική, να πω την αλήθεια. Είναι ελαφρύς και γρήγορος στα πόδια και αποτελεί ιδανικό ψηλό για roller στο καλάθι (παίζει above the rim όταν υπάρχει χώρος), για Pick & Pop από μέση απόσταση ή απλά για να πάρει την μπάλα , να την βάλει στο πάτωμα και να καρφώσει. Αμυντικά, στην περίμετρο, δείχνει promise αλλά έχει κάποια θέματα, αλλά γενικά είναι ένας καλός rim protector με το wingspan του στα 213 εκ να βοηθάει αρκετά σε αυτό το κομμάτι. Με έναν σωστό defensive minded προπονητή, θα μπορέσει να ξεκλειδώσει το full πακέτο των δυνατοτήτων του. Στις άλλες περιοχές του παιχνιδιού του είναι λίγο "ωμός"  ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ασθένεια από την οποία πάσχει, η οποία ρίχνει τα νούμερα του σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού όπως πχ τα λάθη, τον μικρό -αναλογικά με τα προσόντα του- αριθμό ριμπάουντ ή το ασταθές ποσοστό του στις βολές (φέτος έχει 53.9 % , πέρσι 70.7 % και πρόπερσι 66.1 %).



Arnolas Kulboka, 2.05, SG/SF, (Capo D' Orlando - δανεικός από Brose Baskets Bamberg)



Βασικά Στατιστικά (2017-18): 9 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 37.4 % 3π

Ο Κουλμπόκα εντυπωσίασε τους ανθρώπους της Μπάμπεργκ στο ΠανΕυρωπαϊκό Κ-18 στον Βόλο, όπου είδαν το potential του νεαρού από τα τμήματα υποδομής της Ζαλγκίρις και υπέγραψαν μαζί του πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, με διάφορα NBA outs. Οι Γερμανοί ήξεραν τι έπαιρναν και ήθελαν σταδιακά να τον αναπτύξουν. Αρχικά, έπαιρνε χρόνο στο Πρωτάθλημα Κ-19 της Λίγκας προτού μεταβή με διετή δανεισμό στο γειτονικό Μπάουναχ (16 χλμ από το Μπάμπεργκ) και στην ομάδα της Β' Γερμανίας. Οι καλές του εκεί εμφανίσεις θα επιβραβευτούν με τον Αντρέα Τρινκιέρι να τον φέρνει από τον πάγκο σε παιχνίδι της Μπουντεσλίγκα απέναντι στην Ιένα (1/5/2017) όπου ο μικρός "γράφει" 13 πόντους με 3/7 τρίποντα και 5 ριμπάουντ σε 22 λεπτά συμμετοχής, σε ένα εύκολο απόγευμα όπου οι Βαυαροί πήραν το ροζ φύλλο αγώνα με 61-74. Στο τέλος της χρονιάς, δήλωσε το όνομα του στο Draft έπειτα από ένα ενθαρρυντικό δείγμα στο Τρεβίζο (είχε 10 σερί τρίποντα) αλλά απέσυρε το όνομα του, για να το δηλώσει φέτος. 

Στην καστρούπολη του Ιταλικού Νότου, ο Κουλμπόκα δεν βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον αλλά η ποιότητα του ξεχυλίζει. Η Ορλαντίνα φέτος παρουσιάζει μια τραγική επίθεση και ακόμα χειρότερη άμυνα. Τουλάχιστον, οι προσπάθειες του στο FIBA Champions League ανταμείφθηκαν με την ανακήρυξη του ως ο καλύτερος νεαρός παίκτης της Διοργάνωσης. Με την Μπάμπεργκ εκτός EuroLeague από του χρόνου, λογικά θα βρει τις ευκαιρίες του να καθιερωθεί και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του, πριν μεταβεί στο NBA, σε περίπτωση που ακούσει το όνομα του στην φετινή διαδικασία. Η λογική λέει πως θα αποτελέσει draft & stash επιλογή στο τέλος του 2ου γύρου, μιας και έχει ακόμα δρόμο, μέχρι να θεωρηθεί "έτοιμο προϊόν".

Απολαβές: κοντά στις 70,000 €

Ο Αρνόλντας Κουλμπόκα ως γνήσιο τέκνος της Βαλτικής, έχει χέρι. Όχι απλώς χέρι. Βρωμόχερο, μετά συγχωρήσεως. Μαζί με τον Μαθάιας που εξετάσαμε παραπάνω, ίσως είναι οι καλύτεροι σουτέρ της λίστας. Τρομερός καρπός ο πιτσιρικάς. Γρήγορη απελευθέρωση, όμορφη μηχανική, εξαιρετική ισορροπία. Από τεχνικής άποψης, είναι από τα καλύτερα που έχω δει σε αυτήν την ηλικία. Θα επιτεθεί τα closeout, θα καρφώσει την μπάλα όταν έχει χώρο ενώ θα σουτάρει και μετά από ντρίπλα. Περιστασιακά και κυρίως με την Εθνική Λιθουανίας, έδειχνε διάθεση να ποστάρει κοντύτερους αντιπάλους αλλά με το σώμα που έχει, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να το κάνει μεγαλώνοντας. Αν και δείχνει ψήγματα playmaking, ενεργώντας ως χειριστής στο P/R, πρέπει να βελτιώσει το below average court vision του, αν θέλει να γίνει ένας υποτυπώδης δημιουργός μισού γηπέδου στο μέλλον.  Αμυντικά, ενώ έχει φοβερό wingspan (211 εκ.), δεν φαίνεται να το αξιοποιεί ιδιαίτερα. Ο κορμός του είναι αδύναμος με τους αντιπάλους , να τον σημαδεύουν εύκολα στην άμυνα. Αν γίνει έστω υποτυπώδης αμυντικός, θα έχει φοβερό μέλλον ως 3&D πλάγιος. Ο χρόνος θα δείξει τι μπορεί να πετύχει στην πίσω πλευρά του παρκέ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ



Υ.Γ 1: Αυτό είναι το πρώτο μέρος των εορτασμών στο πλαίσιο των 2 χρόνων από την δημιουργία της κοινότητας μας, μιας κοινότητας που ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς, λόγω και της δικής σας συμμετοχής. Γι' αυτό, θέλω να σας ευχαριστήσω για την διάθεση σας να συνεισφέρεται στο όλο εγχείρημα που λέγεται Fifty Shades of Basketball, ένα εγχείρημα που σκοπό έχει να αναδείξει τις διάφορες πτυχές του μπάσκετ, μέσα από την τακτική και όχι μόνο προσέγγιση. 

Λόγω και της στρατιωτικής θητείας στην μέση, με τον επόμενο χρόνο, ουσιαστικά να προμηνύεται πιο δύσκολος όσον αφορά τις πιο interractive δραστηριότητες της σελίδας (Facebook Lives, Q&As, κλπ), αποφάσισα να κρατήσω αυτό το εορταστικό κλίμα όλο τον μήνα. Θα υπάρχει ηχητικό άρθρο άμεσα (μαζεύω υλικό, οργανώνω σημειώσεις) και έχω ετοιμάσει το γενικό περίγραμμα για τα ιδανικά άρθρα στελέχωσης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκόυ ενώ θα υπάρχει το "μπαλαντέρ" το οποίο θα έχει είτε την ΑΕΚ είτε τον Άρη, ή ακόμα και τις δύο. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, να πω την αλήθεια. Επίσης, νομίζω σας χρωστάω κάτι, ξέρω όμως ότι κάποιοι από εσάς δίνετε εξετάσεις, οπότε το κρατάω για να το αποκαλύψω πιο μετά. Γι' αυτό σας λέω να μείνετε συντονισμένοι...


Υ.Γ 2: Δεν σας το έχω κρύψει και ξέρετε ο μεγάλος μου πόθος είναι να εργαστώ σε μια επαγγελματική ομάδα. Το έχω εκμυστηρευτεί σε πολλούς, το μοιράστηκα μαζί σας στο πρώτο ηχητικό άρθρο της σελίδας, θα το έχετε καταλάβει οι περισσότεροι, όσοι δεν στέλνετε μηνύματα τακτικά στην σελίδα. Από σήμερα, θα προσπαθήσω να εξαντλήσω τις φετινές μου πιθανότητες. Μια φορά, έτυχε μια καλή ευκαιρία στον Φάρο Λάρισας αλλά δυστυχώς δεν τελεσφόρησε κάτι. Ελπίζω φέτος, να πετύχω κάτι καλύτερο. Ευχηθείτε μου καλή τύχη !!

Υ.Γ 3: Τραγελαφικά αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό μπάσκετ. Με μία λέξη; (συγχωρέστε μου την έκφραση) ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ. 

Υ.Γ 4: Καλή επιτυχία και στα παιδιά που δίνετε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο όπως εγώ, είτε Πανελλήνιες, είτε Ενδοσχολικές. Καλό κουράγιο εύχομαι, μόνο. Τα έχω περάσει και ξέρω πως είναι...



Υ.Γ 5: Επιτέλους αλλαγή πλεύσης στην Ανδαλουσία με τον Φώτη Κατσικάρη να φέρεται έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ουνικάχα. Άντε γιατί είχε κουράσει αυτό το αργόσυρτο μπάσκετ του Πλάθα. Περισσότερα και μέσω της σελίδας...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου