Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

When the Price is Right...



Αν υπάρχει μια παραδδοχή η οποία έχει γίνει σήμα κατατεθέν αυτής της κοινότητας είναι η λογική του Smart buyer. Smart buyer ορίζεται ως αυτός ο καταναλωτής που μέσα στο εύρος των διαθέσιμων επιλογών, θα διαλέξει εκείνη που θα του αποφέρει την περισσότερη ωφέλεια αγοράζοντας στην καλύτερη τιμή. Το Fifty Shades of Basketball σας παρουσιάζει μερικές περιπτώσεις που με την φετινή τους σεζόν, ίσως μπουν σε μπλοκάκια καθώς και τις σκέψεις του για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και... τον Σαρούνας Γιασικέβιτσιους.

Καλησπέρα, κόσμε! Γεια χαρά νταν σε όλες κι όλους!

Καιρό είχαμε να τα πούμε από το blog είναι η αλήθεια. Συνήθως το χρησιμοποιώ όταν θέλω να πλατειάζω στον λόγο μου, όταν θέλω να γράψω ανάλυση για πολλούς παίκτες ή να αναλύσω πολλές θεματικές ταυτόχρονα. Άρα να ξέρετε ότι όποτε υπάρχει άρθρο στο blog, σημαίνει πως θα διαβάσετε πολύ και ίσως ξεφύγω από τα συνηθισμένα πλαίσια. Βαθιά ανάσα και πάμε να βουτήξουμε μαζί στην μπασκετική Ευρώπη, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τους αθλητές που ίσως κάνουν το μπαμ στην φετινή off-season. Σαν μπόνους, στο τέλος, σας έχω και μερικά λόγια για τους δύο αιώνιους καθώς και κάποιες σκέψεις μου για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και την φημολογούμενη μετακίνηση του στην Καταλανική πρωτεύουσα.

Τι λέτε; Ξεκινάμε; 

Marcos Knight, 1.88, Riesen Ludwigsburg



Ο Μάρκος Νάιτ έκανε φοβερό κλείσιμο στο restart της Μπουντεσλίγκα (MVP του τουρνουά) και γι αυτό βρίσκεται σε αυτήν λίστα. Πριν σας πω το οτιδήποτε. Όταν βλέπετε παίκτη από Ludwigsburg, να ξέρετε πως σημαίνει ένα πράγμα, καρδιά, τσαγανό και αμυντικό ένστικτο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον απόφοιτο του Middle Tennessee State. Ένας παίκτης που επιθετικά κυρίως χαρακτηρίζεται ως slasher και με μέτριο περιφερειακό σουτ (ποσοστό καριέρας: 33.9%) αλλά με μεγάλο intensity στο παιχνίδι του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Νάιτ ανέβασε κατακόρυφα το παιχνίδι του σε αυτό το restart (18.1 πόντοι - 7.9 ριμπάουντ - 3.3 ασίστ) και κάτι μου λέει θα κάνει ένα καλό επόμενο συμβόλαιο. Ίσως όχι EuroLeague αλλά δεν θα με χάλαγε σε επίπεδο EuroCup και BCL. 

Στατιστικά: 16.5 πόντοι, 55.3% TS, 11.6% REB%, 19.6% AST%

Axel Bouteille, 1.98, Unicaja Malaga





Ο Αξέλ Μπουτέλ είναι ένας παίκτης για τον οποίον είχαμε μιλήσει και προηγουμένως στην σεζόν, όταν αναλύαμε το πρότζεκτ της Μπιλμπάο. Ένας σκόρερ τριών επιπέδων που σου δίνει και λίγο από όλα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Καλός δευτερογενής/τριτογενής δημιουργός στο μισό γήπεδο, δίχως να κάνει κατάχρηση της ντρίπλας συγκριτικά με τους άλλους σκόρερ και αξιόλογος team defender, έχει ένα προφίλ που σε δελεάζει να επενδύσεις πάνω του. Αυτό που ίσως τον κάνει λιγότερο ελκυστικό και τον κρατήσει μακριά από το επίπεδο της Ευρωλίγκα είναι ότι δεν είναι αρκετά αθλητικός όταν πρέπει να τελειώσει στο ζωγραφιστό, αν και είναι αρκετά crafty με την μπάλα. 

Στατιστικά: 16.4 πόντοι, 62.5% TS%, 24.8% Usage

Marcquise Reed, 1.91, Chorale Roanne


Να πω την αλήθεια, μου κάνει εντύπωση που προσπέρασε την περίπτωση του Μαρκίζ Ριντ ο Προμηθέας. Δεν ξέρω αν ασχολήθηκε πραγματικά αλλά ας πούμε τον προτιμώ συγκριτκά από τον Ιαν Μίλλερ που εν τέλει προτίμησε ο Μάκης Γιατράς. Και ήταν και στην ίδια ομάδα (Ροαν). Τι να πω... Τέλος πάντων, ο απόφοιτος του Κλέμσον είναι ένας πολύ ικανός αμυντικός πάνω στην μπάλα με έφεση στα κλεψίματα (top-10 στο STL% του Γαλλικού Πρωταθλήματος). Καλός σουτέρ απόστασης, όχι εξαιρετικός (39.7% φέτος αλλά αρκετά streaky) και ικανός δευτερογενής δημιουργός. Επιθετικά, είναι καλός slasher αλλά όχι ιδιαίτερα εκρηκτικός, κάτι που του στοιχίζει. Θα ήθελα να δω κάποιον προπονητή να τον χτίζει στην βάση για έναν 3&D off-guard αλλά πρέπει να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του, για να κάνει αυτό το "άλμα".

Στατιστικά: 16.4 πόντοι, 50.8%eFG%, 12.6% AST%, 3% STL

Ferran Bassas, 1.83, San Pablo Burgos



Ο Φεράν Μπάσας δεν μπήκε τυχαία εδώ, παρόλο που έχει κλείσει για την επόμενη σεζόν στην Μπαδαλόνα. Ο 28χρονος PG πήρε μερικά λεπτά δημοσιότητας παραπάνω καθώς η εμφάνιση του ήταν εκείνη που έστειλε την Μπούργκος στα ημιτελικά αντί της Ρεαλ Μαδρίτης (οι Μερένγκες ήθελαν μόνο νίκη της Ανδόρρας για να τα έπαιζαν όλα για όλα με την Θαραγόθα). Ο Καταλανός (τυχαίο?) πλείμεικερ έβαλε μεγάλα σουτ και δημιούργησε μαεστρικά για την ομάδα του (10 πόντοι με 2/5 3π και 5 ασίστ σε 28:47 από τον πάγκο) και σίγουρα οι άνθρωποι της Λα Πένια θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Αυτό που όμως αξίζει να τονίσουμε είναι πως ο Μπάσας δεν ήταν ποτέ το σπουδαίο ταλέντο. Δεν κατάφερε να βγει από τα τμήματα της Μπαδαλόνα και έτσι κατέληξε στην Οβιέδο, στην LEB Plata (Β' Ισπανίας). Βελτιώθηκε, οδήγησε την ομάδα στην άνοδο και στα μπαράζ για την Liga Endesa. Το παιχνίδι του τράβηξε τα βλέμματα του Βιδορέτα που από την LEB Oro (A2 Ισπανίας) τον έφερε στην Τενερίφη και του έδωσε σταδικά την μπαγκέτα της second unit. Πήρε και ένα BCL με την νησιωτική ομάδα, έπαιξε έναν ακόμη Τελικό στην Αμβέρσα, φόρεσε και τα χρώματα της Εθνικής Ισπανίας. Δεν είναι o world beater αλλά η πορεία του αξίζει να αναφερθεί σε αυτό εδώ το άρθρο. Έτσι, για να υπάρχει...

Στατιστικά: 8.3 πόντοι, , 63.2% eFG%, 33.9% AST%


T.J. Cline, 2.05, Hapoel Holon


Έτυχε να βλέπω τις προάλλες τα παιχνίδια του Φόστερ στην Χολόν για να πάρω ιδέα πως τον χρησιμοποιούσαν και να κάνω μια... επικαιροποίηση στο scouting report μου. Έτσι, αν κι είχα ακούσει για την περίπτωση του Τι Τζέι Κλάιν, είπα να ρίξω μια ματιά παράλληλα με τον Μάρκους Φόστερ. Ο 25χρονος PF είναι ο ορισμός του skilled παίκτη. Μπορεί να μην "έπιασε" σαν ρούκι στην Γαλατάσαραϊ σε ένα μπλεγμένο σύνολο του Οκτάι Μαχμούτι αλλά στο Ισραήλ και στην Χολόν έχει βελτιωθεί αρκετά. Έχει και την υπηκόοτητα, άλλωστε. Γενικά, μπορεί να μην είναι ο προικισμένος παίκτης αμυντικά αλλά επιθετικά κάνει λίγο από όλα. Ξέρει να σουτάρει, να πασάρει, γενικά τρέχει όλη την επίθεση της ομάδας και βοηθάει σε πολλούς τομείς επιθετικά. Δεν τον λες κακό παίκτη. Ίσως παίκτη συστήματος. Κάτι σαν τον Λουκ Σικμα, στου οποίου την θέση θα ήθελα να τον έβλεπα, ομολογώ, αν ο πρώτος βρει καλύτερο συμβόλαιο το καλοκαίρι. 

Στατιστικά: 11.7 πόντοι, 55.8% eFG%, 18.1% AST%

Jordon Crawford, 1.68, Afyon Belediye


Αν σας αρέσουν τα κοντά γκαρντ που είναι τσιμπούρια στην άμυνα (λέγε με Μπόμπι Ντίξον, Φακούντο Καμπάτσο, κ.λπ), τότε σίγουρα θα σας αρέσει ο Τζόρντον Κρόφορντ. Μπορεί να τον περνάω μέχρι κι εγώ σε ύψος (μόλις 1.75 ο υποφαινόμενος) αλλά όσο μπόι του λείπει, τόσα κάκαλα και αμυντικό attitude διαθέτει. Σκληροτράχηλος παίκτης (πέρασε κι από Ludwigsburg), αρκετά καλός στο Pick and Roll και καλός σε καταστάσεις μονού press πάνω στην μπάλα. Διαθέτει και συνεπέστατο σουτ μακρινής απόστασης όπου μπορεί να μην έχει ιδιαίτερο ψηλό σημείο απελευθέρωσης (πόσο πιο ψηλά να εκτελέσει...) αλλά έχει σωστή βάση και όταν έχει χώρο, δεν διστάζει να "πυροβολήσει" από την περίμετρο. Μόνο "αρνητικό" -πέρα από το μπόι του- είναι ότι υποκύπτει εύκολα σε φάουλ (3.68 φάουλ άνα 40') αλλά είναι και δείγμα του πάθους με το οποίο παίζει. Στόχος της Γαλατάσαραϊ για την off-season, σύμφωνα με πηγές αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα προσέγγιση. 

Στατιστικά: 16.4 πόντοι, 33.4% AST%, 54.8% eFG, 57.7% TS%

Ben Lammers, 2.08, Bilbao Basket


Ίσως το λιγότερο διαφημισμένο project της Μπιλμπάο μετά τον Αξέλ Μπουτέλ. Ο Μπεν Λάμμερς έμεινε και τα 4 χρόνια στο Τζόρτζια Τεκ, παρόλο που ίσως υπήρχε hype για εκείνον και το NBA μετά την τρίτη του χρονιά. Μην φανταστείτε κανένα τρελό buzz αλλά ίσως έβρισκε ένα 2-way συμβόλαιο. Ως τεταρτοετής, η απόδοση του έφθινε σημαντικά και έτσι το αμερικάνικο όνειρο έσβησε με τον παίκτη να υπογράφει πρώτο συμβόλαιο στην Μπιλμπάο της LEB Oro. Αρκετά συμπαθητική σεζόν ως back up ψηλός με παρεμφερή νούμερα και στην Liga Endesa. Πρόκειται για έναν καλό paint protector ψηλό ο οποίος μπορεί και να δημιουργήσει από το high/low post. Για αυτό άλλωστε τον εξετάζει η Άλμπα για αντικαταστάτη του Λάντρι Νόκο, άλλωστε. Ο παίκτης φημίζεται για τον blue collar χαρακτήρα του, παρά το ότι δεν είναι ο πιο vocal leader που θα βρεις να περιφέρεται στο παρκέ. Μετρημένος, παίκτης που θα κάνει τα λίγα και καλά που ξέρει να κάνει. Μου αρέσει. 

Στατιστικά: 7.7 πόντοι, 9.6% BLK%, 14.5% REB%

Jordon Varnado, 1.98, Egis Kormend


Στην Ουγγαρία, συγκεκριμένα στο Κορμέντ της Δυτικής Ουγγαρίας, και μόλις 12 χλμ από τα σύνορα με την Αυστρία, ίσως βρίσκεται κρυμένος ένας από τους πιο παραγωγικούς rookies του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Τζόρντον Βαρνάντο, αδελφός του άλλοτε παίκτη της Miami Heat, Τζάρβις Βαρνάντο, έκλεισε την πρώτη του σεζόν εκεί και με ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις σε Europe Cup και Ουγγρικό πρωτάθλημα, είναι σίγουρο πως ο ατζέντης του θα έχει πολύ δουλειά. Σύγχρονος, 2-way Forward που αμυντικά μπορεί να μαρκάρει από το 1-4. Επιθετικά, το streaky μακρινό του σουτ είναι αυτό που τον περιορίζει αισθητά αλλά βλέπει γήπεδο και θα τρέξει καταστάσεις Pick and Roll. Ιδανικά, μπορεί να γίνει κάτι στο μοντέλο του Χάουαρντ Σαντ-Ρος ή του Ντάισον Πιερ της Σάσαρι. Πρέπει να βελτιώσει εξωτερικό σουτ και το playmaking του για να μπορεί να μπει σε αυτήν την "ταμπέλα" αλλά μου αρέσει το τι φέρνει στο παρκέ.

Στατιστικά: 16.1 πόντοι, 9.3% AST%, 2% STL%

Michael Finke, 2.08, Kalev/Cramo


Για τον Μίκαελ Φίνκε είχαμε μιλήσει στην πολύ αρχή της σεζόν όταν έτυχε να τον δω τυχαία σε ματς προκριματικών του BCL όπου με την φανέλα της Λέγκια Βαρσοβίας έκανε ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο απέναντι στην Πρίστινα. Τελικά, η ομάδα μπορεί να μην έπαιξε στην πρώτη διοργάνωση της FIBA αλλά στο Europe Cup έγραψε καλά νούμερα και ξεκλείδωσε την μεταγραφή του στο Κάλεβ/Κράμο και την VTB. Γενικά, μάλλον ήταν υποφερτός στην Εσθονική ομάδα, αν και στο αδύναμο Εσθονικό-Λετονικό πρωτάθλημα ήταν πολύ καλύτερος. Όπως και να έχει, μιλάμε για έναν σύγχρονο Forward/Center που ταιριάζει ταμάμ στο δικό μπάσκετ. Εξοπλισμένος με καλό σουτ απόστασης, παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι και blue collar χαρακτήρα ενώ είναι underrated πασέρ για παίκτης του ύψους του. Δεν είναι ο ιδανικότερος αμυντικός και θα χρειαστεί δίπλα του κάποιον να τον καλύπτει αλλά είναι μια περίπτωση που θέλω να κρατήσουμε γιατί πιστεύω μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ στην Ευρώπη.

Στατιστικά: 10.3 πόντοι, 53.9% eFG%, 9.7% AST%

Chad Brown, 2.06, Texas Legends



Κλείνω αυτή την παρουσίαση με ένα παιδί από την Αναπτυξιακή Λίγκα, τον Τσάντ Μπράουν, ένα παιδί που μπορεί να μην έκανε τα μεγάλα νούμερα και πιστεύω πως κάποια στιγμή το κύμα θα τον φέρει προς τα εδώ. Δυνατός, above the rim παίκτης με περίσσεια ενέργεια και ικανότητα ως rim protector. Ένας παίκτης από αυτούς που "φοριούνται" πολύ στην Ευρώπη επειδή προσφέρουν πολλά αμυντικά, δίχως να απαιτούν πολλές μπάλες επιθετικά. Με wingspan στα 216 εκατοστά και ικανότητα να αμυνθεί σε αλλαγές, τι άλλο να ζητήσεις; Προφανώς ένα τέτοιο παιδί έχει limitations στο να φτιάχνει το δικό του σουτ και στην ευστοχία του από την γραμμή της φιλανθρωπίας. Πάντως στο παιχνίδι του φαίνεται να γνωρίζει τους περιορισμούς του και να μην υπερβάλλει εαυτόν, πράγμα αν μη τι άλλο άκρως θετικό. Αν ήμουν μια μικρομεσσαία ομάδα της Α1 που θέλω έναν παίκτη να μου βγει σαν ένα λαχείο και δίχως πολλά χρήματα, δεν θα δίσταζα να επενδύσω πάνω του. 

Στατιστικά: 5.4 πόντοι, 12.4% OREB%, 22.5% DREB%, 17.3% REB%, 4.3% BLK%


Αντί Επιλόγου


Αντί των συνηθισμένων υστερογράφων μου, θα σταθώ σε μερικές παρατηρήσεις για τους δύο αιώνιους και κάποιες σκέψεις μου για την Φενέρμπαχτσε. 


Ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει κλείσει το ρόστερ του μετά την απόκτηση και του Λίβιο Ζαν - Σαρλ και περιμένει το μεγάλο "μπαμ" με τον Κώστα Σλούκα. Έχω δύο ενστάσεις μόνο. (Όχι που δεν θα είχα... χαχα). Αφενός με το πως θα προσπαθήσει η ομάδα να ματσάρει τους back to the basket bigs της Ευρωλίγκα (μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν). Η μόνη λογική εξήγηση που έχω είναι πως θα επιχειρήσει να τους κρατάει σε κατάσταση alert βάζοντας τον Γάλλο να απειλεί από μέση-μακρινή απόσταση ώστε να τους εκθέσει και να ανοίξει χώρους για dives. Αυτό είναι όμως κάπως μεσοβέζικη λύση γιατί στην άμυνα το θέμα θα παραμένει. Αφετέρου ο άλλος μου ενδοιασμός είναι για τον αριθμό των reliable ball handlers που έχει η ομάδα στην διάθεση της. Προσωπικά, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δεν εμπιστεύομαι τον Τσαρλς Τζένκινς στο κατέβασμα της μπάλας, μήτε τονΜακΚίσικ. Πιο πολύ θα τους έδινα την μπάλα σε half court καταστάσεις. Θα μου άρεσε ένας Αλμπισί που πλέον έμεινε ελεύθερος από την Ζένιτ ή ο Κριστόν (επίσης ελεύθερος) σαν spot starter με τον ρόλο να κατεβάζει και μετά να στήνεται στην περιφέρεια για κάποιο μακρινό σουτ. Θεωρητικά... Μένει να φανεί στο παρκέ, βέβαια...


Στον δε Παναθηναϊκό, τα πράγματα είναι μεν ρευστά από οικονομική άποψη (κυρίως...) αλλά πρέπει να μπει ο αγωνιστικός σχεδιασμός σε κάποια λογική, με κάποια στεγανά. Είναι ευκαιρία μετά από χρόνια -έστω με μειωμένο προοϋπολογισμό- η ομάδα να χτιστεί σωστά. Για μένα το ζητούμενο είναι να αποκτηθούν παιδιά από χαμηλότερο επίπεδο και είναι έτοιμα για το επόμενο level.  Ή έστω παιδιά που προέρχονται από κακές σεζόν από τις κορυφαίες ομάδες κι έχουν το κίνητρο να επανέλθουν... Από την στιγμή που δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις, οψόμεθα. Kαλά να είμαστε πάνω από όλα και εδώ θα είμαστε να τα σχολιάζουμε παρέα...


Μου χάλασε το κείμενο που είχα ετοιμάσει (ας όψεται) αλλά ήταν περίπου αναμενόμενο για τον Σάρας να κατέβει στην Βαρκελώνη. Όποια κίνηση παραμονής του Πέσιτς στα μάτια μου ήταν πάντα με σκεπτικισμό. Μετά το χαμένο Πρωτάθλημα πέρσι (μόνη της "αυτοκτόνησε" η Μπάρτσα στο 1ο παιχνίδι μέσα στην Μαδρίτη), μετά το φετινό χαμένο Κυπέλλο και τον αποκλεισμό στα προημιτελικά! Πάντα είχα αμφιβολίες. Ο Γιασικέβιτσιους φεύγει από το προστατευτικό περιβάλλον της Λιθουανίας και καλείται να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες προσωπικότητες (άλλο ο Τόμας Ουόκαπ κι άλλο ο Κόρι Χίγκινς... και δεν το λέω για να μειώσω τον πρώτο) το ίδιο καλά. Θα ήθελα να δω και την επόμενη μέρα της Ζάλγκιρις πάντως, γιατί αν μη τι άλλο έχε ενδιαφέρον το πως θα ανταπεξέλθει ο όλος οργανισμός από το Κάουνας... Εν αναμονή, λοιπόν...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου