Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Basketball Globetrotter: Ψάχνοντας για λαυράκια...


Λίγα 24ώρα προτού αλλάξει ο χρόνος, το Fifty Shades of Basketball επιστρέφει στα λημέρια του για να σας δώσει την φετινή watchlist. Παίκτες οι οποίοι ξεχωρίζουν σε πρωταθλήματα και μικρότερες διασυλλογικές διοργανώσεις παρουσιάζονται μπροστά σας για την τελευταία ανάρτηση του χρόνου. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και καλό σας διάβασμα !

Καλησπέρα κι από εδώ! Καιρό είχα να ανεβάσω κάτι (μου την είπανε κιόλας... χαχα...) εδώ πέρα και είπα να το κάνω για την αλλαγή. Έτσι... Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος αντί να προετοιμάζεστε για την επιστροφή του Καφέ της Χαράς να ψήσετε την βασιλόπιτα στον φούρνο, θα διαβάζετε Fifty Shades of Basketball.  Τι άλλο θέλετε βρε; 

Επειδή πάλι θα σας κουράσω με την εισαγωγική φλυαρία μου, προχωράμε αμέσως στο κυρίως γεύμα... Τα γράφω για να τα γράφω και να καταλάβετε περίπου το τι βλέπω φέτος. Δεν είναι όμως και 100% ενδεικτικό μιας και η μήτρα των προηγμένων στατιστικών του RealGM με έχει φέρει σε επαφή με πολλούς παίκτες τους οποίους με κάνει να θέλω να στηθώ πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μου και να τους δω... Λοιπόν... είστε έτοιμοι; 



GUARDS



Zoltan Pearl, PG/SG, Falco KC


Key Season Stats: 12.7 πόντοι, 5 ασίστ, 3.8 ριμπάουντ, 53.9% TS σε 25.4 λεπτά

Ο Ζόλταν Περλ κάνει σπουδαία σεζόν στο φετινό BCL και είναι από τους ανθρώπους που ευθύνονται για την πορεία που κάνει η Πρωταθλήτρια Ουγγαρίας στον θεσμό. Πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει πάνω από την άμυνα χάρη στο ύψος του και να γεμίσει το box score. Δηλαδή αυτό που λέμε ένας facilitator γκαρντ, αυτός που βοηθάει την ομάδα του με αρκετούς τρόπους. Στους σχηματισμούς που παρουσίαζει η Φάλκο μπορεί να παίξει και μακριά από την μπάλα, δίπλα στον Κουίντον Χούκερ. Όμως, για μένα είναι καλύτερος όταν την έχει στα χέρια του. Έχει παίξει έξω από την χώρα του (Ορλαντίνα και Τρεβίζο στην Ιταλία, Εστουδιάντες στην Ισπανία) αλλά αποτυχημένα. Φέτος, κάνει φοβερή χρονιά και είναι ευκαιρία να βρει και να επιλέξει σωστά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.





Tayler Persons, PG, Leiden


Key Season Stats: 19 πόντοι, 7.5 ασίστ, 5.6 ριμπάουντ, 58.6% TS σε 36.7 λεπτά

Ο Τάιλερ Πέρσονς είναι ο καλύτερος σκόρερ της 4ης εν τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Europe Cup της FIBA. Οι Ολλανδοί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκουν "λαυράκι" και μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Ντάριους Τόμπσον, η περσινή τους ανακάλυψη, εξασφάλισε συμβόλαιο στην Μπρίντιζι μετά από μία χρονιά που τον είδε να μετράει 22.4 πόντους σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο απόφοιτος του Ball State μετράει για την ώρα 20.6 πόντους σε 6 λιγότερα. Αμφότεροι είναι παίκτες που μπορούν να κάνουν λίγο από όλα και να φορτώσουν το αντίπαλο καλάθι. Οι κλασσικοί δηλαδή σκόρερ μικρής κλίμακας που βοηθάνε την ομάδα τους με διάφορους τρόπους.





Bryce Alford, SG, Medi Bayreuth


Key Season Stats: 12.9 πόντοι, 1.9 ασίστ, 60% eFG σε 22.1 λεπτά

Ο Μπράις Άλφορντ στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη έχει κάνει όνομα ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ των διασυλλογικών διοργανώσεων. Ο απόφοιτος του UCLA έχει την ευχέρεια να εκτελεί τόσο στημένος όσο και μετά από κάποιο σκριν ενώ σταδιακά βελτιώνει και το pull up παιχνίδι του. Θα έλεγα πως μου θυμίζει τον Τζίμερ Φριντέτ ή τον Καρλ Ίνγκλις που είχε φέρει κάποτε η ΑΕΚ. Μετά από 2 σεζόν στην θυγατρική της Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ο ξανθομάλλης off-guard διέβη τον Ατλαντικό για να παίξει στην Μπουντεσλίγκα, κάτι που για την ώρα τον δικαιώνει. Από τα ονόματα που θέλω να κρατήσουμε για την φετινή off-season μιας και μπορεί να βρει πολύ καλό συμβόλαιο, αν διατηρήσει την ως τώρα παραγωγικότητα του.





Zan Mark Sisko, PG, Koper Primorska


Key Season Stats: 9.3 πόντοι, 7 ασίστ, 52.1% AST, 52.2% TS σε 22.8 λεπτά

Ο Ζαν Σίσκο κάνει φοβερή σεζόν φέτος στο Κοπέρ όπου τράβηξε την προσοχή της Μπάγερν. Ο διεθνής Σλοβένος άλλωστε φέτος έσπασε το ρεκόρ των ασίστ στην Αδριατική Λίγκα όταν μοίρασε 19 ασίστ κόντρα στην Ζαντάρ. Μπορεί να μην έχει το καλύτερο supporting cast γύρω του όμως είναι ένας εξαιρετικός pass-first playmaker που του αξίζει η ευκαιρία σε αυτό το επίπεδο. Οι Βαυαροί δεν έχουν δει τον Τι Τζέι Μπρέι να πατάει παρκέ στην Ευρωλίγκα και χρειάζονται έναν καλό δημιουργό να τακτοποιήσει την επίθεση τους. Φθηνή λύση βέβαια αλλά μου αρέσει το σκεπτικό των ανθρώπων της πρωταθλήτριας Γερμανίας...





Garrett Nevels, PG/SG, Agua Caliente Clippers


Key Season Stats: 5.8 πόντοι, 2.09 τελικές, 48.3% TS σε 21 λεπτά

Ο Γκάρετ Νέβελς ήταν συμμαθητής του Στέφαν Γιάνκοβιτς της ΑΕΚ, στο πανεπιστήμιο της Χαβάης. Στην Ευρώπη έχει παίξει ήδη σε Ισπανία (στην Λιέιδα για την LEB Oro και στο Σαν Σεμπαστιάν με την φανέλα της Γκιπουθκόα στην ACB) καθώς και στο Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας ενώ φέτος η χρονιά τον βρίσκει κοντά στο σπίτι του. Πράγματι, το Οντάριο της Καλιφόρνιας απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες, πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο 27χρονος. O βραχύσωμος γκαρντ είναι παίκτης ο οποίος μπορεί να μην έχει ανεπτυγμένες δημιουργικές αρετές και να είναι μέτριος σουτέρ μακρινής απόστασης αλλά είναι αρκετά εκρηκτικός και κάνει καλή δουλειά στην άμυνα. Για παίκτης της κατασκευής του είναι αρκετά δυνατός. Μου θυμίζει έναν πιο ακατέργαστο Μάικ Τζέιμς, τολμώ να πω. Πολύ δύσκολα πιστεύω πως θα τον δούμε σε ομάδα Ευρωλίγκας αλλά είναι ένα όνομα που θα το κοίταζα, αν ήμουν σε ελληνική ομάδα, κάτω από την τετράδα.






WINGS



Wayne Selden, SF/SG, Shangdong


Key Stats (2018-2019): 6.8 πόντοι, 1.4 ασίστ, 46.3% eFG σε 19.2 λεπτά

Εδώ σοβαρεύουν τα πράγματα. Ο Γουέην Σέλντεν είναι ένα παιδί που μπορεί να παίξει Ευρωλίγκα και μάλιστα άμεσα, αν κάποια ομάδα ενδιαφερθεί για την περίπτωση του. Ο άλλοτε παίκτης του Κάνσας "ταλαιπωρήθηκε" στο NBA (Νέα Ορλεάνη, Μέμφις, Σικάγο) αλλά δεν βρήκε ποτέ το "σπίτι" του. Έτσι φέτος, βρέθηκε στην Κίνα, όπου ευελπιστώ δεν θα κάτσει για πολύ. Ο 25χρονος G/F κάνει λίγο από όλα αλλά τίποτα εξαιρετικό. Σουτέρ της τάξης ου 34.3% στο NBA, καλός αμυντικός και έξυπνος παίκτης, μπορεί να αποτελέσει την επόμενη έξυπνη βόμβα στα θεμέλεια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, αρκεί να βρεθεί στο σωστό περιβάλλον... Υπέγραψε στα τέλη του καλοκαιριού στην Shangdong με ετήσιες απολαβές 3.5 εκ. $ αλλά προς στιγμήν δεν έχει αγωνιστεί.





Nick Weiler - Babb, SF/PG, Ludwigsburg


Key Stats: 12.3 πόντοι, 3.2 ασίστ, 50.4% eFG σε 28.6 λεπτά

Ο Νικ Ουάιλερ - Μπαμπ για τον οποίον είχαμε μιλήσει και μέσα στην σεζόν είναι ένας ελβετικός σουγιάς και ένα παιδί που πιστεύω αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει τις πόρτες της Ευρωλίγκας. Ρούκι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μετά από 4 χρόνια στο Iowa State, ο αδελφός του Κρις Μπαμπ βρίσκεται σε έναν οργανισμό - σχολείο για παιδιά των χαρακτηριστικών του. Θυμηθείτε τον Τόμας Ουόκαπ... Μου αρέσουν τα ανεπτυγμένα δημιουργικά ένστικτα του (o κόουτς Τζον Πάτρικ του δίνει μπάλες για να δημιουργήσει) και αυτά πιστεύω θα αποτελέσουν το διαβατήριο του για την σταδιοδρομία του στην ημέτερη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού.





Kenny Goins, SF, Trapani


Key Stats: 13.3 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ, 63.1% eFG σε 26.8 λεπτά

Ο Κένι Γκόινς είναι ταμάμ περίπτωση για ομάδες της Α1. Φθηνή, προσιτή και με μεταπωλητική αξία. Μπορεί ο πλάγιος των Σπαρτιατών να έκανε το ξεπέταγμα μόλις την τελευταία του σεζόν στο Μίσιγκαν Στείτ, όμως αυτό δεν αναιρεί πως το παιδί έχει διακριτό skillset. Στο πανεπιστήμιο είναι αλήθεια πως έκανε όνομα για την σκληροτράχηλη άμυνα του με κάποια ικανότητα στο σουτ. Όμως στην πρώτη του χρονιά στην Α2 Ιταλίας φαίνεται να έχει βελτιώσει τα νούμερα του, αν και οι προσπάθειες του από το ουράνιο τόξο παραμένουν χαμηλές (2.57 απόπειρες). Με τον τρόπο που δομούνται οι περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος μας, ένα παιδί σαν τον Γκοίνς μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα λαυράκι που βγαίνει από τους κόλπους της χώρας μας.





Cole Huff, SF/PF, ITU Bakiroy


Key Stats: 5.4 πόντοι, 1 ριμπάουντ, 45.3% eFG σε 19.3 λεπτά

Επίσης περίπτωση για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο Κόουλ Χαφ. Θυμίζω τον είχε πρωτοφέρει το Λαύριο προτού τον απομακρύνει λόγω τραυματισμού και στην θέση του φέρει τον Τόνι Μέιερ. Ο απόφοιτος του Κρέιτον είναι "χεράς", αν και είναι αρκετά streaky όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του. Από την Caceres της LEB Oro βρέθηκε ξαφνικά στην TBL και σε μία ομάδα που έριξε αρκετά λεφτά για να παραμείνει στην κατηγορία, την ITU Bakiroy. Πάντως δεν κάνει και την καλύτερη σεζόν τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα, όμως η εκτελεστική του δεινότητα μπορεί να είναι χρησιμότατη για την δική μας Α1 και τις ομάδες τρίτης ταχύτητας.





Dyshawn Pierre, Sassari, SF/SG


Key Stats: 13.1 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 59.6% TS σε 30.2 λεπτά

Ο Ντάισον Πιερ ήταν στην watchlist μου από πέρσι και θα έλεγα πως ταίριαζε σε ομάδες του μέσου της δικής μας Α1. Όμως η Σάσσαρι έκανε εκπληκτικό ντεμαράζ σε Ιταλία και Ευρώπη, πήρε το Europe Cup, απέκλεισε την Μιλάνο στα πλέι-οφ και ο ίδιος ανέβασε τις μετοχές του κατακόρυφα. Με αποτέλεσμα προφανώς, να εισπράξει καλύτερο συμβόλαιο, μιας και ανανέωσε για άλλον έναν χρόνο το περασένο καλοκαίρι. Όμως ο απόφοιτος του Ντέιτον δεν επαναπαύτηκε και πλέον έχει μπει ήδη σε αρκετά μπλοκάκια καθώς έχει κρατήσει το περσινό μομέντουμ για την ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτζέκο. Ένας αρκετά τίμιος two-way παίκτης, ο Καναδός SG/SF μπορεί να βρεθεί σε καλύτερη ομάδα από το φιλότιμο σύνολο της ομάδας της Σαρδηνίας, αν συνεχίσει έτσι.




 BIGS


Micheal Finke, PF, Legia Warsaw / Kalev Cramo


Key Stats: 11.2 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 55.2% eFG σε 25.7 λεπτά

Ο Μίκαελ Φίνκε εξαργύρωσε το πολύ καλό πρώτο μισό του στην Πολωνία με μεταγραφή στην εσθονική Κάλεβ - Κράμο η οποία παίζει και στην VTB League. Τυχαία έπεσε στην αντίληψη μου η περίπτωση του μιας και είχα αποφασίσει να δω λίγο από τα προκριματικά του BCL. Βλέποντας τον πιο επισταμένα στην σεζόν, σας παρουσιάζω έναν ψηλό με ωραία, γρήγορη μηχανική και κάποιες δημιουργικές αρετές. Ψάχνοντας, έμαθα πως στο πανεπιστήμιο που έπαιξε επί 3 χρόνια (Illinois) είχε διδαχθεί μια ιδιότυπη επίθεση όπου "μακιγιάρει" την απουσία παραδοσιακού ψηλού με την τοποθέτηση ενός ψηλού πασέρ στο high post ώστε να λειτουργεί ως "σκαλοπάτι" δημιουργίας για τους συμπαίκτες του. Κάτι που σίγουρα μπορεί να τον βοηθήσει στην καριέρα του στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.






Zach Hankins, C, CEZ Nymburk


Key Stats: 11 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 1.5 κοψίματα, 67.8% eFG σε 18.8 λεπτά

Ο Ζακ Χάνκινς ήταν πουλέν από τότε που αποφοίτησε από το Xavier. Από την στιγμή δε που βρέθηκε στην Νίμπουρκ, κύκλωσα το όνομα του, έβαλα θαυμαστικά και περίμενα να έρθει το φθινόπωρο για να την δω στο BCL. Ο Σέντερ των Τσέχων είναι ένας προικισμένος rim protector με καταπληκτική αίσθηση του μπλοκ. Επιθετικά είναι αρκετά limited και μπορεί σίγουρα να βελτιωθεί. Νομίζω το ταβάνι που του έχω θέσει (Νίκολα Μιλουτίνοβ) δεν είναι τόσο μη ρεαλιστικό και περιμένω κάποιον οργανισμό στην μεσαία ταχύτητητα της Ευρωλίγκας να τον αφομοιώσει και να τον εντάξει, λίαν συντόμως.





Nick Ward, C, College Park Skyhawks / Fethiye Belediyespor


Key Stats (G-League): 9.7 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ, 56.1% eFG σε 14.6 λεπτά

Ο Νικ Γουόρντ έφυγε από το Μίσιγκαν Στέιτ στα 3 χρόνια δίχως να καταφέρει όμως να ακούσει το όνομα του μετά από 60 επιλογές και αποφάσισε να έρθει προς την Μεσόγειοο. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε με την Χαποέλ Γκίλμποα. Aφού έσπασε μερικές μπασκέτες, έφυγε μετά από ένα παιχνίδι προετοιμασίας. Η συνέχεια τον βρήκε στην Α2 Τουρκίας για 4 παιχνίδια προτού φύγει για την Αμερική, παίζοντας στην αναπτυξιακή των Ατλάντα Χοκς. Ο 22χρονος ψηλός είναι ένας δυνατός αμυντικογενής ψηλός που τελειώνει την πλειονότητα των φάσεων του κοντά στο καλάθι αλλά πρέπει να μειώσει τον αριθμό των φάουλ που κάνει (5.5 φάουλ ανά 36') και να αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος στο σουτ του. Εξακολουθεί όμως να μου αρέσει το potential του για το δικό μας μπάσκετ γιατί δύσκολα τον βλέπω στην μεγάλη λίγκα.





Peyton Aldridge PF/SF, Afyonkarahisar Belediyespor



Key Stats: 9.9 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 55.8% eFG σε 28.6 λεπτά

Ο Πέιτον Όλντριτζ συνεχίζει στην Ευρώπη και μετά από μία "οκ" ρούκι σεζόν στην Κρεμόνα (10.3 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ, 37.2% τρίποντο), βρίσκεται πάλι κοντά στα δικά μας λημέρια και στο τουρικό πρωτάθλημα. Καλή περίπτωση stretch παίκτη για ομάδες του άνω μέσου στην Ελλάδα ενώ έχει και καλό ρεπερτόριο παίζοντας με πλάτη στο καλάθι. Fun fact: Στο λύκειο έπαιζε και ως Quaterback στην σχολική ομάδα φούτμπολ. Καλή περίπτωση παίκτη για το άνω μέσο του Ελληνικού πρωταθλήματος. Βλέπω πολλά κοινά με τον Chase Fieler του Προμηθέα. Πάτρα, ακούει;





Cameron Oliver, PF/C, Cairns Taipans


Key Stats: 15.7 πόντοι, 8.4 ριμπάουντ, 1.5 κοψίματα, 60% eFG σε 29.4 λεπτά

Όταν τον πρωτοείδα στο πανεπίστημιο της Νεβάδα, ο Κάμερον Όλιβερ μου έβγαλε την αίσθηση ενός πιο άγουρου Τζέιμς Γκιστ. Νομίζω αν τον δείτε και εσείς, θα διαπιστώσετε το ίδιο. Αρκετά εκρηκτικός με ελατήρια στα πόδια όταν έχει τον χώρο, μακρά χέρια και switch-ability με συνεπέστατο σουτ μακρινής απόστασης. Θα μου κάνει εντύπωση αν σε μερικά χρόνια από τώρα δεν τον δούμε τουλάχιστον σε επίπεδο EuroCup, αρκεί να βελτιώσει την διάθεση με την οποία παίζει καθώς καμιά φορά μοιάζει να είναι στο off.





Υστερόγραφα

Υ.γ 1: Τελειώνει ο χρόνος και βλέπεις τον ΠΑΟΚ και τον Άρη στον πάτο της βαθμολογίας. Πάω να βγάλω συναίσθημα... Κάτι μου φαίνεται λάθος... Όμως είναι επόμενο με το διοικητικό χάλι που επικρατεί και στους δύο. Γενικά όμως, για να μιλήσουμε για το ελληνικό πρωτάθλημα, δεν βλέπω κάτι να με τραβήξει. Μου αρέσουν κάποιες μεμονωμένες δουλειές (Ήφαιστος, Ηρακλής, Περιστέρι), έχω βάλει αστερίσκο σε κάποιες (Προμηθέας, ΑΕΚ) αλλά δεν βλέπω κάτι που να καλύπτει την δική μου μπασκετική... απόχρωση...

Υ.γ 2: Δεν δίνω ευχές από τώρα... Θα σας τις δώσω μαζεμένες όταν είναι... Χαχα...

Υ.γ 3: Αν μπορείτε (αν και θα βγάλω... τσάντα και στα social media), θα ήθελα να μου γράψετε πράγματα για την wishlist ενόψει 2020... Δεν ξεχνάω το ερωτηματολόγιο αλλά έχει περάσει και κάποιος καιρός...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου