Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Η Στιγμή της Αλήθειας



Η regular season τέλειωσε και έρχεται η ώρα για τα play-off της Ευρωλίγκας. Ήρθε η στιγμή όπου ο κάθε παίκτης και προπονητής των υπόλοιπων 8 μονομάχων θα σταθεί μπροστά στον καθρέπτη. Εκείνος όμως δεν θα πει ποτέ ψέμματα και θα δείξει σε όλους τον πραγματικό τους αντίπαλο, τον ίδιο τους τον εαυτό. Η στιγμή της Αλήθειας έφτασε και θα είναι αμείλικτη με όλους. Ο John Constantine σχολιάζει την πορεία των ελληνικών ομάδων στην α' φάση και παράλληλα δίνει την δίκη του οπτική για τις αναμετρήσεις των φετινών αγώνων νοκ-άουτ. 



Καλησπέρα σε όλους, 

Τέλος η α' φάση με τις ελληνικές ομάδες να πετυχαίνουν τον στόχο που είχαν θέσει για την regular season, την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας. Πράγματι, για τις ομάδες μας, το πλεονέκτημα έδρας ισοδυναμεί με μισή πρόκριση. Από το 2009 (όταν και καθιερώθηκε το σύστημα best of 5) μόνο ο Ολυμπιακός του 2011, δεν έχει καταφέρει να προκριθεί έχοντας τα πρώτα 2 παιχνίδια στο σπίτι του. Ο Ολυμπιακός το πήρε σχετικά εύκολα, δίχως να κινδυνεύσει ιδιαίτερα καθώς από την 10η αγωνιστική και μετά, βρίσκονταν σταθερά στην πρώτη 4άδα. Ο μεν Παναθηναϊκός έπρεπε να περιμένει μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για να το "καπαρώσει", εκμεταλλευόμενος κάθε ολίσθημα της Φενέρμπαχτσε, η οποία μάλιστα του είχε πάρει και την διαφορά στο μεταξύ τους παιχνίδι! 

Είναι δύσκολο να κάνουμε μια πρώιμη κριτική για το τι είδαμε από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα καθώς μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες, οι ομάδες παρουσίασαν διάφορες αυξομειώσεις. Μπορούμε κάλλιστα όμως να τις κρίνουμε όταν έπιασαν το ζενίθ της απόδοσης τους.



Οι μεν Ερυθρόλευκοι, έπιασαν το ταβάνι τους από αρχές Δεκέμβρη (10η αγωνιστική) ως τα μέσα Μαρτίου (26η αγωνιστική) όπου μέτρησαν ένα ρεκόρ 13-4. Οι 3 ήττες ήρθαν εκτός έδρας με αντιπάλους όπως η Μπάμπεργκ, η Μιλάνο, η Φενέρμπαχτσε ενώ η μοναδική εντός έδρας ήττα ήταν από την Γαλατάσαραϊ, με την θλιβερή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο (23-45 το επιμέρους σκορ τότε). Στο διάστημα αυτό, σκόραραν 78.2 πόντους και δέχονταν 71.6 αντίστοιχα. Συγκριτικά με τον μέσον όρο του, ο Ολυμπιακός ήταν 33.3 % φορές καλύτερος στην άμυνα. Πράγματι, μπορεί κανείς να δει πως στο διάστημα αυτό, κράτησε τους αντιπάλους του 7 φορές κάτω από τους 70 πόντους ενώ δέχτηκε πάνω από 80 μόλις 3 φορές. Η περιφερειακή του άμυνα σχεδόν άγγιξε το άριστα δεχόμενη κάτι λιγότερο από 1 στα 3 τρίποντα (32.8 %), με κορυφαία επίδοση το 2/20 που έγραψε απέναντι στην Νταρουσάφακα στο ματς του ΣΕΦ. Πέρα από την αριθμολογία, στους 4 μήνες αυτούς, οι εν ενεργεία Πρωταθλητές Ελλάδος εδραιώθηκαν στην 3η θέση, έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ. Βέβαια, αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί (βλ. ματς με την Φενέρμπαχτσε) ή είχαν μεγαλύτερη διάθεση (βλ. ματς με την Μιλάνο, Γαλατάσαραϊ,), ίσως είχαν εξασφαλίσει και την πρώτη θέση και να μιλάγαμε επί διαφορετικής βάσεως. Αν αναλογιστούμε πως στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου που εξετάζουμε, οι Πειραιώτες αντιμετώπιζαν διάφορους τραυματισμούς (κυρίως Σπανούλης, Άκετ, Πρίντεζης), η επίδοση τους είναι αξιοθαύμαστη.



Οι μεν Πράσινοι βρήκαν την φόρμα τους, την στιγμή που ο Ολυμπιακός την έχασε. Πιο συγκεκριμένα, την επομένη της οδυνηρής ήττας από την Ζαλγκίρις, με την κατάρρευση στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει για πρώτη φορά πάνω από 5 συνεχόμενες νίκες, το μεγαλύτερο του σερί μετά τον Δεκέμβρη. Στο διάστημα το οποίο εξετάζουμε, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος πήραν μεγάλες νίκες απέναντι σε Ρεαλ και ΤΣΣΚΑ εντός έδρας ενώ πήραν το μεγάλο διπλό στην Βιτόρια. Μέρος αυτής της ανάκαμψης των Πρασίνων οφείλεται στο ότι ο Τσάβι Πασκουάλ με την επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ,  σταμάτησε τους πειραματισμούς στην αρχική πεντάδα. Πλέον έχει καθιερωθεί το αθλητικό σχήμα με Καλάθη - Φελντίν στα γκάρντ, Νίκολς με Γκιστ στα φτερά και Κρις Σίγκλετον στο "5". Η συγκεκριμένη διάταξη έχει χρησιμοποιηθεί 4 φορές τα τελευταία 5 παιχνίδια, δείγμα σταθερότητας, αν μη τι άλλο. Όσον αφορά στους αριθμούς, οι 6 φορές Πρωταθλητές Ευρώπης δέχτηκαν μόνο 70.4 πόντους, σκόραραν 80 κατά μέσον όρο και υποχρέωναν τους αντιπάλους τους σε 16.6 λάθη ανά αγώνα. Η βελτίωση τους είναι αισθητή καθώς στα προηγούμενα 25 παιχνίδια δέχονταν 73.4 πόντους, σκόραραν μόλις 74.5 και ωθούσαν τον αντίπαλο τους μόνο σε 13.3 λάθη. Η μεταβολή αυτή προς το καλύτερο, επέτρεψε στο Τριφύλλι να πετύχει μεγάλες νίκες σε ματς - Τελικούς και να χρησιμοποιήσει ως άρμα μάχης στα playoff, το σχεδόν απόρθητο κάστρο του (14-1). 

PLAY-OFFS


1 Ρεαλ Μαδρίτης vs 8 Dogus Νταρουσάφακα 























α' γύρος: Νταρουσάφακα 81 - 68 Ρεαλ Μαδρίτης
β' γύρος: Ρεαλ Μαδρίτης 101 - 83 Νταρουσάφακα

Η πρωτάρα στα playoff Νταρουσάφακα απέναντι στο μεγαθήριο που λέγεται Ρεαλ Μαδρίτης. Το μεγαλύτερο όπλο των νεόπλουτων Τούρκων λέγεται David Blatt. Ο Αμερικανοεβραίος mastermind αντιμετωπίζει τον Pablo Laso, τον οποίο είχε κάνει ρουά-ματ πριν από 3 χρόνια στο Μιλάνο, ως head coach της Μακάμπι. Ο ίδιος γνωρίζει πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι παίκτες του πρέπει να υπερβούν τον εαυτό τους αν θέλουν να βρεθούν στο Final 4. Οι Μαδριλένοι έχουν έναν βαθύ πάγκο σε αντίθεση με τους Τούρκους οι οποίοι έχουν ελάχιστες διαθέσιμες επιλογές, κάτι το οποίο ίσως κρίνει και την έκβαση της σειράς. Οι Πρωταθλητές Ισπανίας έχουν τις προσωπικότητες να ξεπεράσουν τον αντίπαλο τους σαν οδοστρωτήρας και να βρεθούν πρώτοι στο μεγάλο ραντεβού του Μαΐου.

Προσωπική εκτίμηση: Ρεαλ Μαδρίτης στα 3 παιχνίδια


2 ΤΣΣΚΑ Μόσχας vs 7 Μπασκόνια




α' γύρος: ΤΣΣΚΑ Μόσχας 112 - 84 Μπασκόνια
β' γύρος: Μπασκόνια 79 - 78 ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Οι Βάσκοι απέδειξαν πως δεν είναι πυροτέχνημα και βρίσκονται για άλλη μια φορά στα play-off, μόνο που αυτή τη φορά έχουν μεγαλύτερο εμπόδιο, την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Σίτο Αλόνσο μάλλον διάλεξε αντίπαλο, χάνοντας την τελευταία αγωνιστική από την αδιάφορη Ζαλγκίρις. Εν μέρει τον καταλαβαίνω. Είναι πιο εύκολο να "κλέψεις" ένα παιχνίδι από την ΤΣΣΚΑ παρά να πας να πέσεις πάνω στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Η Ρωσική αρκούδα έχει όμως την ευελιξία να προσαρμόζεται εύκολα στον αντίπαλο της και να καμουφλάρει οποιαδήποτε τυχόν αδυναμία του ρόστερ της. Οι Βάσκοι θα εκμεταλλευτούν την έδρα τους για να τραβήξουν την σειρά όσο πιο μακριά μπορούν αλλά η ποιότητα της ομάδας του Στρατού είναι too much.

Προσωπική εκτίμηση: ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα 4 παιχνίδια

3 Ολυμπιακός vs 6 Anadolu Εφές




α' γύρος: Ολυμπιακός 90 - 66 Εφές
β' γύρος: Εφές 77 - 69 Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα playoff της Ευρωλίγκας μετά την αποχή ενός χρόνου και αντιμετωπίζει έναν γνώριμο αντίπαλο. Οι Πρωταθλητές Ελλάδος αντιμετώπισαν τους Τούρκους και σε φιλικό προετοιμασίας στα Δυο Αοράκια, οπότε μπορούμε να πούμε πως το τεχνικό επιτελείο γνωρίζει αρκετά καλά το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Δύο είναι τα κλειδιά της πρόκρισης για τους Ερυθρόλευκους. Η μισή πρόκριση θα παιχτεί στο "ανοιχτό γήπεδο καθώς η ομάδα του Σφαιρόπουλου πρέπει να βάλει χειρόφρενο στους αντιπάλους του. Η άλλη μίση πρόκριση θα παιχτεί στα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τα rebounding guards που θα του επιτρέψουν να ελέγξει το ζωγραφιστό επομένως η frontline του θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της σειράς

Προσωπική εκτίμηση: Ολυμπιακός στα 4 παιχνίδια

4 Παναθηναϊκός vs 5 Φενέρμπαχτσε




α' γύρος: Παναθηναϊκός 81 - 70 Φενέρμπαχτσε
β' γύρος: Φενέρμπαχτσε 84 - 63  Παναθηναϊκός

Ίσως η πιο αμφίρροπη σειρά των φετινών playoff. Ο Παναθηναϊκός έρχεται φορτσάτος με 5 νίκες σερί ενώ η Φενέρμπαχτσε παρουσιάζεται πληγωμένη από τους τραυματισμούς και μετράει 2 νίκες στα τελευταία 5 παιχνίδια. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος καλούνται να υπερασπιστούν το απόρθητο της έδρας τους απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα κατέβει θυμωμένος και έτοιμος να χτυπήσει στα κρυφά για να πάρει έστω μία νίκη στο ΟΑΚΑ. Οι Πράσινοι πρέπει να εκμεταλλευτούν το βάθος του πάγκου τους καθώς και την αθλητικότητα τους. Κλειδί θα αποτελέσει η εξουδετέρωση του Σλούκα. Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο εγκέφαλος της αρμάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο περιορισμός του θα πρέπει να είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα δομηθεί η επιστροφή του ΠΑΟ στα Final 4.

Προσωπική Εκτίμηση: Φενέρμπαχτσε στα 5 παιχνίδια 

Για οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο, μην διστάσετε να στείλετε μήνυμα στην σελίδα ή στο Twitter. Είμαι πάντα πρόθυμος για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το μπάσκετ κι όχι μόνο...

Λόγω των ημερών του Πάσχα, οι δημοσιεύσεις της σελίδας θα είναι λίγο αραιές και σποραδικές. Ελπίζω όλοι σας να περάσετε τις Άγιες αυτές ημέρες μαζί με τα πρόσωπα που αγαπάτε και να είστε ευτυχισμένοι.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους,

Από καρδιάς,

Κωνσταντίνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου