Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

The Crossing... Point Guard


Στην ταινία The Crossing Guard, ο Freddy Gale ψάχνει εξιλέωση για τον θάνατο της κόρης του από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σκοτώνοντας ο ίδιος τον άνθρωπο που την σκότωσε, μέσα σε 3 ημέρες. Σήμερα, οι ελληνικές ομάδες ψάχνουν την απάντηση στο αίνιγμα του ψηλού Point Guard που θα διορθώσει τις αδυναμίες του καλοκαιριού και ευελπιστούν πως θα δώσει την δική τους εξιλέωση για τις καλοκαιρινές ανοθρογραφίες.


Καλησπέρα, καλησπέρα! 

Μήπως είναι ψέμματα; Μήπως με γελούν τα μάτια μου; Τσιμπήστε με... 2ο άρθρο σε λίγες ημέρες το Fifty Shades of Basketball;;;; Ναι, αγαπητέ μου φίλε και αγαπητή μου φίλη, το Fifty Shades of Basketball έχει οίστρο και είπε λίγο... να το εκμεταλλευτεί. Καλώς ήρθατε λοιπόν και πάμε απευθείας στο ψητό της υπόθεσης. 

Το έχετε καταλάβει τι παίζει, έτσι; Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ φανερά ή μή φανερά αναζητούν ή τους λείπει ένας  Point Guard και μάλιστα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Τον γνήσιο, τον παραδοσιακό, τον ψηλό τον Point Guard. Αυτόν που εγώ ψάχνω με μεζούρα... Υπάρχουν; Κι όμως... Εξαρτάται πόσα θα δώσεις και σε τι ορίζοντα αποβλέπεις. Πάμε να δούμε τις περιπτώσεις που ανίχνευσε το μπασκετικό μου δαιμόνιο; 


Περίπτωση #1: Alex Hamilton, Maccabi Rishon LeZion



Key Stats: 16.4 πόντοι, 56.7% True Shooting, 29.2% Assist Percentage σε 34.1 λεπτά

Μαζί με τον ψηλό Johnathan Williams (που ακούστηκε και για την ΑΕΚ) είναι το σπουδαιότερο "περιουσιακό στοιχείο" της ομάδας του Ρισόν Λε Ζιόν, μιας ομάδας που δεν διαφέρει πολύ από την τυπική ισραηλίτικη ομάδα. Τρέξιμο, τρέξιμο και πάλι... τρέξιμο. Φουλ αθλητική και με σμολ μπολ. Την είδαμε στον όμιλο του Προμηθέα, άλλωστε. Μαζί με την Ουλμ αποκλείστηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης, οπότε ίσως σημαίνει πως είναι πιο εύκολη... περίπτωση. Ο αριστερόχειρας απόφοιτος του Louisiana Tech δεν είναι ακριβώς ο pass-first παίκτης αλλά ένας Combo Guard ο οποίος αρέσκεται να έχει την μπάλα στα χέρια για να δημιουργεί τόσο για τον εαυτό του όσο και για την ομάδα. Θετικό προσόν το συμπαθητικό σουτ ως στημένος, αν και δεν είναι ο μεγάλος σουτερ απόστασης (μόλις 33.3% φέτος σε 3.9 προσπάθειες) και καλός αμυντικός θέσης με διάθεση (όταν θέλει) και αρκούντως ικανοποιητικά προσόντα.




Περίπτωση #2: Codi Miller - McIntyre, Cedevita Olimpia



Key Stats: 14.7 πόντοι, 55.6% True Shooting, 30.3% Assist Percentage σε 29.8 λεπτά


Άλλος ένας αποκλεισμένος από την συνέχεια του EuroCup. Ο Codi-Miller McIntyre είχε κάποτε δημιουργήσει buzz όταν βρέθηκε ξαφνικά πέρσι στην Ζένιτ αλλά δεν έκανε και την σεζόν που περίμεναν στην Αγία Πετρούπολη και έφυγε για νοτιότερα και την Βαλκανική Χερσόνησο. Ο απόφοιτος του Wake Forrest δεν ξεχώρισε ποτέ για το σουτ του (διαχρονικά κυμαίνεται στα high 20s με low 30s) αλλά για την διάθεση του στο αμυντικό σκέλος. Μιλάμε για έναν παίκτη που απολαμβάνει να παίζει άμυνα όμως στην άλλη πλευρά, μην περιμένετε πολλά πράγματα. Αν μη τι άλλο, ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι καλά και να τελειώνει φάσεις στο μισό γήπεδο αλλά μέχρι εκεί. Τίμιος παίκτης.





Περίπτωση #3: DeAndre Kane, Free Agent



Key Stats (2018-2019): 7.2 πόντοι, 49.1% True Shooting, 16.4% Assist Percentage σε 22.3 λεπτά

Αν σας πω πως με προβληματίζει το status του θα με πιστέψετε; Ελεύθερος μέχρι τον Γενάρη; Ή κάποιο λάκκο έχουν τα ρεβύθια που έφαγα για μεσημέρι ή ζητάει πολλά. Όπως και να έχει, μπαίνει στην λίστα γιατί ποτέ δεν ξέρεις... Γκαρντ με μέγεθος που καλύπτει τις δύο θέσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μακρά χέρια, αμυντική προσήλωση και δυναμικά τελειώματα στο ζωγραφιστό τα δυνατά του σημεία. Αρνητικά; Κακό σουτ (σε καμία του σεζόν δεν άγγιξε το 35%), μέτριος δημιουργός και μονοδιάστατος. Πέρα από τα όποια ερωτηματικά μπορεί να σηκώνει η αγωνιστική απραξία τόσων μηνών.





Περίπτωση #4: Xavier Munford, Delaware Blue Coats


Key Stats: 19 πόντοι, 62.8% True Shooting, 29.1% Assist Percentage σε 31 λεπτά

Τον άλλοτε NBAer μας τον σύστησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο ευρωπαϊκό κοινό όταν μέσα στην  μοναδική του χρονιά στην Καταλωνία έψαχνε να βρει κάποιον υγιή παίκτη για να κατεβάσει ομάδα. Ο απόφοιτος του Rhode Island δεν ξετρέλανε κόσμο στα 14 του παιχνίδια στην Ευρώπη  (1.9 πόντοι, 0.5 ασίστ σε 6.7 λεπτά) και γύρισε πίσω στην πατρίδα του. Για μπάλωμα μέσα στην σεζόν σε ομάδα Ευρωλίγκας είναι καλή λύση πάντως. Για BCL, πολυτέλεια. Κάθομαι και εξηγώ. Ο Xavier Munford αρέσκεται στο να τελειώνει την πλειονότητα των φάσεων του γύρω από το καλάθι. Διαθέτει καλό ενδιάμεσο σουτ μετά από ντρίπλα, καλή προσωπική άμυνα και είναι καλύτερος πασέρ από ότι δείχνουν τα νούμερα του. Δεν είναι ο pass-first guy, προφανώς, αλλά ώρες ώρες δείχνει καλό court vision και αν μη τι άλλο μπορεί να τρέξει ένα Pick and Roll.





Περίπτωση #5: Markel Brown, Oklahoma City Blue


Key Stats (2018-2019): 7 πόντοι, 54.7% True Shooting, 11.1% Assist Percentage σε 20.4 λεπτά

Δεν με ξετρελαίνει ιδαίτερα ο Markel Brown να πω την αλήθεια γιατί μου φαίνεται αρκετά "νερόβραστος" αλλά για μπαλωματάκι μέσα στην σεζόν, ίσως να έχει και την χρηστικότητα του. Γνώστης των ευρωπαϊκών γηπέδων καθώς πέρσι αγωνίστηκε στην Νταρουσάφακα και το 2016-17 στην Χίμκι. Φέτος, ανήκει στην θυγατρική της OKC Thunder αλλά έχει αγωνιστεί σε πολύ μικρό δείγμα αγώνων (μόλις 8) για αυτό και παραθέτω τα περσινά στατιστικά του. Ο άλλοτε παίκτης των Nets είναι πιο πολύ CG αλλά εννοείται μπορεί να περάσει χρόνο και σαν Point Guard. Εκρηκτικός παίκτης που του αρέσει να πιέζει την μπάλα (άνοιγμα χεριών στα 201 cm) και να... καρφώνει οτιδήποτε. Το σουτ του είναι λίγο streaky ενώ ως δημιουργός είναι πιο πολύ ένας facilitator παρά ως ένας unselfish passer που "φτιάχνει" την επιθετική ροή της ομάδας του.




 Περίπτωση #6: Darius Morris, BC Enisey Krasnoyarsk


Key Stats: 8.7 πόντοι, 62.6% True Shooting, 46.1% Percentage σε 20.2 λεπτά

Εδώ βρήκαμε πουλέναρο... Δεν ξέρω πως αυτό το παιδί δεν ήρθε ποτέ Ευρώπη ως τώρα αλλά μεγάλη μαγκιά της Σιβηρικής ομάδας (δείτε στον χάρτη που είναι το Κρασνογιάρσκ...) που τον τσίμπησε. Έστω και σε αυτή την ηλικία (πατημένα 29), ο Darius Morris μπορεί να είναι μια καλή λύση για ομάδες που συμμετέχουν στα διασυλλογικά κύπελλα, κουβαλώντας μια εμπειρία 132 παιχνιδιών από τον μαγικό κόσμο. Η άλλοτε επιλογή των Lakers (2011, #41) είναι ένας pass-first Point Guard με αξιόπιστο σουτ μακρινής απόστασης και αρκετά καλή προσωπική άμυνα. Βέβαια δεν είναι ο knockdown σπεσιαλίστας (φέτος στην Ρωσία έχει μόλις 2.1 απόπειρες) ενώ το ποσοστό των βολών του σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερο (66.7% σε 2.2 προσπάθειες). Παράλληλα, έχει αγωνιστεί μόλις σε 8 παιχνίδια με την Ενίσεϊ (τα 5 μόλις στην VTB) και υποθέτω πως ο παίκτης αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού




Περίπτωση #7: Tarik Philip, Tofas SC


Key Stats: 11.3 πόντοι, 57% True Shooting, 22.1% Assist Percentage σε 25.5 λεπτά

Η Τοφάς έχει κάνει "επιστήμη" την ανάδειξη ψηλών γκαρντ από όταν ανέλαβε ο Orhun Ene τον πάγκο της ομάδας (Diante Garrett, Pierria Henry οι πιο γνωστοί... απόφοιτοι). Ο Tarrick Philip περνάει τον περισσότερο χρόνο του με τον Berk Ugurlu να ξεκινάει δίπλα του. Όμως ο Βρετανός Combo Guard έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά που έχουμε θέσει ως παράμετρο σε αυτή την λίστα. Πολύ καλός αμυντικά (έχει αποφοιτήσει από το West Virginia που φημίζεται για τις αμυντικές του προτεραιότητες) και με καλό σουτ απόστασης. Περιστασιακά δείχνει πως μπορεί να κουμαντάρει και την επίθεση, αρκεί να βελτιωθεί στο κομμάτι της απόφασης. Στην πρώτη του χρονιά στην Ουγγαρία (το βασίλειο του small ball) το πέρασε ως SG αλλά ο κόουτς Ene του δίνει μπάλες και τον εμπιστεύεται για να δημιουργήσει για την ομάδα αλλά και για τον εαυτό του.




ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Εξαιρέθηκαν από την παρουσίαση των ονομάτων είτε παίκτες που είναι ρούκι στο πρώτο τους συμβόλαιο και περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν (Semaj Christon της Λιμόζ, π.χ.). 

2 σχόλια: