Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

The Dark Knight Rises


Ο Ουφούκ Σαρίτσα δεν μοιάζει με τον Bruce Wayne αλλά για τους αντιπάλους του, θυμίζει αρκετά τον ήρωα της Μarvel. Φοράει μαύρα συνέχεια και επιτίθεται πάντα στα σκοτεινά. Ο Αριστοφάνης είχε πει κάποτε πως «δεν θα βρεις τους ήρωες ποτέ στο σκοτάδι.» Μόνο που ο αρχαίος Έλληνας κωμικός δεν είχε σκεφτεί κατά διάνοια, τον Batman. Το blog των The Sixth Men αναλύει την δουλειά του Ουφούκ Σαρίτσα στην Μπεσίκτας. 


Με τον νυν τεχνικό της Μπεσίκτας, έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία στο πως βλέπουμε το άθλημα. Παρατηρώντας την δουλειά του τα τελευταία 3 χρόνια, έχω δει πως είναι ένας μετρ της άμυνας με έξτρα δόση αθλητικότητας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι ομάδες του βγάζουν ενέργεια, ταχύτητα, δυναμισμό, αυταπάρνηση. Ο κόουτς Σαρίτσα είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος όμως το μπάσκετ του χαρακτηρίζεται πολύ "λαϊκό" σε σχέση με τον διεθνισμό που επικρατεί στην γείτονα χώρα. Όμως δεν παύει να είναι ένα μπάσκετ που σε κάνει να μένεις καθηλωμένος επί 40 λεπτά καθώς κάθε άμυνα, κάθε επίθεση σου δίνει την αίσθηση του badass, όπως ακριβώς και ο Batman. 

Φέτος, έπειτα από 4 χρόνια, ο Σαρίτσα είπε αντίο στο μεγάλο λιμάνι και την Πινάρ Καρσίγιακα και αποδέχτηκε την πρόταση της Μπεσίκτας. Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έχει να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο από το 2012 ενώ έχει να μπει στα πλέι οφ του Τουρκικού πρωταθλήματος από το 2014. Την ίδια χρονιά έφτασε στην νοκ-άουτ φάση του Eurocup ενώ πέρσι δεν κατάφερε καν να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού ! Οι καλύτερες μέρες πρέπει να έρθουν και οι ιθύνοντες της ομάδας αποφάσισαν να επενδύσουν στον καλύτερο Τούρκο προπονητή μετά τον Εργκίν Αταμάν.



Ο Ουφούκ Σαρίτσα, σε μια κίνηση ανανέωσης, ξήλωσε όλους τους ξένους της ομάδας, δείχνοντας την αλλαγή πλεύσης του συλλόγου προς την δική του νοοτροπία. Όχι 1, όχι 2 αλλά 10 νέοι παίκτες θα φοράνε φέτος τα ασπρόμαυρα των Αετών της Πόλης. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, η κίνηση για τον Ιλκάν Καραμάν είναι αυτή που ξεχωρίζει.  Ο Τούρκος πάουερ φόργουορντ που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στο γόνατο τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να κάνει το comeback. Πέρσι, έβγαλε την χρονιά στην δεύτερη εν τάξει κατηγορία του Τουρκικού πρωταθλήματος με την Ατσιμπαντέμ. Ο πρώην παίκτης της Φενέρ φέρνει ενέργεια στο παρκέ και στις δύο πλευρές του παρκέ ενώ μπορεί ακόμα να σουτάρει αποτελεσματικά από μακριά. Ο Σαφάκ Ετζέ μπορεί να δώσει άμεσα σκορ από τον πάγκο ενώ ο Σερτάκ Σανλί έρχεται να δώσει σκληράδα στην frontcourt. Τέλος, ο βετεράνος, Ερκάν Βεϊσέλογλου (πρωταθλητής με την Καρσίγιακα του Σαρίτσα το 2015) μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ως πλάγιος χάρη στις κινήσεις του μακριά από την μπάλα και την εκτελεστική του δεινότητα (πέρσι σούταρε με 36% από μακριά με την Τουρκ Τέλεκομ σε όλες τις διοργανώσεις). 

Όσον αφορά τους ξένους, οι κινήσεις του μαρτυρούν πως προσπαθεί να χτίσει μια νέα Καρσίγιακα. Αρχικά, απόκτησε το πρωτοπαλίκαρο του στην Σμύρνη, Ντι-Τζέι Στρόμπερι και τον κούμπωσε με τον Μίκαελ Τόμπσον, τον πρώτο σκόρερ του Γαλλικού Πρωταθλήματος με την Παού-Ορτέζ, ο οποίος θυμίζει αρκετά τον Μπόμπι Ντίξον. Ο απόφοιτος του Νorthwestern είναι ένας δυναμικός σκόρερ παρά το μικρό ανάστημα του (1.78 μέτρα). Πέρσι στην Γαλλία μέτρησε 17.9 πόντους (91% 1π- 54.5% 2π -39.2% 3π) με 5.2 τελικές και 0.9 κλεψίματα. Παράλληλα, στα γκαρντ πρόσθεσε τον Μαίκλ Ρόλ, ο οποίος αναμένεται να δώσει αρκετές λύσεις από τον πάγκο χάρη στην έφεση του στο μακρινό σουτ και στο να "τρέχει" το pick and roll. 



Στα φόργουορντς, έκανε δύο απανωτά "χτυπήματα" φέρνοντας τους Ερλ Κλάρκ και Κάιλ Ουίμς. Ο πρώτος έχει πολυετή εμπειρία στο ΝΒΑ (καθώς είχε παίξει σε Σανς, Λέικερς, Καβς, Νίκς και Νετς) και ως "σχολιαρόπαιδο" παρουσίαζε την μοναδική ικανότητα να αμύνεται σχεδόν όλη την αντίπαλη πεντάδα !! Πλέον στην Ευρώπη, ο Κλάρκ θα χρησιμοποιείται στο "4" χάρη στην ικανότητα του να ανοίγει το γήπεδο και να πασάρει στους συμπαίκτες από το high post. Ο μεν Ουίμς, είναι Euroleague-material και δίνω extra credit στον Σαρίτσα που τον "τσίμπησε". Μιλάμε για έναν τρομερό πλάγιο με ικανότητα στο σουτ (39.5% από το τρίποντο στο Γαλλικό πρωτάθλημα) και να βάλει την μπάλα στο παρκέ. Είπε κανείς κάτι για τον Τζον Ντίμπλερ;


Τέλος, βασικός πυλώνας στο ζωγραφιστό θα είναι ο Βλάντιμιρ Στίματς, που πέρσι αγωνίστηκε στον Ερυθρό Αστέρα και με την Εθνική Σερβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Μπεσίκτας θα επιδιώξει να ακουμπήσει πάνω του στο ζωγραφιστό και να πάρει τους 7-8 πόντους που μπορεί να δώσει κάθε βράδυ, ο Σέρβος διεθνής μέσω του ωμού post up παιχνιδιού του.





Η νέα Μπεσίκτας του Ουφούκ Σαρίτσα σίγουρα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον μιας και η στελέχωση του ρόστερ θυμίζει αρκετά την Καρσίγιακα που προ διετίας πήρε το πρωτάθλημα. Η όλη δουλειά του κόουτς παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και προτείνω ανεπιφύλακτα την νέα σεζόν να κυκλώσουμε στο ημερολόγιο μας ορισμένα ματς της Μπεσίκτας. Είμαι σίγουρος πως θα μας καθηλώσει για άλλη μία φορά.

Υ.Γ. 1 : Ακόμα δεν ξεκίνησε η προετοιμασία και ήδη άρχισαν οι τραυματισμοί στην Γαλατάσαραι. Έξω ο Μίτσοφ 4 εβδομάδες, στα πιτς ο Κρίστιτς με ενοχλήσεις στο γόνατο, 10 μέρες εκτός και ο Ρας Σμιθ. Λες να πιάνουν τα βουντού μου; Χιχιχιχι... 

Υ.Γ. 2: Σούπερ φιλικό του Άρη με την ΤΣΣΚΑ στις 11 του μήνα  στην Θεσσαλονίκη με τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ 3. Ευκαιρία να πάρουμε τα πρώτα δείγματα των νέων ξένων του Άρη και να αξιολογήσουμε επί του πρακτέου τις περιπτώσεις τους. 

Υ.Γ. 3:  Ευτυχώς ήμουν αρκετά τυχερός και όταν η ΑΕΚ έπαιξε απέναντι στην Μπεσίκτας στα πλαίσια των ομίλων του Champions League, είχα την τιμή να συνομιλήσω έστω για λίγο με τον κόουτς. Η συζήτηση ήταν μεν ολιγόλεπτη και όχι τόσο σε βάθος όσο θα ήθελα αλλά αξίζει έστω και λίγο να της ρίξετε μια ματιά εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου