Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

The Force Awakens




"Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη". ο John Constantine αναλύει την δουλειά που έχει κάνει ο Άρης την τελευταία τριετία σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Νομίζω το έχετε καταλάβει όλοι σιγά-σιγά καθώς μέσα από την σελίδα έχω εκφράσει πολλάκις την λατρεία μου για την δουλειά που έχει κάνει ο Άρης σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία χρόνια. Όλα ξεκίνησαν με την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον κ. Νίκο Λάσκαρη και γιγαντώθηκε με την πρόσληψη του κόουτς Δημήτρη Πρίφτη, τον οποίο θαυμάζω προσωπικά. 

Ο κ. Πρίφτης φημίζεται για το ότι είναι σπεσιαλίστας της άμυνας, κάτι που το στηρίζουν και οι αριθμοί καθώς εδώ και 2 χρόνια ο Άρης είναι σταθερά μέσα στις 5 καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος. Επίσης, ο κόουτς κατά την θητεία του στον Άρη έχει δείξει δείγματα πως είναι εξαιρετικός στο recruiting. Οι ξένοι που έχει φέρει είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον, με αποκορύφωμα φυσικά την επιλογή του Οκάρο Ουάϊτ. Φέτος, στην τρίτη του χρονιά στο τιμόνι της ομάδας διαχειρίστηκε πολύ σωστά την φυγή όλων των ξένων και κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή ενός παίκτη απευθείας από το ΝΒΑ (Ντέβιν Μάρμπλ) και ενός παίκτη με εμπειρίες στην Ευρωλίγκα, τον Βίκτορ Σανικίτζε. 

Τακτικά, ο Άρης βασίζεται στην νέα νόρμα του παγκόσμιου μπάσκετ, την περίφημη ταχυδύναμη. Τι εστί ταχυδύναμη; Ταχυδύναμη ορίζεται ως η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν υψηλότερων τιμών δύναμης στη μονάδα του χρόνου. Σε απλά λόγια, ο κόουτς Πρίφτης θέλει να κάνει τον Άρη μια υψηλών προδιαγραφών αθλητική, macho ομάδα. Μια ομάδα που θα τρέχει περισσότερο και θα είναι πιο δυνατή από τον αντίπαλο. Μέσα από την άμυνα, η ομάδα του Άρη επιδιώκει να πάρει το μομέντουμ του κάθε αγώνα και να στριμώξει τον αντίπαλο στα σκοινιά. Πέρσι, είδαμε την χρήση κατά κόρον μιας 1-2-2 full court press άμυνας η οποία σκοπό έχει να μειώσει τον χρόνο επίθεσης του αντιπάλου. Στην παρακάτω φάση, οι παίκτες της Ούνιξ ίσα που θα προλάβουν να περάσουν το κέντρο και θα τους μείνουν μόνο 15 δευτερόλεπτα για επίθεση.


Είναι εύκολο να φανταστούμε την φετινή διάταξη της παραπάνω άμυνας με τον Μάρμπλ στο «κεφάλι» της άμυνας, τον Τζένκινς και τον Μούρτο στο κέντρο ενώ ο Κάμινγκς να είναι πίσω με τον Μπάκνερ. 

Επιθετικά, θα ήθελα να δούμε πως θα κινηθεί με τα νέα του αποκτήματα οπότε αφήνω αυτήν την κουβέντα για μέσα στη χρονιά. Ας δούμε τώρα μία στα γρήγορα τα φετινά αποκτήματα του Άρη:  



Ο Γουίλ Κάμμινγκς είναι ένας μακρύς point guard ο οποίος παρά το ύψος του (1.88 μ) φαίνεται πως παίζει ψηλότερος από ότι δείχνει καθώς έχει άνοιγμα χεριών στα 201 εκατοστά, παρακαλώ. Ο απόφοιτος του Temple είναι ο ιδανικός playmaker για το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο κόουτς. Ταχύτατος στο ανοιχτό γήπεδο, μπορεί να σουτάρει από μακριά και μπορεί να παίξει ικανοποιητικά το pick and roll. Θα χρειαστεί βελτίωση ως οργανωτής μισού γηπέδου καθώς ακόμα κάνει πολλά λάθη ενώ αμυντικά ακόμα θα χρειαστεί δουλειά για το επόμενο στάδιο. Είμαι σίγουρος όμως πως με μια ιδιοφυία της άμυνας όπως ο κόουτς Πρίφτης σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί. Με μια καλή χρονιά στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις μετοχές του Ντόμινικ Ουότερς και γιατί όχι να τις ξεπεράσει...




Ο Μάϊκλ Τζένκινς σίγουρα έχει μεγάλα παπούτσια να χωρέσει δεδομένου ότι έχει να καλύψει το κενό του Τζερέλ Μακνιλ. Ο 29χρονος combo guard είναι μεν ένας γυρολόγος των Ευρωπαϊκών παρκέ (Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία) αλλά μπορεί να σουτάρει από μακριά (νικητής του διαγωνισμού τριπόντων το 2014 στο τουρκικό All-Star Game), να κατεβάσει ριμπάουντ για το ύψος του, να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του και να παράξει κλεψίματα. Σίγουρα και εκείνος θα χρειαστεί να περιορίσει τα λάθη του στην οργάνωση του παιχνιδιού. Δίπλα στον Κάμινγκς θα έχει τον ρόλο του δεύτερου χειριστή - spot up shooter, κάτι που έλειψε πέρσι από τον Άρη.



Ο γνωστός σε όλους μας Μιχάλης Τσαϊρέλης επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη μετά από 4 χρόνια και σίγουρα μπορεί να βρει ρόλο στην επίθεση του κόουτς Πρίφτη. Αν και δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ τριων πόντων (26.1% στην τελευταία του full season με τον ΠΑΟΚ), ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού είναι αρκετά καλός με πλάτη στο καλάθι. Δεν αποκλείεται να τον δούμε να παίζει και "5" σε κάποια ελαφρά σχήματα προκειμένου η ομάδα να ακουμπήσει με αυτόν στο ζωγραφιστό ή σε σχήμα με έναν floor spacer στο "4", όπως ο Σανικίτζε. Η ομάδα χρειάζεται τους Έλληνες παίκτες και ο Τσαϊρέλης είναι μια προσιτή περίπτωση για τα δεδομένα της ομάδας.




Ο Γεωργιανός combo forward, Βίκτορ Σανικίτζε που αρχικά ακούστηκε για τον Παναθηναϊκό εν τέλει ήρθε στην Ελλάδα αλλά για τον Άρη. Αν και πρωταρχικός στόχος του Άρη ήταν το πουλέν της σελίδας , Στέφαν Γιάνκοβιτς (http://fiftyshadesbball.blogspot.gr/2016/06/stefan-jankovic.html), η είδηση της υπογραφής του με μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο από την Χιτ, ανάγκασε τον Άρη να δει άλλους παίκτες. Ο πρώην παίκτης της Σιένα είναι streaky ως σουτέρ μακρινής απόστασης ενώ έχει καλούς μηχανισμούς. Στην Ελλάδα όμως μπορεί να κάνει την διαφορά χάρη στο court vision του και την ικανότητα του στην προσωπική άμυνα. Δύσκολα θα έχει το αμυντικό impact του Οκάρο μιας και έχουν περάσει τα χρόνια αλλά είναι η καλύτερη δυνατή προσθήκη για την "αγαπημένη" θέση του κόουτς Πρίφτη.



Ο Έρικ Μπάκνερ είναι άλλη μια εξαιρετική κίνηση για τα δεδομένα του Άρη. Ο απόφοιτος του Georgia State είναι ένα αθλητικό "5" που μπορεί μέσω του Άρη να εξασφαλίσει ένα καλύτερο συμβόλαιο. Ο πρώην παίκτης της Τούρκ Τέλεκομ έχει απίστευτο timing στις τάπες (τέλειωσε ως ο παίκτης με τις περισσότερες τάπες στην ιστορία του πανεπιστημίου, παίζοντας μόνο για 2 χρόνια), έχει τεράστιο άλμα για να τελειώνει alley oops, εξαιρετικά rolls προς το καλάθι και αίσθηση για το ριμπάουντ. Σαφέστατα, το επιθετικό του παιχνίδι είναι ακόμα ωμό και είναι κακός σουτέρ βολών αλλά πιστεύω πως θα είναι ποιοτική αναβάθμιση από τον non rim protector Τζαμέλ Χάγκινς



Την frontiline συμπληρώνει ο Βασίλης Καββαδάς που θα προσθέσει τα μυϊκά κιλά που έλειψαν πέρσι χωρίς τον Νέιμικ. Ο κοκκινομάλλης σέντερ ήταν από τους αγαπημένους μου παίκτες κυρίως λόγω της ενέργειας που έφερνε στο παρκέ. Ο πρωήν Ερυθρόλευκος όμως, Βασίλης Καββαδάς, είναι πιο προικισμένος επιθετικά και έρχεται από μια σούπερ χρονιά στον Αρκαδικό (14.9 πόντοι - 70.8% 2π - 6.4 ριμπάουντ), όντας ίσως ο καλύτερος Center του Πρωταθλήματος.



Τέλος, η πιο ηχηρή κίνηση του Άρη στην αγορά ήταν η απόκτηση του Ντέβιν Μάρμπλ, ενός εν ενεργεία ΝΒΑer. Ο απόφοιτος του Iowa είναι ένας μακρύς forward με εξαιρετικό ball handling και χέρια-δαγκάνες που μπορούν να παράξουν πολλά κλεψίματα. Διαθέτει ποικιλία κινήσεων, κάτι που τον κάνει δύσκολο να τον μαρκάρει κάποιος αμυντικός. Το φανερό μειονέκτημα του Μάρμπλ είναι το σουτ καθώς ο μηχανισμός του φαίνεται «σπασμένος». Στο ΝΒΑ έπαιζε ως "2" αλλά στην Ευρώπη λόγω της αδυναμίας του να σουτάρει θα τον δούμε αρκετές φορές στο "3" δίπλα στον floor spacer Τζένκινς. Η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση της Διοίκησης να ανεβάσει το budget και να κάνει τον Άρη έναν θελκτικό προορισμό για Αμερικάνους παίκτες με εγνωσμένες δυνατότητες. 



Ο Άρης σίγουρα δεν έχει ακόμα τα φόντα να κοντράρει στα ίσια έναν εκ των δύο ισχυρών του Ελληνικού μπάσκετ. Πέρσι, στην σειρά με τον Παναθηναϊκό έβγαλε μαχητικότητα, καρδιά και αυταπάρνηση. Η ομάδα δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα και έπειτα από πολλά χρόνια αποπνέει αθλητική και οικονομική υγεία. Ο Άρης έχει κερδίσει τον θαυμασμό μου ως μπασκετικό φίλαθλο και ελπίζω ολοένα και περισσότερες ομάδες στην Α1 να αρχίζουν να δουλεύουν σε τέτοια πρότυπα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου